Sari direct la conținut

VIDEO „Fussballoper”: Noul spectacol inedit de operă, inspirat de febra EURO 2024, face furori în Hamburg

HotNews.ro
VIDEO „Fussballoper”: Noul spectacol inedit de operă, inspirat de febra EURO 2024, face furori în Hamburg
Filarmonica Elbe din Hamburg, Germania / Sursa foto: Christian Charisius / DPA / Profimedia

Febra fotbalului de la campionatul Euro 2024 desfășurat în Germania este resimțită nu numai pe stadioanele pline, în barurile zgomotoase și în piețele aglomerate, ci și în atmosfera mai rarefiată a unui teatru de operă, scrie luni Reuters.

Pe malul râului Elba din Hamburg, unul dintre orașele gazdă ale turneului, o nouă producție numită „Fussballoper” (Opera de fotbal) se desfășoară cu casa închisă, atrăgând atât iubitorii de sport, cât și pe cei de muzică.

Spectacolul regizorului Inken Rahardt recreează un teren de fotbal și interacțiunile haotice dintre jucători, arbitru și minge, amestecând cântecele fanilor cu arii tradiționale și cântece pop.

Bineînțeles, opera durează 90 de minute, la fel ca un meci de fotbal.

„Legătura dintre fotbal și operă este pur și simplu perfectă”, a declarat Rahardt într-o nouă seară aglomerată la sala Opernloft (Opera Loft), într-o zonă la modă din cel de-al doilea oraș ca mărime al Germaniei.

„Sala este plină de viață, oamenii sunt fericiți, recunosc mișcările din fotbal, le conectează cu muzica emoționantă a operei și pur și simplu au o seară minunată”, precizat regizorul.

Fuziune suprarealistă

Melodiile variază de la imnul Ligii Campionilor până la „Nessun dorma” de Giacomo Puccini – cu multă participare din partea spectatorilor, care poartă pălării și fulare colorate.

„Este un mare mix din toate, cu genuri diferite”, a declarat cântăreața Freja Sandkamm, care interpretează rolul unui arbitru și care a glumit că cea mai mare provocare a fost să-și reprime vocea normală de operă și să învețe cum să „cânte” în schimb imnurile din fotbal.

Iar spectatorii sunt încântați.

O doamnă a spus că în sfârșit a putut să-și aducă partenerul iubitor de fotbal la operă, în timp ce alții au lăudat fuziunea imaginativă, deși suprarealistă, a acestor culturi din zona divertismentului.

„Am ales această combinație pentru că m-am gândit că este o modalitate foarte bună de a atrage oameni care poate nu prea merg la operă”, a spus York Rudhard, 53 de ani, un cercetător farmaceutic din Hamburg.

INTERVIURILE HotNews.ro