Sari direct la conținut

Presa germană se teme că vom asista la „rușinea de la Frankfurt”, pact de neagresiune între România și Slovacia. Arbitrul neamț, victimă colaterală

HotNews.ro
Presa germană se teme că vom asista la „rușinea de la Frankfurt”, pact de neagresiune între România și Slovacia. Arbitrul neamț, victimă colaterală
Romania Team with leader Radu Dragusin and head coach Edward Iordanescu on training one day ahead of the match vs Ukraine. Pictured: gv,general view,Image: 882127916, License: Rights-managed, Restrictions: Worldwide, Model Release: no, Pictured: gv,general view, Credit line: Pierre Teyssot / SplashNews.com / Splash / Profimedia

„Va fi un spectacol lipsit de glorie, în ultima zi de meci din grupele Campionatului European de la Frankfurt? O constelație complicată permite rușinea”, scrie Frankfurter Rundschau. Publicația germană menționează și faptul că arbitrul german al confruntării ar putea fi martor neputincios la un eventual pact de neagresiune româno-slovac.

Și că „situația complexă de la meciul din 26 iunie de la Frankfurt prefigurează un „al doilea Gijon”, în care, din nefericire, este implicat și un german. Arbitrul Daniel Siebert ar putea fi obligat să stea cu brațele încrucișate, în timp ce Slovacia și România ajung în optimi, printr-un pact pe socoteala belgienilor sau ucrainenilor”, la Campionatul European de Fotbal 2024.

Pact de neagresiune Slovacia-România?

Prin urmare, ultima zi din Grupa E, miercuri 26 iunie, va fi urmărită cu o atenție deosebită în Germania, țara-gazdă a EURO 2024, și nu numai. Un lucru e cert: dacă slovacii și românii „se pun de acord” la egalitate, ambele echipe vor trece în faza eliminatorie.

„Jocul paralel, dintre Ucraina și Belgia, de la Stuttgart, va produce inevitabil un mare învins. Pe acest fond, declarația antrenorului român, Eduard Iordănescu („Momentul adevărului este aproape – putem face istorie”) capătă o cu totul nouă dimensiune”, mai scrie FR.de.

Doi factori sunt responsabili pentru această situație. În primul rând, toate cele patru echipe au trei puncte după o victorie și o înfrângere – o premieră în istoria Campionatului European. Echipele sunt separate doar prin golaveraj, Ucraina având cea mai proastă performanță, de -2.

În al doilea rând, pe baza rezultatelor finale și intermediare din celelalte grupe, este deja clar că patru puncte sunt suficiente pentru a ajunge în optimile de finală, ca una dintre cele mai bune patru echipe de pe locul trei din grupă.

Acest lucru aduce aminte de Cupa Mondială din Spania, din 1982. Meciul dintre Germania și Austria din 25 iunie – cu 42 de ani mai devreme – a intrat în analele fotbalistice drept „Rușinea de la Gijon”.

Întrucât victoria timpurie a Germaniei, cu 1-0, a fost suficientă pentru ca ambele echipe să avanseze, toate eforturile ofensive au fost oprite. Această pasivitate a fost atunci în detrimentul algerienilor.

Victime sunt Ucraina și un arbitru german?

Publicația germană mai scrie că „dacă slovacii și românii vor urma din start această strategie, ucrainenii ar putea fi cei care vor avea de suferit. Chiar dacă ar fi câștigat un punct în fața Belgiei, ar fi fost eliminați ca ultimul loc al grupei – ceea ce ar duce la o altă noutate: niciodată o echipă cu patru puncte nu a fost eliminată din turul final cu 24 de participanți, după turul preliminar. Și chiar mai trist: cu trei puncte, Ucraina este deja cu siguranță una dintre cele mai bune patru echipe aflate pe locul trei, la Campionatele Europene actuale”.

Iar arbitrul german, Daniel Siebert, ar putea apărea într-o lumină proastă, fără nicio vină a lui, după a doua sa apariție la Campionatul European.

„Berlinezul de 40 de ani și echipa sa, formată din al patrulea oficial, Felix Zwayer, și asistentul video, Bastian Dankert, cu siguranță nu doresc ca germanii să fie din nou menționați în legătură cu un scandal fotbalistic – dar nu au nicio modalitate de a preveni acest lucru”, conchide publicația din Frankfurt.

Un meci „infam

Meciul de fotbal dintre echipele germană și austriacă, de la Cupa Mondială din Spania din 1982, este denumit Pactul de non-agresiune de la Gijón, dar este cunoscut și ca „Rușinea de la Gijón”. Meciul a avut loc pe 25 iunie 1982 la Gijón și s-a încheiat cu 1-0 pentru Republica Federală Germania.

Meciul a devenit „infam”, deoarece poziția de conducere, din start, a Germaniei, a permis ambelor echipe să treacă în runda următoare și jocul s-a încheiat fără eforturi serioase de atac. În ciuda a două victorii, echipa Algeriei, al cărei ultim meci din turul preliminar avusese deja loc cu o zi înainte și al cărei rezultat final era cunoscut de ambele echipe, a trebuit să fie eliminată.

Ca o consecință a acestui refuz de a performa, de atunci ultimele două jocuri din turul preliminar ale unei grupe, în campionate majore, au fost jucate în același timp.

INTERVIURILE HotNews.ro