Comerțul UE cu Republica Moldova devine mai simplu și mai puțin costisitor, datorită statutului de operator economic autorizat (AEO)
De la 1 noiembrie 2022, Uniunea Europeană și Republica Moldova își recunosc reciproc statutul de Operator Economic Autorizat (AEO), facilitând astfel schimburile comerciale între cele două teritorii.
Astfel, Republica Moldova se alătură unui grup important de țări cu care UE a încheiat un astfel de acord de recunoaștere mutuală în domeniul AEO, cum ar fi: SUA, China, Japonia, UK sau Elveția. De notat că UE este cel mai mare partener comercial al Moldovei, reprezentând 52,2% din comerțul său total. Exporturile UE către Moldova s-au ridicat la 3,8 miliarde euro în 2021.
Prin deținerea unei autorizații AEO, atât operatorii economici din Uniunea Europeană, cât și cei din Republica Moldova care efectuează operațiuni de vamale de import-export între aceste teritorii, vor beneficia de o serie de avantaje, cum ar fi: prioritate la controlul vamal și la vămuirea mărfurilor sau un număr mai redus al controalelor, dat fiind că autoritățile vamale vor considera operatorul economic autorizat AEO drept un partener de încredere.
Citește continuarea articolului pe blogul PwC România
Articol semnat de Florin Neagoe, Manager – Vamă și comerț internațional, PwC România și Alina Niculescu, Senior Consultant – Vamă și comerț internațional, PwC România
Articol susținut de PwC România