Administrația Biden a anulat una dintre cele mai contestate măsuri anti-imigrație ale lui Donald Trump
Departamentul de Securitate Internă al Statelor Unite a anunţat luni seara că pune capăt unei politici din epoca Trump de trimitere a solicitanţilor de azil înapoi în Mexic în timp ce cazurile lor erau examinate de tribunale, relatează marţi agențiile AFP și Reuters, citate de Agerpres.
Anunţul a venit la câteva ore după ce un judecător a ridicat o ordonanţă ce împiedica administraţia preşedintelui american Joe Biden să abroge „Protocoalele de protecţie a migranţilor” (MPP), o măsură numită „Rămâi în Mexic” (Remain in Mexico).
Foarte criticată de asociaţiile pentru drepturile civile, „Remain in Mexico” a fost implementată în 2019 sub preşedintele Donald Trump, care a făcut din lupta împotriva imigraţiei ilegale unul dintre reperele politicii sale.
Măsura va fi desfiinţată „într-o manieră rapidă şi ordonată”, a scris departamentul într-un comunicat.
„MPP-urile au defecte endemice, impun costuri umane nejustificate şi deturnează resurse şi personal de la alte eforturi prioritare pentru a ne securiza graniţa”, a justificat acesta decizia.
La scurt timp după preluarea mandatului, Biden a încercat să le pună capăt, afirmând că acestea vor fi înlocuite cu o abordare mai umană asupra imigraţiei. El a afirmat de asemenea că administrația sa dorește naturalizarea a 9 milioane de imigranți.
Joe Biden a încercat să elimine măsurile anti-imigrație ale lui Trump
Însă statele guvernate de republicani, între care Texas, au contestat în instanţă decizia vizavi de abrogarea MPP şi au câştigat.
Guvernul a reelaborat apoi proiectul şi a sesizat Curtea Supremă care, la 30 iunie, a validat în cele din urmă anularea decretului de imigrare de către administraţia lui Joe Biden. Curtea Supremă a invalidat mai multe ordine executive privind imigrația ale fostului președinte Donald Trump inclusiv în timpul mandatului său.
De când a început această politică în ianuarie 2019 şi până la suspendarea ei iniţială sub Biden, cel puţin 70.000 de persoane au fost trimise înapoi în Mexic, potrivit American Immigration Council.
În timpul mandatului lui Biden, peste 200.000 de persoane care încercau să intre ilegal în ţară au fost oprite la frontieră în fiecare lună şi întoarse, fie în conformitate cu MPP, fie în temeiul unei politici separate legate de pandemia de COVID -19, blocând oamenii la graniţă.
Opoziția republicană critică dur politicile privind imigrația ale lui Joe Biden, afirmând că acestea sunt responsabile de criza istorică legată de migrația la granița de Sud a SUA care a început imediat după ce acesta și-a preluat mandatul.