Sari direct la conținut

PROIECT Primăria Capitalei ar putea permite primăriilor de sector să ridice mașinile parcate neregulamentar pe marile bulevarde

HotNews.ro
ridicare masini poze 2, Foto: Hotnews
ridicare masini poze 2, Foto: Hotnews

Primăria Capitalei ar putea permite primăriilor de sector să ridice mașinile parcate neregulamentar de pe marile bulevarde, potrivit unui proiect de hotărâre inițiat de un consilier general USR-PLUS. Acum primăriile de sector pot ridica mașinile doar de pe arterele aflate în administrare, adică străduțe, marile bulevarde fiind în administrarea Primăriei Capitalei. Proiectul de hotărâre a fost inițiat în contextul în care Compania Municipală Managementul Transportului București SA, care presta această activitate, intră în dizolvare.

  • ”Compania Municipală Managementul Transportului București SA avea până în prezent delegat serviciu public pentru ridicarea masinilor parcate ilegal pe bulevardele aflate în administrarea municipiului București. Această companie va intra în dizolvare fiind înființată de Firea în mandatul anterior.
  • De aproape 2 ani, nimeni nu se mai ocupa de operarea acestui serviciu public, prin urmare PMB trebuie să lase această sarcină în sarcina altor entități.
  • S-a ajuns la situații de neimaginat și foarte mulți automobiliști ignoră semnele de circulație, iar de multe ori mașinile sunt parcate ilegal. Proiectul propus de mine, lasă sectoarele să facă acest serviciu și pe bulevardele PMB iar aceștia pot externaliza serviciul de ridicare către companii private (prin realizarea unor contracte publice)”, a scris pe Facebook consilierul Nicorel Nicorescu, inițiatorul proiectului.

Proiectul poate fi consultat aici.

Primăria Capitalei a început în august 2019 ridicarea mașinilor parcate neregulamentar.

Tarifele pentru recuperarea mașinii sunt de minimum 500 de lei, defalcate astfel:

Pentru ridicare:

  • 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv.
  • 270 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone.

Pentru transport:

  • 150 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 5 tone, inclusiv.
  • 200 de lei, pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată de peste 5 tone.

În funcţie de perioada de depozitare, calculată din momentul depozitării efective a vehiculului, se percepe un tarif de 150 lei/zi. Aşadar, pentru un autoturism precum Dacia Logan, costul de ridicare, transport şi depozitare (pe o zi) ajunge la 500 de lei.

Și Primăriile de sector ridică mașini

Primăria Sectorului 3 a început să ridice mașinile parcate neregulamentar începând cu data de 3 mai 2018. Mașinile sunt ridicate de primărie, nu este contractată o firmă privată.

În Sectorul 3, tarifele pentru ridicarea mașinilor staționate neregulamentar sunt următoarele:

Tarif de ridicare pentru vehicul/remorcă/rulotă:

  • cu masă totală maximă autorizată de până la cinci tone: 200 de lei;
  • cu masă totală maximă autorizată de peste cinci tone: 270 de lei;

Tarif de transport pentru vehicul/remorcă/rulotă:

  • cu masă totală maximă autorizată de până la cinci tone: 150 de lei;
  • cu masă totală maximă autorizată de peste cinci tone: 200 de lei;

Tarif de depozitare pentru vehicul/remorcă/rulotă:

  • în primele 24 de ore: 150 de lei;
  • după intervalul de 24 de ore: 50 lei.

Tarifele pentru depozitare se calculează pe intervale de 24 de ore începând de la data și ora depozitării, nefracționat.

Primăria Sector 4 a început ridicarea mașinilor parcate neregulamentar din iunie 2021. Tariful pentru ridicare, transport și depozitare este de 300 de lei, după primele 24 de ore se adaugă câte 50 de lei pe zi.

Și în Sectorul 6 a fost aprobată la începutul anului ridicarea mașinilor parcate neregulamentar pe zonele pietonale, spaţii verzi, scuaruri, mașinile staţionate neregulamentar, cele parcate pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoanele cu handicap şi mașinile fără stăpân sau abandonate. De asemenea, vor fi ridicate mașinile care împiedică salubrizarea străzilor. Taxa pentru recuperarea mașinilor este de 500 lei, plus 30 lei/zi pentru depozitare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro