Sari direct la conținut

Scandal în Consiliul Local Timişoara, după ce Agenda Culturală nu a trecut la vot / Fritz: M-am obişnuit la sabotaj politic

HotNews.ro
Scandal în Consiliul Local Timişoara, după ce Agenda Culturală nu a trecut la vot / Fritz: M-am obişnuit la sabotaj politic

Un scandal a avut loc, marţi seară, în Consiliul Local Timişoara, după ce consilierii nu au adoptat Agenda Culturală a municipiului. Proiectul avea nevoie de 14 voturi, însă a primit doar 12 de la cei 22 de aleşi locali prezenţi în sala de şedinţă, potrivit News.ro.

În plenul Consiliului Local Timişoara, doar 12 consilieri, 11 de la USR şi unu de la PNL, au votat pentru Agenda Culturală propusă de Casa de Cultură a municipiului Timişoara, în valoare de 5,3 milioane de lei. Ceilalţi aleşi locali, de la PNL, PSD şi PRO România, nu au votat.

În Agenda Culturală se regăseau evenimente precum Ziua Timişoarei, Banatica – un eveniment ce reuneşte Ruga Timişoarei şi Ziua Minorităţilor -, manifestări dedicate Revoluţiei, Festivalul Inimilor, dar şi programul de Revelion. De asemenea, se regăsesc şi evenimente care au avut deja loc, cum ar fi Târgul de Paşte sau Ziua Europei.

Consilierii locali au fost nemulţumiţi că nu au putut consulta Agenda Culturală înaintea şedinţei de plen, dar şi că nu primesc finanţare evenimente precum JazzTM.

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a reacţionat şi i-a acuzat pe liberali că au făcut gestul de a nu vota proiectul ”din considerente politice”.

”Zi tristă pentru Timişoara, pentru cultura şi tradiţiile noastre. PNL sabotează Cultura Timişoreană. În fiecare an, Casa de Cultură propune Consiliului Local aprobarea evenimentelor pe care urmează să le organizeze cu finanţare de la bugetul local, sub denumirea Agenda Culturală a Municipiului Timişoara. Liberalii din Consiliul Local Timişoara au refuzat, fără niciun argument valid, să aprobe această Agendă Culturală a Casei de Cultură a Municipiului. Gestul lor iresponsabil, făcut strict din considerente politice, pune în pericol evenimente de tradiţie pentru oraşul nostru, printre care: Ruga Timişoarei, Festivalul Inimilor, Ziua Timişoarei (unde ar fi trebuit să concerteze draga noastră formaţie Phoenix), evenimentele de comemorare a martirilor Revoluţiei din 1989 sau spectacolul de Revelion. După ce anul trecut, când din motive de pandemie nu se putea ţine Festivalul Inimilor, m-au atacat cu o campanie de dezinformare, că aş avea ceva împotriva muzicii de folclor – acum au votat ei înşişi împotriva agendei care cuprinde şi acest festival”, a scris pe Facebook, Dominic Fritz.

Edilul vorbeşte şi despre ”sabotaj politic”.

”M-am obişnuit la sabotaj politic constant al celor care au pierdut accesul la resurse publice, dar recunosc că am avut speranţa ca el să cunoască o limită: să nu transformăm cultura în câmp de luptă politică ieftină, în anul pregătirii pentru cea mai uriaşă oportunitate de promovare a Timişoarei în decenii – Capitala Europeană a Culturii. Voi supune din nou votului Consiliului Local această Agendă în următoarea şedinţă şi sunt sigur că va exista o majoritate pentru cultură”, a mai scris Fritz.

Şi viceprimarul liberal, Cosmin Tabără a reacţionat pe Facebook, în urma şedinţei de Consiliu Local. El spune că votul nu a fost împotriva proiectului, ci s-a cerut retragerea lui de pe ordinea de zi.

”Nici nu s-a încheiat şedinţa de Consiliu Local de astăzi şi primarul a pornit cu acuzele în social media, arătând cu degetul spre “vinovaţii” care nu au votat un proiect, agenda culturală. Este un proiect pe care nu l-a discutat cu nimeni, care nu a fost prezentat nimănui şi nu a fost dezbătut nici în comisiile de specialitate ale CL. Am şi cerut retragerea proiectului de pe ordinea de zi şi rediscutarea lui pe îndelete. Nu s-a dorit. Consilierii locali PNL nu au votat împotrivă, ci au decis să nu îşi exprime dreptul la vot până când agenda culturală nu va fi analizată. Stimaţi colegi ai USR, votul “contra” de azi este un nou îndemn la dialog şi o impulsionare să faceţi management, nu acuze. Acuzând, un fost primar şi-a pierdut mandatul! Găsiţi soluţii şi vorbe bune, nu vinovaţi. Vinovăţia e managementul defectuos de a susţine proiectul şi de a-l dezbate cu consilierii locali, care să-l voteze în cunoştinţă de cauză, şi nu orbeşte! Proiectul nu a strâns nici voturile tuturor consilieri din USR, asta nu s-a văzut?”, a scris Tabără pe Facebook.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro