Lansare de carte: 'Există o zare. Despre truda lui Dumnezeu de a pune lucrurile la punct', de Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de Bucureşti
Editura Humanitas vă invită marți, 4 iunie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la lansarea volumului ‘Există o zare. Despre truda lui Dumnezeu de a pune lucrurile la punct‘ de Mihai Frățilă, episcop greco-catolic de Bucureşti.
Evenimentul de lansare a volumului va fi urmat de o sesiune de autografe.
La eveniment vor vorbi Preasfinţia Sa Mihai Frățilă, Francisca Băltăceanu, Monica Broșteanu și Teodor Baconschi.
Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook*.
„Poate Dumnezeu să trudească? Dacă școala credinței asigură că Dumnezeu este atotputernic și atoateștiutor, oare poate El să trudească, fie și numai pentru a pune lucrurile la punct? A remedia istoria omului, a-și dărui pe mai departe răbdarea, a repune lucrurile pe făgașul cel bun, a descoperi binele chiar și acolo unde răul pare ubicuu sunt câteva dintre specialitățile exclusive ale lui Dumnezeu. Pentru om, a le recunoaște și a le situa în viața proprie înseamnă a primi însăși cheia tainei pe care o presupune truda divină. Renunțarea la imaginea unui «Dumnezeu senin și rece» față de grijile omului devine însă esențială pentru a face descoperirea salutară: într-adevăr, când vine vorba despre mântuirea sufletelor, lui Dumnezeu nu-i este totuna.“ – Mihai Frățilă
MIHAI FRĂȚILĂ, episcop greco-catolic de Bucureşti, s-a născut în 1970 la Alba-Iulia. A studiat teologia la Roma, ca bursier al Colegiului Pontifical Pio Romeno – singura instituţie românească din Cetatea Eternă aflată sub patronajul Vaticanului –, şi la Paris. Este preot din 1996, iar între anii 2005 şi 2007 a fost rector al Colegiului Pio Romeno. În 2007 a fost sfinţit episcop rezident în capitală, vicar al Mitropoliei Greco-Catolice de la Blaj; în 29 mai 2014 este ales primul episcop al nou-înfiinţatei Episcopii Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare“ de Bucureşti.
A scris mai multe eseuri în care a aprofundat relaţia dintre speranţa creştină şi sfâşierile sufleteşti ale omului contemporan: Dumnezeu este acolo unde doreşte să te întâlnească: Simplitatea în fragmente (Galaxia Gutenberg, 2005); Cu o singură gură şi o singură inimă: Liturghia altfel (Galaxia Gutenberg, 2007); Precedenţa răgazului: Eseuri imaginare de teologia speranţei (Galaxia Gutenberg, 2013); Poate fi trimis Dumnezeu în exil? Despre riscurile mântuirii şi şansa răbdării (Humanitas, 2016).
Din dialogul cu cei pe care îi păstoreşte s-au născut Curajul de-a improviza: Eseuri întârziate despre harul nevăzut al vieţii (Editura Surorilor Lauretane, 2014) şi Rigoarea speranţei (Editura Surorilor Lauretane, 2015), publicate sub egida Catedralei Greco-Catolice din Bucureşti.