VIDEO A început demolarea a trei case de peste 100 de ani de pe strada Icoanei 2-8, vizavi de Școala Centrală. Nicușor Dan a mers la șantier să oprească lucrările, dar fără rezultat
Luni dimineață a început demolarea a trei case de peste 100 de ani de pe strada Icoanei 2-8, vizavi de Școala Centrală. Autorizația de demolare a fost dată de fostul primar general al Capitalei Gabriela Firea, în ultimele zile de mandat. Primarul Nicușor Dan a mers la șantier și a încercat să oprească lucrările, pe motiv că autorizația ar fi emisă nelegal, dar fără rezultat deoarece instituțiile abilitate să ia o astfel de decizie sunt Inspectoratul de Stat în Construcții și Parchetul. Devoltatorii imobiliari doresc să construiască în loc un bloc de patru etaje, pentru care au primit autorizație în penultima zi de mandat a Gabrielei Firea.
Strada Icoanei este zonă protejată, acolo fiind mai multe clădiri monument istoric, printre care Școala Centrală. Zona are grad maxim de protecție.
Primarul General, Nicușor Dan, a mers la șantier luni dimineață, în jurul orei 9.00, însoțit de Edmond Niculușcă, șeful Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, și Poliția Locală, și au încercat să discute cu dezvoltatorii, să oprească lucrările până se lămurește dacă autorizația de demolare a fost emisă legal sau nu.
- ”Am venit să expun și să întăresc situația juridică pentru Poliția Locală și pentru Inspectoratul de Stat în Construcții. Am venit să spun foarte ferm că voința autorității este de a nu prelungi o autorizație nelegală. Dezvoltatorii nu vor să oprească lucrările.
- Demolează cele 4 clădiri (n.r.:sunt 4 parcele – trei case si o curte) din zona protejată Icoanei și într-un sit monument istoric. Suntem în zona de protecție a unui monument clasa A.
- Aceste imobile nu au valoare individuală de monument istoric, însă ele fac parte din această zonă protejată, din situl monument istoric și toate documentele naționale și internaționale de protecția patrimoniului spun că ele au valoare și trebuie păstrate. Bineînțeles, pot fi încorporate în clădiri noi, nu vrem să afectăm în vreun fel dreptul de proprietate și de a dispune de teren al oamenilor care le-au cumpărat”, a declarat Nicușor Dan pentru HotNews.ro.
El spune că autorizația de demolare a fost emisă nelegal, a sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții încă din martie, dar instituția nu a făcut verificările necesare până acum.
- ”Situația este următoarea: ei au autorizație din octombrie 2020, cu valabilitate de 12 luni. Deci a expirat în octombrie 2021. Au solicitat prelungirea cu încă 12 luni. Prin dispoziție de primar, am respins prelungirea, având la bază un raport al arhitectului șef care spune că autorizația este nelegală.
- Încă din martie 2021 am sesizat Inspectoratul de Stat în Construcții și Prefectul ca să verifice legalitatea autorizației. Prefectul a spus că în momentul în care Inspectoratul îi spune că autorizația este nelegală, o atacă în instanță.
- Din păcate, inspectoratul nu a verificat până la acest moment legalitatea autorizației, adică certificat de urbanism, autorizație de desființare, autorizație de construire. Există în documentația tehnică autorizată o obligație de a demola manual, nu cu buldozer, între timp, printr-o dispoziție de șantier, ei au modificat și au spus că pot demola mecanizat.
- Pe acest temei, Inspectoratul ar putea să oprească acum lucrările până când celălalt departament al Inspectoratului, care verifică legalitatea, să verifice legalitatea autorizației”, a declarat primarul Nicușor Dan.
Imobilele de pe strada Icoanei 2-8
El spune că a sesizat și Parchetul și că procurorii ar putea opri și ei lucrările:
- ”Am sesizat în această dimineață și Parchetul care poate și el să dispună oprirea lucrărilor. Noi nu putem cu Disciplina în Construcții a Poliției Locale să dispunem oprirea lucrărilor pentru că suntem într-o zonă protejată, construirea cu încălcarea autorizației este infracțiune și în caz de infracțiune Poliția Locală poate doar să sesizeze Parchetul, iar Parchetul să dispună oprirea lucrărilor”.
Potrivit acestuia, și autorizația de construire pentru blocul de 4 etaje ar fi nelegală.
”Proiectul acela care prevede construirea blocului este în mod evident ilegal deoarece regulamentul zonei protejate spune că se păstrează dimensiunile parcelelor, nu ai voie să construiești în această zonă protejată un imobil pe patru parcele. Ai voie să construiești câte un imobil pe fiecare parcelă și o spune implicit regulamentul zonei construite protejate”, a mai spus Nicușor Dan.
Dezvoltatorii imobiliari au încercat să demoleze imobilele și în luna aprilie, însă atunci s-au oprit după ce Nicușor Dan a dat o dispoziție de suspendare a autorizației de demolare. Citește aici mai mult.
Homing Properties, firma care demolează casele de peste 100 de ani de pe strada Icoanei 2-8, pentru a construi în loc un bloc de 4 etaje, l-a acuzat atunci pe primarul general, Nicușor Dan, ca a suspendat autorizația de construire fără să spună care sunt motivele de nelegalitate invocate, potrivit unui drept la replică transmis HotNews.ro. În plus, aceștia acuză că decizia de suspendare nu ar avea temeiul legal din cauză că ”primarul general” nu are capacitatea de a suspenda acte administrative emise de Primăria Generală, iar orice document semnat de către Primar trebuie contrasemnat de Secretarul Primăriei și de o persoană de specialitate, cum ar fi Arhitectul Șef”. Citește aici mai mult.
Pe 1 octombrie 2020, administrația Firea a dat autorizație de demolare pentru toate casele aflate la adresa strada Icoanei 2-8, respectiv casa de pe Icoanei colț cu Caragiale și cele două case alăturate de pe strada Icoanei.
Pe 27 octombrie, în penultima zi de mandat, administrația Firea a dat autorizație de construire pentru două corpuri de construcție cu următorul regim de înălțime: două subsoluri, parter, două etaje, iar etajele 3 și 4 retrase. Proiectul are aviz de la Direcția pentru Cultură a Municipiului București, emis pe 24.09.2020. Elemente decorative din fostele clădiri de la numerele 4-6 și 8 vor fi integrate pe noua fațadă.
Cele 4 parcele au în total o suprafață de 1874 mp și au fost alipite pe 4 octombrie 2019.
Beneficiarul autorizațiilor de construire este Homing Downtown SRL, iar biroul de proiectare Avangarde Art Design – arh. Georgeta Gabrea.
Alberto Groșescu, vicepreședinte ARCEN, a explicat pentru HotNews.ro ce înseamnă demolarea caselor și construirea în loc a unui bloc pentru zona respectivă:
- ”Echilibrul arhitectural care caracterizează zona Icoanei este în pericol, mai ales că în ultima perioadă au fost dezvoltate sau urmează să fie dezvoltate și alte proiecte rezidențiale care schimbă peisajul urban: imobilul rezidențial de la intersecția străzii Pictor Arthur Verona cu Pitar Moș, construit pe locul unei case parter cu grădină și demolarea casei cu calcan de la intersecția străzii Pictor Arthur Verona cu strada Dionisie Lupu. Intersecția dintre străzile Icoanei, Calderon, Caragiale și Pictor Arthur Verona este un punct important pentru zona Icoanei. Avem, mai întâi, Grădina Icoanei, un parc iconic și monument istoric, iar vizavi Școala Centrală de Fete, monument istoric de valoare națională proiectat de Ion Mincu și finalizat în 1890. Amândouă sunt repere definitorii atât pentru zona Icoanei, cât și pentru ideea de oraș-grădină pe care Bucureștiul o mai are încă în mici enclave.
- Demolarea a trei imobile care definesc identitatea zonei și construirea, în intersecția mai sus amintită, a unui imobil de sticlă cu patru etaje modifică ireversibil imaginea pitorească și atmosfera zonei Icoanei și duce în uitare unul din puținele lucruri frumoase pe care Bucureștiul le mai are”.
Icoanei 2-8 face parte din două zone protejate – Icoanei și Calderon.
Regulamentul zonei protejate Icoanei prevede grad de protecție maxim: se protejează valorile arhitectural – urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală, fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică; sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente.
Înălțimea maxim admisă este de 10 m. Peste înălțimea admisă se acceptă realizarea unui singur nivel (3 m) retras la 1,5 m față de planul vertical al fațadei. Înălțimea noilor construcții nu va putea depăși, totodată, cu mai mult de 3 m înălțimea clădirilor existente învecinate.
Și zona protejată Calderon are grad maxim de protecție: se protejează valorile arhitectural – urbanistice, istorice și de mediu natural în ansamblul lor: trama stradală fondul construit, caracterul și valoarea urbanistică. Sunt permise intervenții care conservă și potențează valorile existente.
Înălțimea maxim admisă – 16 m, minimum 13 m. Peste înălțimea admisă se acceptă realizarea unui singur nivel (3 m) retras la 1,5 m față de planul vertical al fațadei. Înălțimea noilor construcții nu va putea depăși, totodată, cu mai mult de 3 m înălțimea clădirilor existente învecinate.