Sari direct la conținut

​​EXCLUSIV În parcurile administrate de Primăria Capitalei sunt locuri de joacă neconforme ce trebuiau închise încă din 2020 / De ce sunt deschise în continuare?

HotNews.ro
Loc de joacă Parcul Cișmigiu, Foto: Hotnews
Loc de joacă Parcul Cișmigiu, Foto: Hotnews

La locurile de joacă din parcurile administrate de Primăria Capitalei sunt mai multe echipamente de joacă neconforme sau deteriorate, care trebuie îndepărtate și reparate/înlocuite. În anul 2020, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a impus Administrației Lacuri, Parcuri și Agremet din subordinea Primăriei Capitalei oprirea utilizării echipamentelor de joacă deteriorate din parcurile Carol I, Tineretului, Cișmigiu, Circul de Stat, Regele Mihai I al României, Izvor, Floreasca și Bordei până la remedierea situației, însă acestea sunt în continuare deschise. De ce? Instituția invocă faptul că a împrejmuit locurile de joacă cu benzi galbene, dar oamenii le-au rupt și au intrat.

Parcul Cișmigiu

”În anul 2020, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), prin rezoluțiile cuprinse în Procesele-verbale de constatare numerelele 961767/09.03.2020, 962104/11.03.2020 a impus ALPAB oprirea utilizării echipamentelor de joacă deteriorate până la remedierea situației în parcurile: Carol I, Tineretului, Cișmigiu, Circul de Stat, Regele Mihai I al României, Izvor, Floreasca și Bordei. ANPC, a impus, de asemenea, necesitatea transpunerii în teren a prevederilor HG 435/2010, care la art. (14) literele a), b), prevede interzicerea materialelor metalice pentru executarea suprafețelor de alunecare pentru tobogane, a tunelelor de trecere și incintelor încorporate în echipamentele de joacă. În acest sens, ALPAB a procedat la împrejmuirea în repetate rânduri a spațiilor de joacă cu bandă delimitatoare, numai că benzile au fost rupte. Menționăm că ALPAB a solicitat sprijinul Poliției Locale București pentru a intensifica acțiunile de patrulare în parcuri în scopul de a atrage atenția cetățenilor cu privire la interzicerea folosirii spațiilor de joacă”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Parcul Cișmigiu

Dacă despre situația financiară a Primăriei Capitalei lucrurile sunt cunoscute, primarul general, Nicușor Dan, spunând că în 2020 primăria avea datorii curente de 3 miliarde lei, astfel că instituția nu a avut bani să înlocuiască echipamentele de joacă, reprezentanții ALPAB spun că nici nu le-au putut repara, din cauza unei prevederi din lege.

”Normele ISCIR, care interzic modificarea echipamentelor fără reproiectarea de către producător, împiedică ALPAB să repare unele echipamente de joacă doar prin înlocuirea elementelor de metal, fiind necesare astfel, lucrări ample de reabilitare și modernizare a tuturor spațiilor de joacă administrate de ALPAB”, se mai arată în răspuns.

Parcul Cișmigiu

Un alt motiv invocat este că de lucrările de reparații au putut fi executate doar de Compania Municipală Parcuri și Grădini București, care nu le-a făcut.

”Mai mult decât atât, începând cu anul 2018, lucrările de reparare și punere în siguranță a echipamentelor de joacă din parcuri au putut fi executate doar de Compania Municipală Parcuri și Grădini București conform contractului de delegare. Deși ALPAB a emis în această vară o comandă către CMPGB pentru reparații la echipamentele de joacă, aceasta nu a fost realizată.

Parcul Herăstrău

Astfel, în luna septembrie 2021, la inițiativa Primarului General, Consiliul General a aprobat eliminarea clauzei de exclusivitate din contractual de delegare încheiat de PMB cu Compania Municipală Parcuri și Grădini București SA, pentru ca, lucrările de reabilitare, modernizare, întreținere spații verzi și locuri de joacă din parcuri să poată fi realizate de alte companii private. (…) Echipamentele aflate în locurile de joacă pentru copii din parcurile administrate de ALPAB nu sunt acționate mecanic sau electric, prin urmare nu se autorizează de către ISCIR. Acestea se află sub incidența normelor ISCIR și pot fi reparate doar de firme autorizate ISCIR”, se mai arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

ALPAB ia în calcul ca în perioada următoare să îndepărteze toate echipamentele neconforme, se mai arată în răspuns.

Parcul Izvor

Echipamente de joacă cu metal pe suprafețele de alunecare pentru tobogane, a tunelelor de trecere și incintelor încorporate în echipamentele de joacă mai sunt și în parcurile administrate de Primăriile de Sector. De exemplu în Parcul IOR administrat de Primăria Sector 3. Nici acolo nu sunt închise.

Contactat de HotNews.ro, primarul Robert Negoiță a declarat că nu poate închide locurile de joacă, iar acestea sunt așa de ani de zile și nu s-a întâmplat nimic.

”Eu știu că la tobogane e o problemă cu partea metalică. Nu știu să fie obligatoriu să eliminăm orice parte metalică. Să vedem ce soluție găsim. Cum să închidem locurile de joacă? Trebuie să găsim o variantă cum să le ținem deschise. Nu avem în plan să înlocuim echipamentele de joacă. Trebuie să le adaptăm ca să putem funcționa, cum să acoperim părțile metalice. Să știți că și fibra de sticlă este la fel de dură ca și oțelul. Trebuie să găsim o soluție să fie legal. Locurile de joacă pe care le avem noi funcționează așa de mai bine de 10 ani și nu am avut probleme semnificative”, a declarat primarul Robert Negoiță pentru HotNews.ro.

Dacă aveți imagini cu locuri de joacă din București care nu respectă aceste prevederi, vă rugăm să le atașați în formularul de la finalul articolului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro