Sari direct la conținut

Expertiza si legislatie pentru protectia sporita a intereselor financiare ale UE

Proiectul „Expertiza si legislatie pentru protectia sporita a intereselor financiare ale UE” a fost derulat de Freedom House Romania si OLAF in perioada iunie – decembrie 2015. Gandit ca o masura de preventie a fraudei in achizitiile publice, proiectul a avut drept public tinta practicienii in acest domeniu: functionari si personal din departamentele de achizitii si investitii ale autoritatilor contractante, precum si avocati si consultati care au dorit sa-si imbunatateasca expertiza in gestionarea achizitiilor publice din fonduri europene.

La conferinta de deschidere, desfasurata in iunie 2015 au fost 123 de participanti. Au urmat trei seminarii: la Sibiu (septembrie) – 23 participanti, Iasi (octombrie) – 34 participanti si Cluj (noiembrie) – 22 participanti. Conferinta de inchidere desfasurata in 16 decembrie 2015 la Bucuresti, la care au participat Roxana Minzatu – presedintele Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice – si Andrei Chendi – seful Departamentului pentru Lupta Antifrauda, a reunit 70 de participanti.

Moderatorul seminarelor a fost prof. dr. Dacian Dragos, profesor de drept administrativ si european la Universitatea Babes Bolyai.

Speakerii seminarelor au fost:

  • reprezentanti ANRMAP/ANAP – Eduard Badea si Cicerone Stan,
  • reprezentanti DLAF – Emanuel Petrescu,
  • experti in achizitii publice – Gelu Cazan, Milica Dobrota, Valeria Tudora
  • experti straini – Olivier Moreau, Abby Semple, Zoran Blazevic si Dariusz Piasta – devenit intre timp directorul Oficiului pentru Achizitii Publice din Polonia,
  • experti in accesarea fondurilor structurale – Dan Barna si Ion Georgescu, parteneri media de la Structural Consulting Group (fonduri-structurale.eu).

Proiectul s-a derulat in paralel cu elaborarea legislatiei in achizitiile publice menita sa transpuna noul pachet legislativ european. Proiectele de legi in achizitii circula in aceste zile intre comisiile de la Senat, in procedura de urgenta.

Optiunea autoritatilor romane pentru inlocuirea OUG 34/2006 si transpunerea directivelor in achizitii a fost pentru o legislatie la nivel de principii, urmand ca aceasta sa fie detaliata ulterior prin norme metodologice si legislatia tertiara.

La cele trei seminare desfasurate in cadul proiectului, de fiecare data, participantii au ridicat problema normelor metodologice, iar in arhitectura legislativa gandita de autoritati, cu legi suple, normele de aplicare a legii capata o importanta fundamentala. In consecinta, aceste norme de aplicare a legilor in achizitii vor necesita o dezbatere publica mai aprofundata, astfel la sfarsitul lunii februarie, cand se estimeaza ca noile legi vor fi trecut de Camera Deputatilor – camera decizionala – hotararea de guven privind normele metodologice sa fie gata de adoptare. Primele dezbateri publice privind felul in care se contureaza normele metodologice in viziunea ANAP au avut loc la conferinta de inchidere a proiectului FHR-OLAF din 16 decembrie 2015.

Materialul face parte din proiectul „Better legal protection for EU financial interests in Romanian public procurement”, sprijinit de Programul Hercule III (2014-2020) al Uniunii Europene.

Acest program este implementat de catre Comisia Europeana. A fost infiintat pentru promovarea activitatilor in domeniul protejarii intereselor financiare ale Uniunii Europene. Pentru informatii suplimentare accesati http://ec.europa.eu/anti_fraud/olaf-and-you/funding/index_en.htm.

Aceata comunicare reprezinta strict viziunea autorului. Comisia Europeana nu este responsabila pentru felul in care pot fi folosite informatiile continute.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro