Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Romcard: Valoarea tranzactiilor online a crescut cu 24% pana la circa 160 milioane euro in 2011

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Fitch: BCE trebuie sa faca mai mult pentru a evita un colaps „cataclismic” al monedei euro

Banca Centrala Europeana trebuie sa majoreze programul de achizitii de obligatiuni ale statelor din zona euro pentru a sustine Italia si pentru a preveni colapsul „cataclismic” al euro. Asta a declarat seful departamentului de ratinguri suverane al Agentiei Fitch, David Riley. Acesta sustine ca prabusirea monedei euro ar fi dezastruoasa pentru economia mondiala, iar acest lucru s-ar putea intampla daca Italia nu reuseste sa-si solutioneze problemele legate de datoria publica. Oficialul Fitch a precizat insa ca acesta nu reprezinta scenariul de baza al agentiei de rating. Riley a adaugat ca Italia este prea importanta din punct de vedere politic si economic pentru a o lasa sa esueze, insa unii analisti cred ca aceasta tara este prea mare pentru a fi salvata. Totodata, el a cerut Bancii Centrale Europene sa renunte la reticenta sa privind extinderea achizitiilor de obligatiuni ale statelor cu probleme din zona euro, precum Italia, si sa imprumute direct Fondul European de Stabilitate. Oficialul este de parere ca Grecia ramane o amenintare majora pentru euro, dar spune ca Agentia Fitch nu crede ca aceasta tara va părăsi zona euro.

INS: Salariul mediu net a crescut cu 2,3% in noiembrie, la 1491 lei

Salariul brut a crescut in Romania in luna noiembrie a anului trecut. Castigul mediu a fost de 2.054 lei, mai mare cu aproape 50 de lei fata de octombrie. Dupa scaderea impozitelor si contributiilor, salariul mediu net a fost de aproape 1.500 de lei, potrivit Institutului National de Statistica. Cel mai bine s-a castigat in domeniul intermedierilor financiare – unde veniturile medii au trecut de 3.700 de lei. Cele mai mari cresteri de leafa au fost cu aproape 30 de procente si s-au consemnat in activitati extractive. Angajatii din industria IT au avut si ei parte de majorari salariale intre 10 si 12%, la fel si cei din silvicultura si exploatare forestiera. In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net in noiembrie fata de luna octombrie in invatamant, ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice.

O misiune comuna a FMI, CE si BM vine in Romania la sfarsitul lunii ianuarie pentru a patra evaluare a acordului de tip precautionary

O misiune a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale se va afla la Bucuresti la sfarsitul acestei luni pentru a patra evaluare a acordului stand-by. Oficialii institutiilor internationale se vor intalni cu autoritatile si cu reprezentanti ai partidelor politice, sindicatelor, mediului de afaceri, bancilor si societatii civile. Delegatia, condusa de Jeffrey Franks, va pleca pe 8 februarie. Vizita FMI va fi comuna cu echipe din partea Comisiei Europene si Bancii Mondiale. Acordul de tip preventiv se intinde pe doi ani si are o valoare de aproximativ 3,6 miliarde de euro, insa autoritatile au anuntat ca nu intentioneaza sa traga acesti bani decat in caz de urgenta.

Romanii muncesc cel mai mult din Europa

Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana in functie de numarul orelor de munca ale angajatilor cu norma intreaga, potrivit unui studiu al institutului Coe-Rexecode din Franta. Analiza a fost facuta pentru anul trecut. Ultimele pozitii in acest top sunt ocupate de Finlanda si Franta, in vreme ce Germania, cea mai mare economie europeana, se gaseste pe locul 15. Datele prezentate arata ca angajatii romani au muncit, in medie, peste 2.000 ore, cu 400 mai multe decat angajatii din Finlanda si Franta. Salariatii din Germania au lucrat in medie 1.900 de ore.

Romcard: Valoarea tranzactiilor online a crescut cu 24% pana la circa 160 milioane euro in 2011

Romanii fac tot mai des plati pe internet. Volumul comertului electronic cu plata online a inregistrat anul trecut o crestere cu 24% fata de anul 2010, ajungand la valoarea de aproape 160 de milioane de euro, conform datelor anuntate de Romcard. Prin platforma ePayment a fost procesat un volum de 140 de milioane de euro, lunile cu cele mai mari vanzari fiind mai, iunie si iulie. Valoarea medie a cosului de cumparaturi online a ajuns la 64 de euro, de la 58 cat era anul trecut. Spre deosebire de alti ani, cand doar anumite domenii inregistrau evolutii spectaculoase, in 2011 cresterea s-a manifestat in aproape toate domeniile.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro