AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Guvernul impune in continuare salarii plafonate pentru directorii de la companiile de stat
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Guvernul impune in continuare salarii plafonate pentru directorii de la companiile de stat
Guvernul a aprobat pentru acest an un memorandum prin care directorii si membrii Consiliilor de Administratie ale societatilor de stat vor primi in continuare indemnizatii reduse. Astfel, reprezentantii statului in Consiliile de Administratie vor avea o indemnizatie egala cu 1% din indemnizatia directorilor generali, care, de asemenea, este limitata la nivelul salariului unui secretar de stat, adica 4.800 lei. Tot miercuri, Executivul a aprobat indicatorii pentru consolidarea si restaurarea cazinoului Constanta. Valoarea totala aprobata a investitiei este de peste 39 de milioane de lei, inclusiv TVA, iar lucrarile se vor desfasura pe o perioada de doi ani. Finantarea obiectivului de investitii se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. In 2011, cladirea Cazinoului din Constanta a fost preluata in administrare de Ministerul Dezvoltarii si s-a transmis in folosinta gratuita Companiei Nationale de Investitii. pentru realizarea lucrarilor de consolidare si restaurare. Dupa finalizarea acestora, cazinoul Constanta va fi predat pentru administrare consiliului local Constanta si va fi redat circuitului public.
Rata anuala a inflatiei in zona euro a scazut la 2,8% in luna decembrie
Rata anuala a inflatiei din zona euro a fost de 2,8% in luna decembrie a anului trecut. Aceasta a inregistrat o scadere de 0,2 puncte procentuale fata de luna noiembrie din 2011, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cifra comunicata este una estimativa si nu ofera detalii cu privire la preturile care au inregistrat cea mai rapida crestere. Rata inflatiei in zona euro se situeaza peste tinta avuta in vedere de Banca Centrala Europeana, care vrea sa mentina cresterea preturilor sub, dar in apropiere de 2 procente.
Forintul maghiar s-a depreciat la minimul istoric fata de euro. Vezi graficul evolutiei monedei maghiare in fata euro
Forintul maghiar s-a depreciat miercuri in fata monedei unice europene, ajungand la un nivel record de 318 forinti pentru un euro. Minimul istoric al forintului in fata euro a fost atins in conditiile in care Ungaria este puternic criticata pentru reducerea independentei bancii centrale. Moneda maghiara, care s-a depreciat constant in ultimele luni, si-a accelerat declinul dupa adoptarea unei legi privind functionarea bancii centrale. Parlamentul de la Budapesta a aprobat saptamana trecuta o serie de regulamente care il priveaza pe guvernatorul bancii centrale de dreptul de a-si numi consilierii, extinde numarul membrilor Consiliului de Politica Monetara si creeaza postul de al treilea vicepresedinte. Dezbaterile cu privire la acest proiect de lege au determinat Fondul Monetar International si Uniunea Europeana sa intrerupa in decembrie discutiile cu oficialii maghiari cu privire la un acord de imprumut cu Ungaria.
Spania a adoptat una dintre cele mai dure legi pentru combaterea pirateriei pe internet
Spania a adoptat una dintre cele mai dure legi pentru combaterea pirateriei pe internet. Guvernul spaniol a promulgat aceasta lege care permite ca un site sa fie blocat chiar si in zece zile daca gazduieste continut piratat in exces. Proiectul a fost intens criticat de asociatiile care apara dreptul la exprimare, acestea spunand ca guvernul a cedat presiunilor extrem de mari venite din partea greilor industriei muzicale. Noua lege le da dreptul celor care detin drepturile de autor sa raporteze unei comisii guvernamentale daca exista site-uri pe care acest continut apare ilegal. Comisia infiintata special pentru a pune noua lege in aplicare va decide daca este cazul sa continue demersul impotriva celor care incalca drepturile de autor si poate merge in justitie unde se va decide daca site-ul in cauza trebuie blocat. Se doreste ca intreg procesul sa dureze zece zile, ceea ce face ca aceasta lege sa fie una dintre cele mai dure din domeniu. Cele mai recente estimari arata ca 97% din muzica „consumata” in Spania este piratata.