Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Zona Euro se pregateste pentru o noua saptamana delicata. Pe agenda, majorarea resurselor FMI si Pactul bugetar 

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Proces economic mamut la Frankfurt. Evaziune fiscala de 230 de milioane de euro din comertul cu certificate de emisii CO2, realizat prin Deutsche Bank

Tribunalul din Frankfurt da marti sentinta intr-unul dintre cele mai mari procese de criminalitate economico-financiara din Germania. Pe banca acuzatilor stau sase manageri de firme care s-au ocupat cu comercializarea drepturilor asupra certificatelor de emisii de gaze cu efecte de sera. Volumul certificatelor tranzactionate trece de un miliard de euro. Acestea au fost cumparate din strainatate, trecute printr-un sistem-suveica de firme din Germania si in final vandute prin Deutsche Bank. Prin ingineria financiara soldata cu returnare necuvenita de Taxa pe Valoare Adaugata, fiscul german ar fi fost pagubit cu 230 de milioane de euro, se arata intr-o analiza HotNews.ro. Ancheta a inceput anul trecut, cu o razie de proportii. In jur de 50 de firme si societati ar fi practicat evaziunea fiscala in comertul cu drepturile asupra emisiilor de gaze cu efect de sera. Concret, aceste certificate au fost cumparate fara achitarea TVA la bursele de profil din Amsterdam, Paris si Londra, dupa care au fost plimbate intre firme cu sediul in Germania, pana cand ultima firma-veriga din lant le-a vandut din nou in strainatate si a recuperat de la fiscul german TVA-ul care nu fusese niciodata platit. Capii afacerii sunt banuiti a fi in Marea Britanie, Elvetia si Emiratele Arabe Unite.

Zona Euro se pregateste pentru o noua saptamana delicata. Pe agenda, majorarea resurselor FMI si Pactul bugetar

Zona Euro se pregateste pentru o noua saptamana delicata, cu o posibila reuniune a ministrilor de Finante, pentru a discuta majorarea resurselor Fondului Monetar International, si debutul negocierilor tehnice asupra ‘Pactului bugetar’. Amenintarea degradarii mai multor state europene continua sa planeze asupra acestor reuniuni, care isi propun sa puna in practica deciziile adoptate la summitul european din 8 – 9 decembrie. Agentia Standard & Poor’s a avertizat la inceputul lunii ca ar putea reduce ratingul a 15 tari din Zona Euro. Vineri, Fitch a redus perspectiva Frantei la „negativ” si a amenintat sa scada notele Spaniei, Italiei, Belgiei, Slovaciei, Ciprului si Irlandei, pana la finele lui ianuarie. In acest context tensionat, ministrii de Finante din Zona Euro ar putea sa se reuneasca astazi sau maine la Bruxelles. Zona Euro si alte tari din Uniune au convenit la cel mai recent summit sa majoreze resursele FMI cu pana la 200 de miliarde de euro, sub forma unor imprumuturi bilaterale. In schimb, institutia de la Washington ar trebui sa imprumute tarile din Zona Euro care se confrunta cu dificultati.

Guvernul britanic va pune in practica reforma bancilor, separand activitatile en detail de cele de investitii

Guvernul britanic va aplica „integral” recomandarile Comisiei Vickers asupra bancilor, care prevad in special izolarea activitatilor en detail. Anuntul a fost facut de ministrul britanic al Comertului, Vince Cable. In urma cu jumatate de an, ministrul finantelor avizase o reforma de profunzime a sectorului bancar, care isi propunea sa evite o noua salvare a bancilor din banii contribuabililor, solicitand in special separarea activitatilor en detail de cele de investitii. Oficialul a dat atunci unda verde concluziilor „comisiei bancare independente” conduse de economistul John Vickers, care propunea aceasta separare pana in 2019. City-ul londonez s-a aratat foarte reticent in ceea ce priveste propunerile acestei comisii, care prevad si o intarire a fondurilor proprii care ar putea costa bancile, potrivit estimarilor, intre 5 si 8 miliarde de euro.

SUA: Senatul american voteaza cheltuieli de 1.000 mld. dolari pentru a evita paralizia statului federal

Senatul american a adoptat sambata un pachet de masuri de peste 1.000 de miliarde de dolari, pentru finantarea statului federal pana in 30 septembrie 2012. SUA au evitat astfel o paralizie a serviciilor administrative, relateaza Agentia France Presse. Un vot intr-una dintre camere este suficient pentru a evita inchiderea acestor servicii. Nici republicanii si nici democratii, care se afla in plina campanie pentru prezidentialele din noiembrie anul viitor, nu isi doresc ca aceasta noua criza bugetara din Congres sa se incheie cu un astfel de scenariu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro