Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Deficitul bugetar a scazut cu circa 400 milioane lei in octombrie, la 2,4% din PIB. OCDE anunta in premiera intrarea Zonei Euro in "usoara recesiune"

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Deficitul bugetar a scazut cu circa 400 milioane lei in octombrie, la 2,4% din PIB

Deficitul bugetar a scazut cu circa 400 milioane lei in octombrie, la 2,4% din Produsul Intern Brut. In perioada ianuarie-septembrie, deficitul inregistrat a fost de 2,5% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice. Pentru acest an este prevazuta o tinta de deficit bugetar de 24 miliarde de lei, respectiv 4,4% din PIB. Secretarul de stat in ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, a declarat pentru HotNews.ro ca „intotdeauna ultimele luni ale anului erau cele in care se faceau plati mari de la buget”. „Cu toate acestea, o sa incheiem anul cu un deficit de 4,2-4,3% din PIB. Sau cel putin asa arata proiectiile noastre”, a declarat oficialul. Conform datelor oficiale, cheltuielile bugetare au fost de peste 160 de miliarde de lei, in vreme ce veniturile s-au ridicat la aproape 150 de miliarde de lei. Veniturile la bugetul general consolidat au fost cu 8,6% mai mari decat cele din perioada similara a anului trecut, iar cheltuielile cu 0,9%.

OCDE anunta in premiera intrarea Zonei Euro in „usoara recesiune”. „Decidentii trebuie sa se pregateasca pentru ce e mai rau” – economistul sef al organizatiei

Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica anunta in premiera intrarea Zonei Euro in „usoara recesiune”. Economia sa ar urma aproape sa stagneze in 2012 din cauza crizei datoriilor care, in cazul unui eveniment „negativ major”, ar putea avea consecinte „devastatoare” pentru toate tarile bogate, a avertizat clubul celor mai bogate tari ale planetei. In raportul sau semestrial privind perspectivele economice, Organizatia arata ca Produsul Intern Brut al Statelor Unite va creste cu 1,7% anul acesta, urmat de o majorare cu 2% anul viitor. In Zona Euro, cresterea ar urma sa ajunga la 1,6% anul acesta si la doar 0,2% anul viitor. „Usoara recesiune” din Zona Euro, asupra careia OCDE atrage atentia, se traduce printr-un recul al PIB-ului Uniunii Monetare, dar si al celor trei mai economii (Germania, Franta si Italia) in ultimul trimestru din 2011 si in primele trei luni ale anului viitor. Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica este prima institutie internationala care anunta intrarea in recesiune a Zonei Euro. Rezultatele „unui eveniment negativ major in Zona Euro” ar putea fi „devastator”, spune organizatia. Din acest motiv, „decidentii trebuie sa se pregateasca pentru ce e mai rau” si sa ia in calcul „o mai mare utilizare a resurselor Bancii Centrale Europene” pentru a contracara criza datoriilor, estimeaza organizatia.

China, interesata de achizitionarea de intreprinderi europene. Vom urmari indeaproape evolutia – ministrul chinez al Comertului

China este interesata de achizitionarea de intreprinderi europene. Ministrul chinez al Comertului a declarat luni ca o delegatie a Beijingului va vizita anul viitor Europa, in cautarea unor active interesante in aceasta regiune afectata masiv de criza datoriilor suverane. China s-a aratat pana in prezent reticenta sa achizitioneze obligatiuni suverane, dar ar putea fi mult mai interesata de cumpararea de societati comerciale. „Anumite tari europene se confrunta cu o criza a datoriilor. Ele spera sa-si converteasca activele in bani lichizi si si-ar dori sa-si vada intreprinderile cumparate de capital strain. Vom urmari indeaproape”, a declarat ministrul in cadrul unei intalniri cu societati chineze care investesc in strainatate. Anuntul sau vine dupa ce presedintele fondului suveran chinez, China Investment Corp, a afirmat ca tara sa doreste sa investeasca in sectorul european al infrastructurii, in special in Marea Britanie.

Moody’s: Spania trebuie sa adopte „masuri de austeritate semnificative” pentru a atinge tinta de deficit pe 2012

Agentia de evaluare financiara Moody’s a cerut noului guvern spaniol sa adopte „masuri de austeritate semnificative” pentru a atinge tinta de deficit bugetar pentru anul viitor. „Majoritatea solida a noului guvern este un rezultat pozitiv”, insa acesta trebuie sa adopte repede masuri decisive, se arata intr-un raport al agentiei, venit la cateva zile dupa avertismente similare lansate de Standard & Poor si Fitch Ratings. Spania intentioneaza sa isi reduca deficitul de la 9,3% din PIB in 2010 la 6% in 2011, 4,4% anul viitor si 3% in 2013. Banca Spaniei si Comisia Europeana si-au exprimat indoielile in legatura cu acest plan, insa noul guvern a anuntat ca obiectivul de 4,4% pentru 2012 va fi atins, avertizand insa ca toate categoriile de cheltuieli guvernamentale vor fi afectate, cu exceptia pensiilor, pentru a atinge aceasta tinta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro