AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Lazea, BNR: Prea multe proiecte europene sunt "la comanda", ca sa iasa la numar. Tonny Lybek (FMI): Acordarea de stimulente si reducerile de taxe ar putea afecta deficitul bugetar
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Tonny Lybek (FMI): Acordarea de stimulente si reducerile de taxe ar putea afecta deficitul bugetar
Acordarea de stimulente, cresterea salariului minim si reducerea cotei unice ar putea afecta tinta de deficit bugetar convenita cu Fondul Monetar International. Declaratia a fost facuta de seful Biroului FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek. Potrivit acestuia, „autoritatile romane si Fondul au convenit in aceasta vara o tinta de deficit de 6,8% pentru 2010”. Marirea salariului minim la peste 700 de lei, reducerea cotei unice la 12% si reducerea contributiilor pe salarii la 41%, vehiculate in presa centrala, ar putea periclita intelegerea cu Fondul. „Misiunea care va sosi miercuri in capitala va discuta proiectul de buget cu autoritatile romane si va analiza progresele facute in cadrul acordului de imprumut”, a spus Tonny Lybek.
Lazea, BNR: Prea multe proiecte europene sunt „la comanda”, ca sa iasa la numar
Economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, avertizeaza ca „prea multe proiecte europene sunt facute la comanda”. “Diferenţa dintre proiectele pentru care s-a semnat un contract si cele efectiv plătite este prea mare, unele dintre proiecte fiind probabil făcute doar ca să iasă la număr”, a explicat acesta. Oficialul BNR a adaugat ca o parte dintre proiecte nu sunt bancabile. Potrivit lui Valentin Lazea, fondurile europene disponibile pentru România se ridică la 8,7 miliarde de euro în perioada 2007-2010. Din această sumă, 76% este acoperită de proiecte existente, 64% sunt contracte semnate, dar numai pentru 12 procente au fost facute plătile. „Înseamnă că sunt proiecte făcute la comandă, (…) de către diverse entităţi, inclusiv de către Intreprinderi Mici si Mijlocii, care au consultanţi mai mult sau mai puţin calificaţi”, a explicat Lazea.
Ministerul Finantelor a atras 1,15 miliarde lei prin certificate de trezorerie la 6 luni, peste valoarea anuntata
Ministerul Finantelor a atras 1,15 miliarde de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discount la sase luni. Pentru acestea va plati o dobanda medie anuala de 7%, potrivit datelor BNR. Valoarea initiala a licitatiei era de un miliard de lei, insa bancile au depus cereri de cumparare de 1,73 miliarde de lei. La licitatia similara din urma cu doua saptamani, Finantele s-au imprumutat cu peste 900 de milioane de lei, la o dobanda similara. In ultima perioada, Ministerul Finantelor a atras de pe piata mai putini bani decat a intentionat si a respins o serie de licitatii deoarece nu a acceptat sa plateasca randamente mai mari de 7 procente pe an. Banii atrasi de pe piată sunt folositi de catre autoritati pentru acoperirea deficitului bugetar, stabilit pentru anul acesta la 6,8% din Produsul Intern Brut.
Zona Euro este amenintata de o reintrare in recesiune in 2011 – economisti
Zona Euro risca sa reintre in recesiune in 2011. Economistii chestionati de publicatia franceza Le Monde sustin ca un astfel de scenariu este posibil, in conditiile in care tarile care utilizeaza moneda unica europeana aplica planuri de austeritate bugetara, iar mediul economic international se degradeaza. Masurile anticriza vor costa cresterea economica cel putin un punct procentual anul viitor si, daca euro se mentine in jurul cotatiei de 1,40 de dolari, supraevaluarea sa ar mai putea costa relansarea o jumatate de punct procentual. Zona Euro este formata din statele Uniunii Europene care au trecut la moneda unica europeana. In opinia unor analisti, tarile care depind masiv de exporturi – precum Germania si Olanda – sunt cele mai expuse riscului de recesiune, spre deosebire de Franta, care se bazeaza mai mult pe cererea interna.