AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Wall Street continua sa acorde bonusuri record: 144 mld. dolari in 2010. Cum isi negociaza Bulgaria participarea la proiectul South Stream
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Angela Merkel s-a plans ca firmele germane reclama neincasarea facturilor. Gheorghe Gherghina: Vom face o rectificare la sfarsitul lunii. Datoriile apartin CFR, AND si altor firme de stat
Angela Merkel s-a plans ca firmele germane reclama neincasarea facturilor emise Statului roman. Declaratia a fost facuta de seful Comisiei de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor, Viorel Stefan, care i-a cerut o explicatie secretarului de stat de la Finante, Gheorghe Gherghina. Acesta a confirmat ca Romania are o problema cu arieratele, dar a anuntat ca la finele lunii va solicita Guvernului o noua rectificare bugetara pentru a se mai stinge unele arierate. Cat despre firmele germane, datoriile catre acestea provin de la CFR infrastructura sau de la alte companii de stat, a mai spus Gherghina. „Va trebui sa avem o monitorizare a companiilor de stat sa vedem cum reusim sa le determinam sa nu isi mai asume angajamente pe care nu le pot achita. Sa mergem peste ele cu Curtea de Conturi si sa le intrebam de ce se angajeaza la plati pe care nu le pot face”, a afirmat secretarul de stat de la Finante.
Cum isi negociaza Bulgaria participarea la proiectul South Stream
Proiectul South Stream intampina probleme din cauza unei tari implicate in realizarea conductei de gaze. Avertismentul a fost lansat de premierul italian Silvio Berlusconi, in cadrul unei intrevederi cu omologul sau rus Vladimir Putin. Analistii de la Moscova sustin ca tara nominalizata de Berlusconi ar putea fi doar Bulgaria, care incearca sa obtina avantaje suplimentare. Guvernul bulgar venit la putere in iulie anul trecut ameninta sa rezilieze toate contractele de energie incheiate de predecesorii sai cu Moscova. Pentru a obtine unda verde pentru South Stream de la prim-ministrul bulgar Boiko Borisov, Moscova a trebuit sa faca anumite concesii, printre care reducerea preturilor la gazele naturale pentru consumatorii bulgari si modificarea taxelor pentru tranzitul de gaze catre Turcia si Grecia, relateaza presa rusa. Rusia si Bulgaria au semnat in iulie foaia de parcurs pentru proiectul constructiei tronsonului bulgar al gazoductului South Stream. Romania spera sa fie implicata si ea in acest proiect, reprezentantii Ministerului Economiei purtand discutii cu reprezentantii Gazprom. Dar potentiala includere a Romaniei in proiect nu inseamna renuntarea automata la varianta realizarii gazoductului pe teritoriul Bulgariei, a declarat, la sfarsitul lunii iunie, vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev.
Compania aflata la originea catastrofei din Ungaria a fost nationalizata
Compania aflata la originea celei mai mari catastrofe ecologice din istoria Ungariei a fost nationalizata, la o zi dupa ce presedintele sau a fost retinut pentru 72 de ore. Proiectul de lege pentru nationalizarea companiei a fost aprobat cu o majoritate covarsitoare de Parlament, respectiv 336 de voturi pentru, unul impotriva si 13 abtineri. Legea a fost ratificata de presedintele ungar. Conform acestei legi, guvernul va ingheta activele companiei si va instala o noua conducere. Potrivit unui purtator de cuvant al premierului Viktor Orban, in fruntea companiei va fi numit seful serviciului de inlaturare a dezastrelor. Acesta va avea patru sarcini principale: sa pregateasca reluarea operatiunilor firmei astfel incat sa protejeze locurile de munca, sa determine raspunderea companiei, sa lanseze procesul de compensare a celor pagubiti si sa se asigure ca nu va mai avea loc un nou accident. Potrivit celor mai recente date, compania avea in 2008 o cifra de afaceri de 157 milioane de euro.
Wall Street continua sa acorde bonusuri record: 144 mld. dolari in 2010
Wall Street continua sa acorde bonusuri record. Potrivit unei analize realizate de Wall Street Journal, bonusurile acordate in industria finantelor ar urma sa creasca in acest an cu 4 procente, atingand 144 de miliarde de dolari. Ceea ce reprezinta un nou record, pentru al doilea an consecutiv, sustin analistii. In 2009, cele 35 de societati luate in calcul de acest studiu au acordat bonusuri de 139 de miliarde de dolari. Salariile se vor majora in 26 dintre cele 35 de societati, in conditiile in care cifra de afaceri va creste in cazul a 29 de intreprinderi, dar intr-un ritm inferior celui al avansului bonusurilor. Cifra de afaceri a institutiilor financiare de pe Wall Street va creste cu 3 procente, la 448 de miliarde dolari, fata de 433 de miliarde din 2009.