AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Stiglitz: Masurile de austeritate pot readuce recesiunea. Economistii romani il contrazic, cu mici exceptii: Ajustarea cheltuielilor si mentinerea deficitului bugetar sub control sunt necesare
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Oficiali Volksbank: Constatam ca, in mod paradoxal, pe fondul mediatizarii excesive, cateodata, clientii se declara nemultumiti chiar si de solutiile favorabile lor
Volksbank este una dintre institutiile de credit dintre cele mai criticate de clientii nemultumiti. La solicitarea HotNews.ro, reprezentantii bancii au acceptat sa raspunda unor intrebari avand ca tema centrala cauzele pentru care s-a ajuns la aceasta situatie si cum vad oficialii bancii iesirea din aceasta criza.
„Suntem constienti de faptul ca situatia financiara a unora dintre clienti a fost afectata in contextul economic actual si incearcam sa venim in sprijinul acestora cu oferte prin care sa se diminueze obligatia lunara de plata; insa constatam ca, in mod paradoxal, pe fondul mediatizarii excesive, cateodata clientii se declara nemultumiti chiar si de aceste solutii favorabile lor”, a declarat directorul Diviziei Marketing&Comunicare Alin Merer.
Acesta a precizat ca este „absolut normal ca in conditiile actuale ale pietei, oamenii sa isi doreasca sa scada costurile creditelor”. In ceea ce priveste „reprosurile” pe care Volksbank le aduce Ordonantei 50/2010, reprezentantul institutiei financiare a declarat ca obiectivul ordonatei este de a proteja interesele consumatorilor, „insa acesta nu poate (…) fi atins prin afectarea intereselor bancilor care le-au acordat clientilor imprumuturi pe baza obligatiei asumate de acestia de a plati in schimb niste costuri bine determinate”.
Mesajul bancii pentru clientii care vor clarificarea clauzelor contractuale este de a se adresa persoanelor de contact din sucursalele Volksbank unde au incheiat contractul de credit.
Stiglitz: Masurile de austeritate pot readuce recesiunea. Economistii romani il contrazic, cu mici exceptii: Ajustarea cheltuielilor şi menţinerea deficitului bugetar sub control sunt necesare
Guvernele europene au facut „un pariu gresit” prin promovarea masurilor de austeritate.
Avertismentul a fost lansat de economistul Joseph Stiglitz, care a declarat ca mentinerea angajamentelor Germaniei, Marii Britanii si Frantei de a reduce deficitele bugetare ar putea avea consecinte sistemice pentru intreaga Europa. Economia batranului continent este in pericol de a intra din nou in recesiune, deoarece guvernele taie cheltuielile pentru a reduce deficitele bugetare, a precizat acesta.
Economistii romani contactati de HotNews.ro il contrazic insa pe Stiglitz si sustin ca ajustarea cheltuielilor şi menţinerea deficitului bugetar sub control sunt necesare. In acelasi timp, analistii cred ca optiunile politicii fiscale trebuie studiate individual, pentru fiecare tara europeana. Dezechilibrele fiscale in tarile europene au cauze diferite si de aceea si solutiile de remediere a acestora vor fi diferite.
Sunt si specialisti care ii dau dreptate economistului strain, explicand ca este „mai bine sa ne batem cu un adversar cunoscut (inflatia), decat cu unul necunoscut (scaderea cronica a consumului si deflatie)”.
The Wall Street Journal: Testele de stres efectuate in UE au subevaluat unele portofolii de obligatiuni guvernamentale
Testele de stres efectuate in Uniunea Europeana au subevaluat unele portofolii de obligatiuni guvernamentale.
O analiza realizata de Wall Street Journal pornind de la informatiile furnizate de banci arata ca acestea nu au prezentat o imagine clara a obligatiunilor guvernamentale pe care le detin, asa cum sustin autoritatile europene. Publicatia americana sustine ca unele banci au exclus anumite obligatiuni, iar altele au redus valoarea pozitiilor „short” detinute, fapt care nu a fost dezvaluit de autoritatile de reglementare sau de banci la prezentarea rezultatelor testelor.
Insa din cauza naturii limitate a datelor furnizate de cele mai multe institutii de creditare, este imposibil de precizat numarul bancilor care au exclus parti din portofoliile de obligatiuni suverane din informatiile transmise autoritatilor. Comitetul European de Supraveghere Bancara a anuntat in urma cu doua luni ca doar sapte din cele 91 de banci din Uniunea Europeana care au luat parte la testele de stres nu au obtinut rezultate satisfacatoare.
Testele au avut ca scop recastigarea increderii investitorilor in sistemul bancar european, in conditiile in care pietele financiare sunt ingrijorate ca intrarea in incapacitate de plata a unui stat din zona euro ar duce la falimentul unor banci.
Vodafone a vandut pachetul de actiuni detinut in cadrul China Mobile pentru 6,6 miliarde dolari
Este vorba despre 3,2% din actiuni, iar asteptarile pietei sunt ca aceasta vanzare sa fie prima dintr-o serie de tranzactii ce fac parte din strategia Grupului Vodafone de axare pe piete cheie din Europa, Asia si India. China Mobile, detinuta in proportie de 74% din actiuni de catre statul chinez, este cel mai mare operator de telefonie mobila din lume dupa valoarea de piata si numarul de utilizatori.