AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: BM: Romania si Letonia, singurele economii din Europa si Asia Centrala care vor scadea in 2010. Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda cheie la 1%
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
BM: Romania si Letonia, singurele economii din Europa si Asia Centrala care vor scadea in 2010
Romania si Letonia sunt singurele tari din Europa si Asia Centrala ale caror economii se vor comprima in acest an. Potrivit unui raport publicat de Banca Mondiala, analistii se asteapta ca Produsul Intern Brut al Romaniei sa scada cu 0,5% in acest an, iar economia Letoniei sa se contracte cu 3,5%. In 2011, economia Romaniei ar urma sa revina pe crestere, cu un avans al PIB-ului de 3,6 procente, urmand ca in 2012 economia sa creasca cu 4,4%. In Europa si Asia Centrala, Banca Mondiala se asteapta la o crestere economica de 4,1% in acest an. Analistii mai arata ca revenirea economica reflecta avansul celor mai mari economii ale regiunii, Rusia si Turcia, care genereaza 62% din PIB-ul regiunii. Cele doua tari vor inregistra cresteri economice de 4,5%, respectiv 6,3% in acest an. „Revenirea activitatii in urmatoarele patru economii este slaba (Polonia, Kazahstan si Ucraina) sau ramane negativa (Romania)”, precizeaza raportul.
Austeritate europeana. Vezi cat si de unde au preferat Guvernele sa taie din cheltuieli
De teama de a nu ajunge in situatia Greciei, mai multe tari europene au adoptat planuri severe de austeritate. Nu toti economistii sunt de acord cu asemenea masuri, o austeritate in exces fiind la fel de periculoasa ca lipsa unei rigori a cheltuielilor bugetare. Cu toate acestea, iata de unde au preferat guvernele europene sa taie din cheltuieli. In Spania, executivul a anuntat reducerea cu 5%, in medie, a salariilor personalului din sectorul public. In cazul guvernantilor, taierile din salarii urca la 15%. Anul acesta, veniturile personalului public vor fi inghetate, dispare prima de 2.500 euro pentru nou-nascuti. Insa nu se modifica nimic la indemnizatia de maternitate sau la alocatia lunara a copiilor. Prin adoptarea acestor masuri, guvernul spaniol va economisi 15 miliarde de euro in doi ani. In Germania, guvernul va face reduceri de cheltuieli de aproape 80 de miliarde de euro, pana in 2014. Va renunta la 15.000 de posturi din sectorul bugetar, vor fi impuse noi taxe in domenii precum traficul aerian si industria energiei nucleare si va fi introdusa si o taxa pe tranzactiile financiare. Ungaria reducere cu 15% salariile bugetarilor, impozitele aplicate Intreprinderilor Mici si Mijlocii vor cobori de la 19% la 10%, iar creditele imobiliare in alte valute decat moneda locala vor fi interzise. Contributiile sociale platite de angajatori vor fi reduse pentru a incuraja companiile sa nu faca disponibilizari si sa creeze noi locuri de munca, impreuna cu alte 9 taxe. Bancile vor fi taxate suplimentar, masura care se va aplica pe parcursul a cel putin trei ani.
Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda cheie la 1%
Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 1%. Dobanda de refinantare, care este, teoretic, barometrul creditelor in cele 16 state ale zonei euro, stationeaza la acest nivel din luna mai a anului trecut. Banca Centrala Europeana a inceput sa reduca dobanda de politica monetara in luna octombrie 2008, de la 4,25 procente la nivelul actual de 1%, dupa ce criza economica a afectat puternic economia zonei euro.
Germania trebuie sa renunte la euro – sfatul ultimului guru economic, un blogger britanic care a ales viata la tara in Spania
Un blogger care a parasit Marea Britanie in urma cu 20 de ani si a ales sa traiasca intr-o regiune rurala a Spaniei a devenit un adevarat „intelept” in randul celor mai reputati economisti. Sfatul sau este urmarit pana si de Fondul Monetar International. Asa a ajuns un adevarat subiect de dezbatere in presa internationala sfatul specialistului britanic pentru autoritatile din Germania. Berlinul ar trebui sa revina la marca germana. Astfel va permite devalorizarea puternica a euro si cresterea competitivitatii exporturilor in statele din grupul PIGS – Portugalia, Irlanda, Grecia si Spania. In varsta de 61 de ani, Edward Hugh traieste intr-una dintre tarile europene cel mai grav afectate de criza, iar opiniile sale despre problemele economice atrag atentia economistilor din intreaga lume. Hugh este adeptul unei abordari radicale pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta statele din Zona Euro. Potrivit teoriei sale, daca Berlinul va reveni la marca germana, exporturile vor creste si vor putea strange bani pentru a-si plati datoriile. Specialistul crede ca problemele economice ale Europei au o origine demografica: tarile cu o proportie mai mare a populatiei tinere au acumulat datorii, iar acum statele cu populatii imbatranite se confrunta cu presiunea de a le plati.