AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Impozitarea veniturilor programatorilor va genera un exod de specialisti. Analisti: Primul trimestru – crestere economica de -3,4%
Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Impozitarea veniturilor programatorilor va genera un exod de specialisti
Impozitarea veniturilor programatorilor va genera un exod de specialisti, falimente si pierderi de douăsprezece ori mai mari decat castigurile. Aceasta este reactia Asociatiei Romane pentru Industria Electronica si Software la anuntul autoritatilor privind noile masuri anticriză. Decizia de a anula scutirea de la plata impozitului pe venit a programatorilor va da o lovitura pe termen lung industriei IT locale, cu perspectiva abandonarii Romaniei de catre firmele straine din domeniu, a avertizat seful asociatiei de profil, Alexandru Borcea. Acesta a declarat ca tocmai conditiile bune din sectorul IT au atras in ultimul deceniu numeroase investitii straine si au asigurat dezvoltarea industriei autohtone de la aproximativ 30 milioane dolari in anul 2000, la peste 600 milioane euro in 2009.
In aprilie, inmatricularile de masini noi s-au dublat fata de martie
Inmatricularile de masini noi au avut cel mai mare salt de anul acesta. In aprilie, s-a inscris in circulatie un numar dublu de autovehicule fata de martie. Mai exact, vorbim de 10 mii de unitati. Per total insa, inmatricularile sunt tot in scadere, in primele patru luni, comparativ cu anul trecut. Totusi aprilie a fost de departe cea mai buna luna de pana acum. Din datele Directiei de Inmatriculari, dupa trei luni dezastruoase reiese ca si vanzarile Dacia si-au revenit, datorita programului Rabla – s-au inscris pana acum 24 de masini Duster in tara. Sub 2 mii de autoturisme introduse in circulatie sunt la mana a doua, de unde reiese ca voucherele de la Remat au fost valorificare de foarte multi romani. Mai sunt inca multe in circulatie, iar programul a fost suplimentat saptamana trecuta cu inca 50 de mii de bonuri, asa ca se asteapta cresterea vanzarilor de autoturisme noi si in lunile urmatoare.
Analisti: Primul trimestru – crestere economica de -3,4%
In primele trei luni din an, economia Romaniei s-a comprimat cu 3,4%. Cel putin asa estimeaza membrii Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania. Organizatia a lansat un chestionar si in urma exprimarii opiniilor s-a calculat o medie. Cei mai optimisti dintre analisti au prognozat o contractie economica de 2,2%, iar cei mai pesimisti, de patru procente. Aceeasi analiza arata ca Produsul Intern Brut nu s-a redus foarte tare, fiind in marja estimata de Fondul Monetar International. Acesta din urma si-a schimbat prognoza facuta la Bucuresti cu doar trei zile in urma. Intr-un interviu publicat pe site-ul institutiei, seful misiunii din Romania, Jeffrey Franks, spune ca vom avea o crestere economica usor pozitiva, de 0,5%, desi la Bucuresti declara ca aceasta ar fi in cel mai bun caz ZERO sau negativa.
In ceea ce priveste programul de austeritate al autoritatilor romane, seful misiunii FMI in Romania a precizat ca deficitul ar fi urcat la aproximativ 9% din PIB, daca executivul nu ar fi luat nicio decizie. „O masura atat de serioasa era necesara”, a spus oficialul, subliniind din nou ca, presedintele, premierul si ministrul de finante, sustinuti de tot cabinetul, au decis sa se bazeze pe reducerea cheltuielilor publice si nu pe solutiile oferite de Fond.
Oficial francez: Marea Britanie nu se poate baza pe un ajutor de la Uniunea Europeana
Marea Britanie nu se poate baza pe un ajutor de la Uniunea Europeana in cazul in care va trece printr-o criza financiara, a declarat presedintele Autoritatii pietelor financiare din Franta, citat de Reuters. Declaratia vine la cateva zile dupa ce Marea Britanie a refuzat sa contribuie la ajutorul financiar pentru euro, lovit de criza din Grecia. Oficialul de la Paris este de parere ca starea de nesiguranta politica de dupa alegeri, va afecta economia Regatului Unit. Potrivit acestuia, refuzul Londrei de a lua parte la pachetul pentru stabilizarea monedei euro arata ca Uniunea s-a fragmentat in trei grupuri distincte. Pe de o parte Zona euro, pe de alta parte tarile care sustin moneda unica, si englezii, condamnand astfel atitudinea Londrei.