Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Bulgaria si Romania – ultimele locuri in clasamentul competitivitatii din Uniunea Europeana. Miliardarul Mohamed Al Fayed a vandut magazinele Harrods familiei regale din Qatar

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Bulgaria si Romania – ultimele locuri in clasamentul competitivitatii din Uniunea Europeana

Bulgaria si Romania sunt tarile cu economiile cel mai putin competitive din Uniunea Europeana. La polul opus se afla Suedia, care ramane si anul acesta cea mai competitiva economie europeana, urmata de Finlanda si Danemarca. Cele trei state nordice s-au clasat deasupra Olandei, Luxemburgului si a Germaniei, intr-o analiza realizata de Forumul Economic Mondial si fundamentata pe indicatori precum cresterea economica si a productivitatii, cheltuielile rezervate cercetarii si dezvoltarii si pe somaj. Bulgaria este ultima tara din lista, in ceea ce priveste competitivitatea economica, urmata de Romania si Italia. In top 5 economii cel mai putin competitive se afla si Polonia – locul patru – si Grecia, care ocupa locul cinci.

Comisia Europeana le cere ministrilor de Finante din UE sa extinda mecanismul de ajutorare si catre statele care nu sunt membre ale Zonei Euro

Ministrii de Finante ai Uniunii Europene au anuntat ca este nevoie de actiuni ferme pentru a asigura stabilitatea economica a Europei. Apelul a fost lansat in cadrul summitului de la Bruxelles, unde Comisia Europeana le-a cerut ministrilor sa extinda mecanismul de ajutorare a tarilor din Zona Euro si catre statele care nu au aderat inca la moneda unica europeana. Legislativul european va cere si o reuniune extraordinara a ministrilor, pentru a majora suma disponibila in cadrul acestui mecanism, la 60 de miliarde de euro. Maximul disponibil acum este de 50 de miliarde de euro. Sefii de stat si de guvern reuniti vineri la Bruxelles au decis infiintarea unui „mecanism de stabilizare”, menit sa ajute tarile din Zona Euro aflate in dificultate. Economistii estimeaza ca daca Portugalia, Irlanda si Spania ar cere planuri de salvare similare, pe trei ani, costurile totale se vor ridica la 500 de miliarde de euro.

Alistair Darling (Marea Britanie): Sustinerea euro tine de tarile membre ale Zonei Euro, nu de noi

Ministrul britanic al Finantelor, Alistair Darling, a anuntat ca tara sa nu va oferi sprijin pentru moneda unica europeana. „In ceea ce priveste sustinerea euro, evident ca acest lucru tine de tarile membre ale Zonei Euro”, a subliniat oficialul britanic. Anterior, o sursa diplomatica afirmase, sub protectia anonimatului, ca Marea Britanie refuza sa contribuie la fondul pentru apararea monedei unice. „Nu vom participa la un fond de salvare european”, a afirmat ministrul britanic de Finante. Refuzul Londrei de a participa ar putea constrange Zona Euro sa se rezume la un mecanism de imprumuturi garantate doar pentru tarile care utilizeaza moneda unica europeana.

Premierul Portugaliei le-a promis liderilor UE ca va reduce deficitul bugetar mai mult decat anuntase, prin amanarea unor lucrari publice

Premierul Portugaliei le-a promis omologilor sai europeni ca va reduce deficitul bugetar mai mult decat a planuit anul acesta, la 7,3% din Produsul Intern Brut. Promisiunea a fost lansata in timpul unei intrevederi care a avut loc la Bruxelles, unde premierul Jose Socrates le-a spus liderilor europeni ca guvernul sau va intarzia anumite lucrari publice, ceea ce va permite reducerea mai mare decat era planificat a deficitului bugetar. Guvernul a anuntat, oficial, ca tinteste o reducere a deficitului bugetar pana la 8,3% din PIB anul acesta, de la 9,4 procente anul trecut. Informatia vine in contextul in care oficialii Uniunii Europene au lucrat in weekend pentru a infiinta un mecanism de sprijin financiar care sa previna raspandirea problemelor Greciei catre alte state foarte indatorate din Zona Euro, precum Portugalia si Spania.

Miliardarul Mohamed Al Fayed a vandut magazinele Harrods familiei regale din Qatar

Miliardarul egiptean Mohamed Al Fayed a anuntat ca a vandut magazinele Harrods, celebrul brand de lux din Londra. Noul proprietar este Qatar Holding, care reprezinta interesele familiei regale din Qatar. Vanzarea a fost incheiata pentru 2,3 miliarde de dolari, sustin surse apropiate tranzactiei. Insa purtatorul de cuvant al bancii Lazard International, care a consiliat familia Al Fayed, a refuzat sa confirme valoarea tranzactiei. „Dupa ce a condus Harrods timp de 25 de ani, Mohamed Al Fayed a decis sa se retraga si sa isi petreaca mai mult timp cu copiii si nepotii sai”, a declarat Ken Costa, presedintele Lazard. „Qatar Holding a fost aleasa in mod special, pentru ca are atat viziune, cat si capacitatea financiara pentru a sustine o crestere pe termen lung a Harrods”, a declarat acesta. Al Fayed, care detine si clubul de fotbal Fulham, a cumparat Harrods in 1985 pentru aproximativ 615 milioane de lire sterline. Qatar Holding va fi al cincilea proprietar al companiei, de la crearea sa in 1840.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro