Care sunt cele 6 județe care vor avea investiții din Fondul de Tranziție Justă și despre ce este vorba
Având în vedere că și România trebuie să facă tranziția verde, unele județe vor fi foarte afectate. Astfel în acest sens va exista Fondul de Tranziție Justă, iar potrivit unui oficial al autorităților române, sunt vizate investiții, din acesta, în 6 județe: Gorj, Hunedoara, Dolj, Prahova, Galați și Mureș. Un document cu privire la acest lucru (pentru aprobarea Programului Operațional Tranziție Justă) va fi trimis Comisiei Europene în octombrie – noiembrie pentru a fi aprobat.
Șase județe în care se va investi
Ca să putem avea un program închegat, la baza lui stau planuri teritoriale de tranziție justă, spune Teodora Preoteasa, director general, Direcția Generală Programare și Coordonare Sistem la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Sunt 6 județe: Gorj, Hunedoara, Dolj, Prahova, Galați și Mureș.
• Gorjul și Hunedoara vor fi cele mai afectate.
“Aici, toate prioritățile de investiții, trebuie să fie legate de tranziție. Investițiile vor sprijini în principal întreprinderile mari. Regulamentul ne permite, în anumite condiții, să sprijinim întreprinderile mari cu condiția ca aceste întreprinderi să demonstreze că au un rol major în tranziție și că fie vor menține locurile de muncă și vor face pași importanți pe o neutralitate climatică, fie vor veni cu investiții productive care vor avea ca rezultat creșterea locurilor de muncă”, spune Preoteasa, în cadrul unui eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR).
În acele zone, spune ea, cu acest lucru se vor confrunta: cu lipsa diversificării economice, faptul că acei oameni, o parte din ei, nu-și vor mai regăsi un loc de muncă pe termen mediu și lung.
• Investițiile sunt pentru a atenua impactul în zonă.
De ce este nevoie de aceste investiții
“PNRR trebuie să fie complementar cu, cumva, Fondul de Tranziție Justă – o altă oportunitate de finanțate. Aici apare importanța zonelor miniere și zonelor din țara noastră care se bazează foarte mult pe combustibili folisili. La un moment dat au fost propuneri, în România nu este vorba numai despre Valea Jiului și județele Hunedoara, Gorj, ci era vorba și despre alte zone din alte localități”, a declarat Istvan Jakab, consilier economic ESO, reprezentanța Comisiei Europene în România.
În principal, spune el, este vorba despre Valea Jiului, despre mineritul lignitului, CE Oltenia.
De ce este nevoie de aceste investiții, potrivit lui Istvan Jakab: Fondul de Tranziție Justă este acolo exact ca să ajute aceste regiuni, pentru a realiza tranziția de la cărbune, pentru a veni cu alte opțiuni de dezvoltare a județelelor respective pentru a crea alte locuri de muncă.
La un moment dat, spune el, așa cum spunea Timmermans: Cărbunele nu are viitor.
“Știu sigur că se lucrează pe planul de tranziție justă pentru regiunea respectivă. Trebuie să vedem când se concretizează acest plan, ce se dorește să se finanțeze, în ce interval de timp și cum reușim să facem tranziția pentru această regiune. În toate documentele europene, problematica tranziției juste este acolo”, a explicat el.