SAPE inaugurează primul parc fotovoltaic deținut de statul român realizat cu fonduri din PNRR
Compania de stat SAPE (Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie), deținută integral de statul român prin Ministerul Energiei, a pus în funcțiune parcul fotovoltaic Dărvari 2 din județul Prahova, cu o putere instalată de 5 MW și o capacitate de stocare în baterii de 1 MW.
„Este primul parc fotovoltaic deținut de statul român și realizat cu fonduri din PNRR care a fost pus în funcțiune”, a spus Bogdan Stănescu, președintele directoratului SAPE.
Este și primul parc fotovoltaic din România care are o capacitate de stocare a energiei încă de la început.
„În ultimele 12 luni, din iunie 2023, investițiile străine directe au totalizat, 5,8 miliarde euro. Contractele finanțate din fonduri nerambursabile pentru sectorul energetic pe care le-am semnat în ultimul an totalizează 13,6 miliarde euro. Adică mai mult decât dublu față de investițiile străine directe”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja, prezent la inaugurare.
El a amintit că echipa de la minister a stat până la 4 dimineața, pe 30 decembrie anul trecut, pentru a putea depune la termen documentația necesară obținerii de finanțare pentru acest proiect.
Parcul fotovoltaic a fost construit pe foste halde de fosforgis, provenit de la combinatul chimic Valea Călugărească din apropiere, a completat Angelica Grindei, manager General ME.EL Electric, compania care a realizat proiectul.
„Prin construirea acestor parcuri am reușit să înverzim terenul, să-l ecologizăm și să montăm centrala de producție a energiei din surse regenerabile”, a precizat ea.
Parcul fotovoltaic reprezintă o investiție de aproape 35 milioane lei, din care aproximativ 7,5 milioane lei sunt fonduri nerambursabile din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Contractul de execuție a fost semnat la sfârșitul lunii august 2023, iar la începutul anului 2024 parcul fotovoltaic a intrat în probe, iar pe 5 iulie a devenit comercial. Pe lângă producție, parcul deține și un sistem de stocare a energiei în baterii, cu o capacitate de 1 MW.
„Urmărim o dezvoltare sustenabilă a companiei, prin realizarea unui mix energetic echilibrat de producție – regenerabile și gaz natural, împreună cu stocare. Obiectivul SAPE este să devină un jucător important nu numai pe piața de energie din România, ci și din regiune, cu o capacitate instalată din surse eoliene și fotovoltaice de 100 – 150 MW și pe gaze naturale de 80 MW până în anul 2026, dar și stocare – în baterii”, a mai spus Stănescu.
SAPE mai deține două parcuri eoliene, CEE Horia (jud. Constanța), cu o capacitate de 7,5 MW, și CEE Curcubăta (jud. Alba), cu o capacitate de 15 MW, și un parc fotovoltaic, Dârvari 1, în comuna Valea Călugărească, cu o capacitate de 5 MW.
De asemenea, recent, a fost demarat proiectul Titan Power, prin care se va construi o centrală pe gaze, în cogenerare de înaltă eficiență, în București.
SAPE este în stadiul de evaluare a ofertelor depuse la licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru hidrocentrala Tarnița-Lăpuștești.
Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie SA (SAPE) a fost înființată în anul 2013, prin divizarea parțială a Electrica.
SAPE a preluat toate drepturile și obligațiile din contractele de privatizare ale fostelor companii Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Moldova, Electrica Oltenia și Electrica Muntenia Sud.
Cele mai importante participații ale SAPE, în prezent, sunt: Titan Power (67,3%), Indra Soluciones Tecnologias de la Informacion România (49%), PPC Energie (37%), Rețele Electrice Dobrogea (24,9%), Rețele Electrice Banat (24,87%), Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român (20%), PPC Energie Muntenia (10%) și Rețele Electrice Muntenia (10%).
Actionar unic este statul roman prin Ministerul Energiei.