Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 864: Zelenski anunță elaborarea unei noi strategii navale /Rusia susține că a mai cucerit un sat în estul Ucrainei / NATO va propune „o punte de aderare” pentru Kiev

LIVE Război în Ucraina, ziua 864: Zelenski anunță elaborarea unei noi strategii navale /Rusia susține că a mai cucerit un sat în estul Ucrainei / NATO va propune „o punte de aderare” pentru Kiev
Atac cu mortier asupra pozițiilor ucrainene Foto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Atacurile cu drone care au vizat regiunea Krasnodar Krai din Rusia au provocat incendii la două depozite de petrol în cursul nopții de 6 iulie, avariind, de asemenea, un turn de comunicații. Atacurile cu dronă împotriva orașului Shebekino din regiunea Belgorod din Rusia, în noaptea de 6 iulie, au avariat mai multe clădiri, vehicule și o instalație industrială, rănind în același timp o persoană. Flota de la Marea Neagră a marinei ruse a fost nevoită să relocheze aproape toate navele sale de război pregătite de luptă din Crimeea ocupată în alte locații.

SINTEZA ZILEI:

  • Ucraina elaborează o nouă strategie navală, care va fi aprobată în curând de Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei (NSDC), a anunțat președintele Volodimir Zelenski, în discursul său video adresat națiunii.
  • Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a propus crearea unei „platforme de pace” care să pună capăt războiului din Ucraina.
  • Statele membre NATO vor dezvălui la summitul lor de la Washington de săptămâna viitoare un plan văzut ca o „punte către aderare” pentru Ucraina și vor anunța măsuri pentru întărirea apărării antiaeriene a Kievului, a declarat un înalt oficial american.
  • Kievul a primit mai multe sisteme de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune și rachete Mistral din Estonia, a transmis ministerul Apărării al Estoniei.
  • Zelenski a mai anunțat sâmbătă că Ucraina a adus acasă 3.310 de prizonieri de război în 53 de schimburi de prizonieri.
  • Conform acestuia, numai în ultima săptămână Rusia a lansat peste 600 de bombe ghidate asupra Ucrainei.
  • Ministerul rus al Apărării susține că forțele ruse au preluat controlul asupra satului Sokil din regiunea Donețk din Ucraina.
  • 8 drone ucrainene au fost distruse în noaptea de vineri spre sâmbătă. Sistemele rusești de apărare aeriană au eliminat 7 drone deasupra regiunii Kursk și încă una deasupra regiunii Belgorod, a precizat Ministerul Apărării de la Moscova.
  • Marine Le Pen, lidera de facto a partidului de extremă-dreapta Adunarea Națională, a promis că, dacă partidul său va ajunge la putere după al doilea tur al alegerilor parlamentare din Franța, nu va permite Ucrainei să folosească arme franceze cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia.

Presupus atac ucrainean cu drone asupra unui depozit de petrol din regiunea rusă Krasnodar Krai, filmat de un blogger militar rus

Un blogger militar rus a filmat de aproape ceea ce pare a fi un atac ucrainean cu asupra unui depozit de petrol din regiunea Krasnodar Krai din Rusia efectuat în noaptea de vineri spre sâmbătă, scrie The Kyiv Independent.

Bloggerul Romanov pare să fi fost la locul unui atac anterior cu dronă și filma intervenția serviciilor de urgență din zonă.

În timp ce înregistra, se aude sunetul unei alte drone care se apropie. Strigând „vine”, el a fugit să se adăpostească, iar apoi s-a auzit o explozie puternică.

Ulterior, el a strigat către cei din apropiere că „totul este bine”, în timp ce flăcările se ridicau spre cer.

Atacurile cu drone care au vizat regiunea Krasnodar Krai din Rusia au provocat incendii la două depozite de petrol în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, avariind, de asemenea, un turn de comunicații, au anunțat anterior diverse publicații ruse.

Pe parcursul nopții, au fost raportate mai multe atacuri cu drone în comunitățile Eisk, Leningrad și Pavlov din Krasnodar Krai.

Unul din trei ruși crede că un atac nuclear împotriva Ucrainei ar fi justificat, arată o cercetare a Centrului Levada, o organizație rusă independentă de sondare a opiniei publice, scrie sâmbătă The Kyiv Independent.

Președintele american Joe Biden a afirmat vineri, într-un interviu foarte aşteptat pe canalul american de televiziune ABC, că el este cel care l-a „oprit” pe liderul de la Kremlim, Vladimir Putin, scrie sâmbătă Ukrainska Pravda.

Zelenski: Ucraina elaborează o nouă strategie navală. Flota rusă un va mai domina niciodată regiunea Mării Negre

Ucraina elaborează o nouă strategie navală, care va fi aprobată în curând de Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei (NSDC), a anunțat președintele Volodimir Zelenski, în discursul său video adresat sâmbătă seară națiunii, potrivit Ukrainska Pravda.

„Dezvoltăm o nouă strategie pentru țara noastră pe mare – Strategia navală ucraineană. În curând, această strategie va fi aprobată de NSDC – punctele ei sunt în curs de finalizare”, a spus liderul de la Kiev. Ucraina va fi întotdeauna un stat capabil să își protejeze propriile interese pe mare, rutele de transport cruciale și interesele aliaților și partenerilor noștri”, a mai spus Zelenski, în mesajul său video.

De asemenea, Zelenski le-a mulțumit soldaților care se asigură că dronele ucrainene lovesc teritoriul Rusiei.

„Statul rus trebuie să simtă consecințele acțiunilor sale împotriva națiunii și poporului nostru, iar acest răspuns este acum evident pentru el. Dronele ucrainene au devenit un brand global”, a adăugat el.

Un bărbat și o femeie au fost uciși sâmbătă în urma unui bombardament al rușilor asupra satului Khreshchenivka din regiunea Herson, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei, potrivit Ukrainska Pravda.

„Regiunea Herson. Două persoane au fost ucise într-un atac rusesc. O clădire rezidențială a fost distrusă astăzi în bombardamentul inamic asupra satului Khreshchenivka; lucrătorii din domeniul serviciilor de urgență au recuperat cadavrele unui bărbat și ale unei femei de sub dărâmături”, a transmis instituția, într-un mesaj publicat pe Telegram.

Războiul din Ucraina a revitalizat mai mult ca oricând Alianța Nord-Atlantică, după ani de zile în care organizația nu s-a făcut remarcată, dar acum NATO ar putea suferi un cutremur intern grav în cazul în care alegerile prezidenţiale din noiembrie din SUA vor fi câştigate de fostul preşedinte republican Donald Trump, un critic constant al alianţei şi al cărui plan privind viitorul Kievului și sprijinul pentru țara devastată de război este incert, scrie sâmbătă agenția spaniolă de presă EFE, potrivit Agerpres.

Turcia propune o „platformă de pace” care să pună capăt războiului din Ucraina

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a propus sâmbătă crearea unei „platforme de pace” care să pună capăt războiului din Ucraina, scrie The Kyiv Independent.

Fidan a declarat că eforturile actuale de a pune capăt războiului „ar trebui să fie răspândite pe o bază mai largă”, potrivit ziarului turc Haber7.

„Ar trebui creată o platformă de pace care să prevină adâncirea polarizării, să aibă o participare și o reprezentare ridicate și să acorde prioritate diplomației”, a spus ministrul turc.

Fidan nu a oferit alte detalii.

Turcia încearcă de mult timp să preia un rol principal în negocierile de pace dintre Kiev și Moscova.

La summitul Organizației de Cooperare Shanghai (OCS) care a avut loc în Kazahstan la începutul acestei săptămâni, președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a propus președintelui rus Vladimir Putin ca Turcia să medieze încheierea războiului.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a respins ideea, declarând că Erdogan nu poate fi intermediar, dar nu a oferit explicații.

În timp ce Turcia este țară membră NATO, Erdogan a încercat să mențină relații pozitive atât cu Rusia, cât și cu Ucraina, mediind anterior acordul privind cerealele ucrainene, care a durat un an.

Kievul a afirmat în repetate rânduri că negocierile de pace ar trebui să aibă loc pe baza „formulei de pace”, în 10 pași, a lui Volodimir Zelenski, care include retragerea completă a trupelor ruse din Ucraina. Moscova a respins această propunere.

Japonia va conlucra cu Cambodgia pentru deminare în Ucraina şi în alte ţări sfâşiate de război, a anunţat sâmbătă şefa diplomaţiei nipone Yoko Kamikawa în timpul unei vizite la Phnom Penh, scrie sâmbătă AFP.

Cambodgia este una dintre ţările cele mai minate din lume, cu milioane de mine antipersonal plasate în timpul celor circa 30 de ani ai războiului civil încheiat în 1998. Această ţară din Asia de Sud-Est este considerată o specialistă în deminare, la care ea lucrează din 1988, împreună cu Japonia în special, notează Agerpres.

„Cambodgia este un partener esenţial al Japoniei în eforturile internaţionale pentru retragerea minelor”, a declarat Kamikawa în timpul unei conferinţe de presă.

Potrivit ministrului nipon, Japonia va furniza Ucrainei săptămâna viitoare o puternică maşină de deminare şi va antrena în august echipe ucrainene în Cambodgia pentru utilizarea acestui echipament.

Minele provoacă frecvent moartea atât a civililor, cât şi soldaţilor în Ucraina, înţesată de mine şi de resturi explozive de la declanşarea invaziei ruse în 2022. Potrivit Human Rights Watch, 11 dintre cele 27 de regiuni ale Ucrainei au fost astfel poluate. Forţele ruse au utilizat cel puţin 13 feluri de mine începând din februarie 2022, potrivit organizaţiei.

Statele membre NATO vor dezvălui la summitul lor de la Washington de săptămâna viitoare un plan văzut ca o „punte către aderare” pentru Ucraina și vor anunța măsuri pentru întărirea apărării antiaeriene a Kievului, a declarat vineri un înalt oficial american, potrivit Reuters.

Ucraina a primit mai multe sisteme de rachete antiaeriene cu rază scurtă de acțiune și rachete Mistral din Estonia, a anunțat ministerul Apărării al Estoniei, Hanno Pevkur, pe X, scrie Ukrainska Pravda.

„Confirmat! Sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune Mistral și rachetele furnizate de Estonia au fost livrate Ucrainei. Să continuăm să sprijinim luptătorii (ucraineni)pentru libertate”, a scris Ministerul Eston al Apărării pe Twitter sâmbătă, 6 iulie.

Imagini cu un infanterist rus care doboară o dronă ucraineană cu o cască circulă pe rețele de socializare

Zelenski: Ucraina a adus acasă 3.310 de prizonieri de război

Ucraina a adus acasă 3.310 de prizonieri de război în 53 de schimburi de prizonieri, a anunțat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„53 schimburi. 3.310 dintre oamenii noştri sunt deja acasă, în Ucraina, alături de familiile lor. Continuăm să lucrăm şi să căutăm modalităţi de a-i elibera pe toţi din captivitatea rusă: toţi soldaţii şi civilii noştri, adulţii şi copiii. Mulţumesc tuturor celor care mă ajută”, a scris Zelenski, într-un mesaj publicat pe rețelele de socializare, potrivit agențiilor EFE și Agerpres.

Liderul ucrainean a însoţit acest mesaj cu un videoclip cu imagini surprinse în primele momente ale sosirii prizonierilor de război înapoi în Ucraina.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că dorește să dubleze capacitatea de apărare antiaeriană a Ucrainei pe parcursul verii, după ce a primit cel de-al treilea sistem Patriot furnizat de Germania ca răspuns la cererile Kievului pentru echipamente menite să protejeze țara de bombardamentele aeriene constante ale rușilor, relatează Reuters.

Numai în ultima săptămână Rusia a lansat peste 600 de bombe ghidate asupra Ucrainei, spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski pe X.
„Poporul nostru suferă continuu de teroarea rusă. Numai în această săptămână, Rusia a folosit peste 600 de bombe ghidate, peste 60 de drone „Shahed” și aproape 40 de rachete de diferite tipuri. Ne-am întărit semnificativ scutul de apărare aeriană în această săptămână, datorită Germaniei și Statelor Unite. Patrioții ucraineni își vor dovedi și mai mult valoarea în combaterea terorii rusești. Cu toate acestea, pentru a ne proteja toate orașele și satele și pentru a depăși cu adevărat teroarea rusă, avem nevoie de decizii concrete. Săptămâna viitoare, vom lucra cu partenerii noștri pentru astfel de decizii – pregătirile sunt deja în curs”.

Rușii susțin că au cucerit satul Sokil din Donețk

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că forțele ruse au preluat controlul asupra satului Sokil din regiunea Donețk din Ucraina, a informat agenția de presă Interfax, potrivit Reuters.

Ministrul de Interne al Ucrainei, Igor Klimenko, a vizitat unitățile de luptă ale Ministerului Afacerilor Interne în prima linie în regiunea Donețk, relatează Ukrainska Pravda.
„M-am întâlnit cu soldații Brigăzii 12 Azov, Lut, Forțele Speciale ale Gărzii Naționale și Grănicerii”. „Situația este complicată – inamicul pune presiune, continuă operațiunile de asalt și încearcă să spargă linia de apărare. În același timp, soldații și polițiștii noștri continuă să stea ferm și cu încredere pe pozițiile lor”, a spus acesta.

Marine Le Pen, lidera de facto a partidului de extremă dreapta Adunarea Națională, a promis că, dacă partidul său va ajunge la putere după al doilea tur al alegerilor parlamentare, nu va permite Ucrainei să folosească arme franceze cu rază lungă de acțiune pentru a lovi Rusia, potrivit unui interviu acordat CNN, scrie Ukrainska Pravda.

Le Pen a spus că, pe lângă desfășurarea de trupe franceze, pe care președintele francez Emmanuel Macron nu a exclus-o, va fi anulată și permisiunea Kievului de a folosi rachete franceze cu rază lungă de acțiune în Rusia.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că 8 drone distruse în noaptea de vineri spre sâmbătă. Sistemele de apărare aeriană au distrus, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 7 drone deasupra regiunii Kursk și încă una deasupra regiunii Belgorod, a anunțat Ministerul rus al Apărării, relatează BBC Rusia.

În raportul ministerului nu se precizează nimic despre atacul dronelor asupra regiunii Krasnodar și respingerea acestuia, în condițiile în care comandamentul operațional al teritoriului a afirmat că mai multe drone au fost doborâte deasupra a trei districte ale regiunii.

Atacurile rusești împotriva Ucrainei au ucis 12 persoane și au rănit alte 50 în ultima zi, au raportat autoritățile regionale la începutul zilei de 6 iulie, potrivit Kyiv Independent.

Victime civile au fost raportate în regiunile Donețk, Dnipropetrovsk și Herson.

Guvernatorul regiunii Donețk, Vadim Filashkin, a precizat că atacurile rusești au ucis 11 civili și au rănit 43 în întreaga regiune.

Trei persoane au fost ucise în Chasiv Iar, în timp ce cinci persoane au fost ucise și 15 rănite în orașul Selidove. Un atac asupra orașului Toretsk a ucis o persoană și a rănit alte trei.

Forțele ruse au lansat trei bombe aeriene ghidate asupra satului Komar, omorând o persoană și rănind alte 18, a declarat Filashkin.

Guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că o persoană a fost ucisă și alte cinci au fost rănite în regiune în ultima zi. Atacurile rusești au avariat, de asemenea, opt case, o conductă de gaze și infrastructura critică.

O femeie a fost ucisă și o altă femeie a fost rănită în satul Khreshchenivka din districtul Berislav, când a fost vizat de tiruri de artilerie rusești, a declarat Prokudin.

În regiunea Dnipropetrovsk, doi bărbați în vârstă de 21 și 61 de ani au fost răniți într-un atac împotriva orașului Nikopol, a declarat guvernatorul Serhii Lisak.

Atacurile rusești împotriva regiunii Dnipropetrovsk au avariat șapte case și o clădire înaltă, precum și o unitate medicală, o întreprindere industrială și o conductă de gaze în ultima zi, a adăugat Lisak.

De asemenea, au fost raportate atacuri rusești în regiunile Harkov, Sumă, Mikolaiv și Zaporojie, fără a fi menționate victime civile.

Ucraina a doborât 24 de drone

Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât 24 din cele 27 de drone rusești lansate într-un atac nocturn sâmbătă, a declarat forța aeriană ucraineană, citată de Reuters.

Aceasta a declarat că dronele au fost doborâte în 12 regiuni din țară.

Atacurile cu dronă împotriva orașului Shebekino din regiunea Belgorod din Rusia, în noaptea de 6 iulie, au avariat mai multe clădiri, vehicule și o instalație industrială, rănind în același timp o persoană, a afirmat guvernatorul Viacheslav Gladkov, citat de Kyiv Independent.

Relatările privind atacurile aeriene împotriva regiunii Belgorod, care se învecinează cu regiunile ucrainene Sumî, Harkov și Luhansk din Ucraina, au devenit frecvente în ultimele luni.

Potrivit lui Gladkov, un total de 11 case au fost avariate în timpul atacurilor, care au lăsat, de asemenea, linii electrice căzute în întreaga comunitate. Infrastructura socială nedefinită a fost, de asemenea, avariată în atacuri, a afirmat Gladkov.

Atacurile cu drone care au vizat regiunea Krasnodar Krai din Rusia au provocat incendii la două depozite de petrol în cursul nopții de 6 iulie, avariind, de asemenea, un turn de comunicații, relatează diverse publicații ruse, citate de Kyiv Independent.

Pe parcursul nopții, au fost raportate mai multe atacuri cu drone în comunitățile Eisk, Leningrad și Pavlov din Krasnodar Krai.

Ca urmare a atacului asupra unui depozit de petrol, fragmentele unei drone doborâte au provocat un incendiu la un rezervor de combustibil din satul Pavlov, precum și un alt incendiu la un depozit de petrol din comunitatea Leningrad, a raportat RIA Novosti, un post de televiziune rus controlat de stat.

De asemenea, un turn de telefonie mobilă ar fi fost avariat în satul Eisk ca urmare a doborârii unei alte drone.

Autorităţile române au transmis, sâmbătă, un mesaj RO-Alert în judeţul Tulcea, fiind vizate localităţile din graniţa cu Ucraina, avertizând populaţia asupra pericolului căderii de obiecte din spaţiul aerian, ca urmare a unui atac rusesc efectuat în Ucraina. Populaţia este asigurată că nu teritoriul României este vizat de atacurile Federaţiei Ruse şi este sfătuită să sune la 112 dacă observă obiecte care cad din cer.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––––––

Cele mai importante informații de vineri privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro