Sari direct la conținut

Haosul cu panourile fotovoltaice: Cum a ajuns wattul de energie solară de la preț de vilă la mărunțiș

Panouri fotovoltaice instalate pe acoperiș, Foto: UrbanImages / Alamy / Alamy / Profimedia
Panouri fotovoltaice instalate pe acoperiș. Foto: UrbanImages / Alamy / Alamy / Profimedia

La scurt timp după ce a fost creată prima celulă solară modernă, costul energiei produse prin această tehnologie era de neimaginat: în anii ’50, un watt (W) costa 1.865 de dolari, calculați la valoarea lor de astăzi. În ziua de azi, un panou solar tipic poate oferi o putere între 250 și 400 de wați. Dacă am calcula la prețul de atunci, ar însemna că energia produsă de un panou fotovoltaic ar costa astăzi între 466.000 și și 746.000 de dolari. Sunt bani pe care nimeni nu i-ar scoate din buzunar.

Totuși, în ultimii 45 de ani, lucrurile s-au schimbat extrem de mult. Costurile exorbitante ale energiei din panouri fotovoltaice, care nu puteau fi acoperite decât în industrii strategice, precum cea spațială, sunt istorie. Acum, nivelul lor a ajuns la câțiva cenți pe watt.

Chiar și așa, combustibilii fosili continuă să domine producția globală de energie electrică. Nu e de mirare. Până de curând, electricitatea produsă din surse de combustibili fosili era cea mai ieftină. Dar costurile producției de energie din surse regenerabile au scăzut drastic și extrem de rapid. Așa că tot mai multe state au început să-și mute atenția și investițiile de la sursele clasice de producție energetică, pentru că nu mai sunt așa de atractive.

Citește integral pe Panorama.ro

INTERVIURILE HotNews.ro