Sari direct la conținut

Admitere la liceu 2024. Peste 1.600 de elevi au rămas nerepartizați. Zeci de medii între 1 și 3. Unii dintre ei terminaseră gimnaziul cu medii peste 8 sau 9

HotNews.ro
Elevi în curtea școlii, Foto: AGERPRES
Elevi în curtea școlii, Foto: AGERPRES

Prima etapă a admiterii la liceu 2024 a lăsat nerepartizați peste 1.600 de elevi, în urma repartizării computerizate. Printre aceștia, se numără elevi care, deși au absolvit gimnaziul cu medii mai mari de 8 sau 9, au ajuns să aibă medii de admitere la liceu între 1 și 3. 

Ministerul Educației dă asigurări că pentru elevii care nu au fost repartizați în prima etapă sunt suficiente locuri în licee pentru a fi repartizați în cea de-a doua etapă.

„1.607 elevi vor fi repartizați în etapa următoare (1,42%). În acest scop sunt disponibile suficiente locuri în fiecare județ – peste 31.000 la nivel național (dintre care 6.961 de locuri la liceu și 24.688 de locuri în învățământul profesional)”, a transmis, printr-un comunicat de presă, Ministerul Educației.

Elevul cu cea mai mare medie de admitere (8,92) care nu a fost repartizat la niciun liceu este din București și a învățat la Școala Gimnazială Metropolitană „Arac”. 

Cel mai probabil, el nu a fost repartizat la niciun liceu din cauză că nu a completat suficiente opțiuni pe fișa de înscriere la liceu. Ministerul Educației avertiza în perioada completării fișelor de înscriere că elevii ar trebui să treacă cât mai multe opțiuni, pentru a fi siguri că vor fi repartizați. 

În aceeași situație se află și un elev din Timișoara, care a fost la Liceul cu Program Sportiv „Banatul”. Deși a avut media la examen 8,35, el nu a fost repartizat la niciun liceu. Un alt elev, cu media 8,00, care a făcut Școala Gimnazială „Traian Săvulescu” din Comuna Izvoarele, județul Prahova, a rămas nerepartizat. 

Aproape 200 de elevi cu medii de admitere la liceu între 1 și 3

Datele analizate de HotNews.ro arată că trei elevi cu medii între 8 și 9 nu au fost repartizați la liceu. În aceeași situație se află alți 29 de elevi cu medii între 7 și 8. 

În total, 380 de elevi cu medii de admitere mai mari sau egale cu 5 nu au fost repartizați. 

192 de elevii au avut medii de admitere cuprinse între 1 și 3.

Un elev a terminat școala gimnazială cu 9,50, dar media de admitere la liceu a fost 3,30 

Deși a avut media de absolvire a școlii gimnaziale 9,50, un elev din Maramureș a avut media de admitere la liceu 3,30, după ce la Evaluarea Națională a luat nota 4,60 la limba română și 2 la matematică.

Un elev care a terminat Școala Profesională Specială „Samus” din Cluj cu media de absolvire 9,49, a avut media de admitere la liceu 3,30, după ce la Evaluarea Națională a luat la română nota 3,10 și la matematică 3,50. 

Elevul cu cea mai mică medie de admitere la liceu din acest an (1,47), din județul Maramureș, Școala Gimnazială Vișeu de Jos, a reușit să absolve ciclul gimnazial cu media 7,10. Însă la Evaluarea Națională a luat nota 1,95 la limba română și nota 1 la matematică. 

Tot printre elevii care au rămas nerepartizați se remarcă și cazul unul adolescent din Dâmbovița, care a reușit să aibă media de absolvire 8,22, însă media de admitere la liceu a fost 2,10, după ce la examenele de la Evaluarea Națională a luat notele 2,20 (la română) și 2 (la matematică). 

În Maramureș, un elev de la Școala Gimnazială nr. 2 Repedea, a avut media de admitere la liceu 2,37, deși media de absolvire a școlii gimnaziale a fost 8,79. 

Cu media de absolvire a școlii gimnaziale 8,97, un elev din Călărași, care a învățat la Școala Gimnazială „Gheorghe Manu”, a avut media de admitere 2,85, după ce la Evaluarea Națională a luat nota 3,20 la limba română și 2,50 la matematică.

Cei mai mulți elevi nerepartizați sunt din Constanța (334) și Prahova (119). În Brăila și Ialomița doar câte doi candidați au rămas nerepartizați, conform datelor Ministerului Educației.  

Când va avea loc a doua etapă a admiterii la liceu

A doua etapă de înscriere la liceu va începe pe 2 august și se va încheia pe 20 august, după următorul calendar:

  • 2 august 2024 – Afișarea centrului de admitere, a situației locurilor rămase libere, inclusiv a celor destinate candidaților rromi, precum și a celor destinate candidaților cu CES, a locului de desfășurare și a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă modernă ori maternă
  • 5 august 2024 – Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini sau probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru rromi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă 
  • 6 – 7 august 2024– Desfășurarea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă 
  • 8 – 9 august 2024 – Afișarea rezultatelor la probele de aptitudini și la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și rezolvarea eventualelor contestații 
  • 12 – 14 august 2024 – Primirea cererilor de înscriere a candidaților care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen, a candidaților care au fost respinși la liceele/clasele care au organizat probe de aptitudini și a candidaților care au susținut probe de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau de limbă maternă în etapa a doua, precum și a candidaților care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru rromi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă. Primirea cererilor de înscriere a absolvenților clasei a VlII-a care nu au susținut evaluarea națională. 
  • 19 – 20 august 2024 – Repartizarea candidaților din etapa a doua.
INTERVIURILE HotNews.ro