Ghidul românului, în economia serviciilor: când, unde și cât mai lăsăm bacșiș?
După clasica întrebare „cash sau card?”, ospătarii și-au mai îmbogățit repertoriul cu încă una, adresată imediat ce-ți ajunge nota la masă: „doriți să adăugați tips (bacșiș)?”. Ni s-a întâmplat, cel mai probabil, multora, de când bacșișul poate fi trecut pe notă și e impozitat de statul român.
Ce faci într-o astfel de situație? Dacă servirea a fost ireproșabilă, cel mai probabil te gândeai să oferi bacșiș și fără să fii întrebat acest lucru. Dar dacă nu ți-a plăcut servirea? Refuzi cu un simplu „NU”, cauți alte justificări?
Comportamentul de a oferi bacșiș atunci când beneficiem de un serviciu s-a modificat în ultimii ani și pe măsură ce așa-numita gig economy s-a extins în tot mai multe domenii.
La ușă nu-ți mai ajunge acum doar băiatul cu pizza. Îți apasă soneria și livratorii care îți aduc mâncare, curierii cu coletele aferente comenzilor tale online, dar și angajații supermarketurilor de la care îți poți face piața online.
În acest context, Panorama a încercat să afle ce mai înseamnă bacșișul în România anului 2024 și cum ne raportăm la oamenii care ne tund, ne spală mașina, ne servesc la masă sau ne aduc mâncarea la ușă.