Reorganizarea ANAF amână licitațiile pentru vânzarea bunurilor foștilor miniștri Sebastian Vlădescu și Elena Udrea
ANAF a început din august reorganizarea, iar modificări sunt și la executări silite: cazuri speciale. Practic, de la 1 august prin protocol de predare-primire personalul din acea direcție a fost predat către direcțiile generale regionale ale finanțelor publice.
Asta înseamnă că toate documentele urmează a fi predate și inventariate la fiecare direcție în parte.
Din acest motiv, mai multe licitații care aveau loc în luna august au fost amânate pe o perioadă nedeterminată. Printre ele se află și cele referitoare la bunurile foștilor miniștri Sebastian Vlădescu și Elena Udrea.
În cazul fostului ministru de Finanțe Sebastian Vlădescu era vorba despre licitațiile următoarelor bunuri:
-Garaj nr. 236 de 20,34 mp: 63.340 lei
-Garaj nr. 328 de 18,73 mp: 48.124 lei
-Garaj nr. 117 de 14,76 mp: 46.201 lei
-Garaj 179 de 16,36 mp: 50.672 lei
De asemenea, Fiscul mai vrea să vândă și două locuințe ale lui Sebastian Vlădescu:
– Apartament 2 camere, baie, două holuri și debara de 72,95 metri pătrați și cameră de serviciu la demisol cu o suprafață de 4,69 mp. Acesta se află pe str. Vasile Conta, Sector 2 București. Licitația va porni de la 682.576 lei.
– Apartament mezanin (o cameră) plus etaj. La mezanin e o debara, baie, bucătărie, hol de 71,3 mp și terasă plus balcon de 4,82 mp, iar la etaj sunt 2 camere, debara, hol, cămară, WC, baie de 72,07 mp cu o terasă de 6,66 mp. Acesta se află tot pe strada Vasile Conta, iar prețul de la care pornește licitația este de 1,23 milioane lei.
În cazul fostului ministru al Dezvoltării Elenei Udrea este vorba despre Euro Hotel Grivița, la care ea are o cotă parte de ¼. Dorin Cocoș, fost ei soț, are tot o pătrime, și această licitație fiind amânată pe o perioadă nedeterminată. Ar fi fost a doua licitație organizată de Fisc.
Alte licitații ale bunurilor lui Dorin Cocoș care au fost amânate vizează un spațiu de parcare subteran din București de pe strada Frederic Chopen, la care ANAF vrea să obțină cel puțin 40.986 lei și un teren de 180 metri pătrați tot din capitală, de pe str. Drumul Gazarului la care suma de pornire este de 405.693 lei.
Ministerul Finanțelor vrea să schimbe legislația în ceea ce privește licitațiile organizate de ANAF
Ministerul Finanțelor vrea să modifice legislația dedicată licitațiilor ANAF, un proiect de modificare a Codului de procedură fiscală fiind în dezbatere pe site-ul instituției.
Proiectul propune simplificarea principiilor de valorificare a bunurilor la licitație prin crearea cadrului legal pentru efectuarea publicității bunurilor prin platforme specializate, precum și pentru digitalizarea activității de organizare a licitațiilor prin platforma online.
Ministerul Finanțelor amintește că prin PNRR este finanțat un proiect de dezvoltare a unei platforme de licitații electronice, care are în vedere, pe de o parte realizarea unei mediatizări mai facile a bunurilor sechestrate de ANAF, iar pe de altã parte, de valorificare printr-o procedura transparentã și concurențialã, astfel încât prețul bunurilor valorificate să crească.
O altă propunere este ca în situația în care nici la a treia licitație nu se vinde bunul mobil, se organizează o nouă licitație. În acest caz bunul va fi vândut la cel mai mare preț oferit, chiar dacă acesta este inferior prețului de pornire a licitației, dar nu mai mic decât 25% din prețul de evaluare al acestuia.
De asemenea, în situația în care nici la a treia licitație nu se vinde bunul imobil, se organizează o nouă licitație. În acest caz bunul va fi vândut la cel mai mare preț oferit, cu condiția să fie cel puțin prețul de pornire a licitației.
Taxa de adjudecare la licitație reprezintă un avans al prețului oferit de către ofertantul adjudecatar și se plătește la finalizarea licitației, cu cardul bancar, prin intermediul unui terminal POS pus la dispoziție în acest sens.
Taxa de adjudecare la licitație nu se restituie ofertantului care nu a plătit prețul în termenul prevăzut. Taxa de adjudecare la licitație care nu se restituie se face venit la bugetul de stat, cu excepția cazului în care executarea silită este organizată de organul fiscal local, caz în care taxa de adjudecare la licitație se face venit la bugetul local.
Pentru taxa de adjudecare la licitație, ofertanții pot constitui şi garanții, în condițiile legii, sub forma scrisorii de garanție.
Ofertantul declarat câștigător este obligat să achite la finalizarea licitației o taxă de adjudecare la licitație ori să prezinte o scrisoare de garanție, reprezentând cel puțin 10% din prețul de pornire a licitației.