Sari direct la conținut

De negăsit în prima linie a războiului din Ucraina: Cum își protejează elita rusă copiii și nepoții, deși în declarații sprijină total „operațiunea militară specială”

HotNews.ro
De negăsit în prima linie a războiului din Ucraina: Cum își protejează elita rusă copiii și nepoții, deși în declarații sprijină total „operațiunea militară specială”
Ilia Medvedev (dreapta), fiul fostului președinte și premier rus, Dmitri Medvedev (stânga). Sursa foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Elitele bogate și influente ale Rusiei l-au susținut în mare parte pe Vladimir Putin în războiul din Ucraina, continuând să ofere sprijin deplin Kremlinului, în ciuda faptului că mulți dintre membrii acestor elite se confruntă cu consecințele sancțiunilor internaționale, interdicțiilor de călătorie, sechestrării bunurilor și înghețării fondurilor, scrie ediția europeană a publicației ruse independente Novaia Gazeta.

Loialitatea lor se bazează pe faptul că mulți dintre ei își datorează averea direct lui Putin însuși, dar și pe influența politică pe care membrii elitei ruse încă o mai au, ceea ce le permite să se asigure că proprii lor copii și nepoți nu sunt obligați să ajungă să lupte în războiul din Ucraina.

Fiul lui Dmitri Medvedev, Ilia, de 29 de ani

Dmitri Medvedev, președinte al Rusiei în perioada 2008-2012 și premier între anii 2012-2020, este în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, un organism consultativ în materie de securitate națională care îl ajută pe Putin. Medvedev a fost întotdeauna loial lui Putin și nu a ezitat nicio secundă să sprijine decizia acestuia de a invada Ucraina.

În ultimii ani, Medvedev a primit multă atenție pe rețelele de socializare pentru tiradele sale lungi publicate pe Telegram, în care își descrie viziunea unică asupra lumii, în care o „Mare Rusie pură și sfântă” încearcă să combată „mașinațiunile antirusești obsesive” ale Statelor Unite „satanice” și ale „lacheilor” lor, ceea ce îl determină adesea să facă amenințări extravagante la adresa Occidentului.

Ilia Medvedev, singurul său fiu, a absolvit Facultatea de Drept a Institutului de Stat de Relații Internaționale din Moscova, după care intenționa să își construiască o carieră în străinătate în domeniul comerțului. Cu toate acestea, potrivit Proekt, o publicație independentă de investigații, la scurt timp după începerea invaziei pe scară largă din Ucraina, Ilia a fost forțat să renunțe la ambițiile sale în străinătate și să se mulțumească în schimb cu o carieră politică în Rusia.

Urmând pașii tatălui său, Ilia s-a alăturat partidului de guvernământ Rusia Unită în 2022, acceptând oficial calitatea de membru de la Andrei Turchak, pe atunci vicepreședinte al camerei superioare a parlamentului rus (Consiliul Federației).

De când s-a alăturat partidului Rusia Unită, Ilia a coordonat „Sunt în Rusia”, un site de servicii guvernamentale pentru cei care locuiesc în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

Deși Ilia are vârsta de recrutare prevăzută pentru bărbații ruși, el nu a servit în armata rusă în Ucraina și probabil că nu o va face niciodată, notează Novaia Gazeta.

Ginerele lui Putin, Evgheni Nagorny, în vârstă de 35 de ani

Evgheni Nagorny, un om de afaceri rus care lucrează în proftabila industrie autohtonă a gazelor, ar fi căsătorit cu fiica cea mare a lui Putin, Maria Voronțova. Voronțova a fost căsătorită anterior cu Jorrit Faasen, un om de afaceri olandez ale cărui proprietăți din Țările de Jos au fost confiscate din cauza suspiciunilor privind eludarea sancțiunilor.

Nagorny supervizează în prezent construcția unui gazoduct în regiunea Murmansk din nord-vestul Rusiei, finanțat de NOVATEK, o companie de rafinare a petrolului și a doua companie de gaze din Rusia ca mărime.

Proprietarul NOVATEK, miliardarul rus Leonid Mikhelson, este un prieten vechi al lui Putin și are o lungă istorie de implicare a familiei președintelui în afacerile lui.

Evgheni Nagorny este absolvent al Universității de Finanțe și Drept din Moscova și a intrat în cercul lui Putin în jurul anului 2016. Imediat ce Nagorny a făcut cunoștință cu Voronțova, a fost promovat în cadrul NOVATEK. Se crede că Voronțova și Nagorny au un copil împreună.

Nagorny nu a fost nici el detașat în Ucraina.

Kirill Șamalov, fostul soț al celei de-a doua fiice a lui Putin, Ekaterina Tikhonova, care deține o participație financiară importantă în compania petrochimică SIBUR, a reușit să evite, de asemenea, să fie trimis pe front.

SIBUR a încheiat mai multe contracte de apărare cu armata rusă, inclusiv acorduri care finanțează producția de combustibil pentru rachete și muniții destinate sistemelor avansate de rachete.

În ciuda faptului că este un susținător vocal al efortului de război al Kremlinului, Șamalov nu a mers pe front și rămâne suficient de protejat de relațiile sale pentru a se teme vreodată că va trebui să o facă, mai scrie Novaia Gazeta.

Fiii lui Dmitri Peskov

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a susținut cu fermitate efortul de război, catalogând conflictul drept „un război cu Occidentul colectiv”.

Peskov are doi fii adulți: Nikolai, 34 de ani, și Mika, 20 de ani. Deși a susținut că fiul său cel mare a semnat un contract de șase luni cu Ministerul Apărării pentru a lupta în Ucraina, dovezile sugerează contrariul.

În septembrie 2022, jurnalistul rus Dmitri Nizovțev, pe atunci membru al echipei regretatului politician de opoziție Aleksey Navalnîi, l-a sunat pe Nikolai, dându-se drept oficial militar, pentru a-l întreba dacă este pregătit să fie mobilizat. Nikolai a spus că nu se va prezenta la centrul de înrolare, afirmând că „nu este în întregime corect ca eu să fiu acolo”.

Șapte luni mai târziu, propagandistul rus Vladimir Soloviov a publicat „imagini exclusive”, pe canalul său de Telegram, cu Nikolai „pe linia frontului”. Nikolai, al cărui serviciu raportat în cadrul Grupului de mercenari Wagner a fost atestat de însuși fondatorul organizației paramilitare, Evgheni Prigojin, a declarat între timp presei controlate de stat că ar dori să se întoarcă pe front.

„O parte din mine vrea să se întoarcă”, a spus el. Dar puținele detalii care au fost făcute publice cu privire la presupusa lui dislocare în Ucraina fac ca veridicitatea trimiterii lui pe front să pară foarte îndoielnică.

Pentru a complica și mai mult lucrurile, în 2023 au apărut informații conform cărora Nikolai Peskov ar fi fost văzut conducându-și mașina Tesla prin Moscova și ar fi primit chiar amenzi, în timp ce se presupunea că a fost detașat. Nikolai Peskov este șoferul principal al mașinii sale Tesla, ceea ce ridică și mai multe semne de întrebare cu privire la faptul că ar fi îndeplinit într-adevăr un contract militar. În plus, mai mulți artileriști care au luptat în cadrul Grupului Wagner au afirmat pe canalul de Telegram VChK-OGPU că Nikolai nu a fost văzut nicăieri pe linia frontului.

Mika, fiul cel mic al lui Peskov, nu și-a exprimat public dorința de a servi în armata rusă, iar postările lui de pe rețelele de socializare descriu stilul de viață luxos tipic elitei ruse.

Fiul lui Andrei Belousov, Pavel, de 30 de ani

„Rusia își continuă operațiunea militară specială și toate obiectivele sale vor fi cu siguranță atinse”, a declarat Andrei Belousov, recent numit ministru al apărării, la preluarea mandatului, adăugând că „acționăm decisiv și proporțional cu amenințările la adresa securității”.

Fiul lui Belousov, Pavel, în vârstă de 30 de ani, este, ca și tatăl său, absolvent al Universității Tehnice de Stat Bauman din Moscova și conduce o firmă de consultanță, împreună cu soția lui.

Firma, Claire&Clarté, a raportat profituri de 30 de ori mai mari în 2023 comparativ cu 2022, încasând aproape 600 de milioane de ruble (6,5 milioane euro). Printre clienții de top ai Claire&Clarté se numără corporații și think tank-uri din sectorul apărării, precum și agenții federale care au contribuit la efortul de război al Kremlinului.

Pavel și-a păstrat poziția în domeniul consultanței în sectorul apărării, contribuind astfel la modelarea războiului din Ucraina, dar deocamdată nu s-a înrolat în armată.

Băieții lui Bastrîkin

Alexander Bastrîkin, șeful Comitetului de Investigații din Rusia, are trei fii adulți cunoscuți: Evghenii, Boris și Alexey. Evghenii lucrează ca asistent în cadrul Biroului prezidențial pentru relații publice, Boris este consilier la cea mai înaltă instanță din Rusia, iar Alexey studiază în prezent la Universitatea din Moscova a Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei.

Alexey, 19 ani, cel mai tânăr dintre cei trei fii, a ținut un discurs la Forumul Juridic Internațional de la Sankt Petersburg de anul trecut în care l-a apărat pe Putin.

Bastrîkin, care a fost prezent la forum, l-a ajutat pe Putin să acumuleze putere și să țină poporul rus sub supraveghere; el s-a arătat, fără surpriză, în mod constant pro-război.

„Apărăm interesele Rusiei și ale poporului nostru frate ucrainean. Aceasta este o luptă împotriva ideologiei nazismului și fascismului. Acesta este unul dintre obiectivele operațiunii militare speciale”, a declarat Bastrîkin la o prelegere pe care a susținut-o la universitatea lui Alexey.

Cu toate acestea, niciunul dintre fiii lui Bastrîkin nu a plecat pe front pentru a lupta pentru valorile pe care tatăl lor declară că le susține.

Fiii propagandistului Vladimir Soloviov

Vladimir Soloviov este cel mai important și cunoscut dintre numeroșii propagandiști pro-război din Rusia, a cărui retorică anti-ucraineană înfricoșătoare este prezentată în talk-show-ul său nocturn de maximă audiență, „Seara cu Vladimir Soloviov”, difuzat de principala televiziune de stat a țării, Russia-1.

Un susținător fervent al războiului, ultranaționalist și un loialist convins al lui Putin, Soloviov este supus sancțiunilor UE ăncepând din 2022, când uriașa lui vilă de pe Lacul Como din Italia a fost confiscată de către autoritățile italiene.

Soloviov are doi fii adulți, Alexander, 36 de ani, și Daniil, 23 de ani. Alexander Soloviov a absolvit Universitatea de Arte din Londra și acum produce reclame și videoclipuri muzicale în Rusia. Daniil a studiat, de asemenea, la o universitate din Marea Britanie și lucrează acum în Rusia ca model.

Deși se știu puține lucruri despre ceilalți copii ai lui Soloviov, se pare că niciunul nu a plecat la război, inclusiv Alexander și Daniil, care trăiesc în prezent în siguranță în Rusia, notează Bovaia Gazeta.

Nepoții celebrului regizor Nikita Mihalkov

Celebrul regizor rus Nikita Mihalkov, care a câștigat un Oscar pentru drama sa istorică epică „Ars de soare” („Utomlennye solntsem” / „Burnt by the Sun”) din 1994, este unul dintre cei mai înflăcărați susținători ai lui Putin în rândul elitei culturale ruse.

„Ceea ce eroii noștri, compatrioții noștri, fac astăzi pe front nu este simplu și nu este doar o operațiune specială. Suntem singura țară care s-a ridicat în picioare împotriva răului din lumea reală”, a declarat Mihalkov în timpul unui eveniment de campanie pentru Putin înaintea alegerilor prezidențiale ținute anul acesta.

Loial Kremlinului de multă vreme, Mihalkov nu a fost deranjat de invadarea pe scară largă a Ucrainei în 2022 și, de fapt, și-a dublat sprijinul vocal pentru regim de atunci. La o apariție la Ermitaj, în Sankt Petersburg, anul trecut, Mihalkov a declarat că operațiunea militară specială „ne-a fost trimisă de Dumnezeu pentru ca noi să ne trezim în sfârșit”.

Cei patru nepoți adulți ai regizorului, Vasili Mihalkov, 25 de ani, Piotr Mihalkov, 22 de ani, Andrei Bakov, 24 de ani, și Serghei Bakov, 23 de ani, au rămas cu toții în Rusia, dar niciunul nu s-a înrolat în armată. Mihalkov a refuzat să facă public dacă nepoții săi au primit documentele de recrutare.

Publicația Novaia Gazeta este principalul ziar independent din Rusia, iar redactorul său șef, jurnalistul Dmitri Muratov, a fost laureatul premiului Nobel pentru Pace în 2021, alături de Maria Ressa din Filipine, pentru eforturile lor în lupta pentru libertatea de exprimare. Muratov a fost desemnat, între timp, „agent străin”, la fel ca și publicația pe care o conduce.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro