Sari direct la conținut

Cum a afectat ofensiva ucraineană din Kursk popularitatea lui Putin

HotNews.ro
Vladimir Putin. FOTO: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia
Vladimir Putin. FOTO: Gavriil Grigorov / AP / Profimedia

Popularitatea internă a lui Vladimir Putin se bazează pe imaginea sa de lider puternic care poate asigura ordinea. Incursiunea surpriză de zeci de km a armatei ucrainene în regiunea Kursk știrbește din prestigiul liderului rus.

Potrivit unei analize FilterLabs, susținerea pentru Putin începuse deja să scadă înainte de invazia din 6 august, din cauza articolelor despre schimbul de prizonieri din 1 august (unii s-au opus eliberării „trădătorilor Rusiei”, cum ar fi politicianul de opoziție Ila Iașin).

Oamenii erau supărați pe politicieni, inclusiv pe Putin. Mulți păreau împărțiți cu privire la cine să dea vina. Este Putin de vină pentru ineficiența cabinetului său de apărare? Sau responsabilitatea aparținea doar miniștrilor înșiși?

Într-o turnură periculoasă a evenimentelor pentru orice om puternic, Putin a părut slab. Termenul său pentru atac („o provocare la scară largă”) i-a înfuriat în special pe cei care doreau ca el să declare oficial război Ucrainei și să continue războiul mai viguros.

„La televizor îi zdrobim, ocupăm așezările una câte una și totul merge bine pentru noi. Dar în realitate, ei bombardează regiunea Belgorod, au invadat Kursk, bombardează orașe din interiorul Rusiei, iar atacurile teroriste au loc unul după altul”, a scris un rus pe rețelele sociale.

FilterLabs remarcă totuși faptul că susținerea lui Putin a scăzut în presa mainstream din Kursk, dar nu și în acoperirea din partea presei naționale. Presa națională îl prezintă pe Putin într-o lumină relativ pozitivă: acesta organizează acțiuni de ajutorare.    

INTERVIURILE HotNews.ro