România va deveni complet independentă de importurile de gaze începând cu 2027 – Obiectiv în strategia energetică
Varianta finală a strategiei energetice, publicată vineri pe site-ul Ministerului Energiei, arată că România trebuie să își reducă sau chiar să elimine dependența de importuri în domeniul energetic. O soluție este creșterea eficienței energetice, ceea ce ar însemna o reducere a consumului. Reducerea consumului înseamnă diminuarea necesității de importuri energetice, se precizează în document.
În ce privește combustibilii fosili solizi (cărbunele), obiectivul este reducerea la 0% până în 2035 a nivelului importurilor nete, de la 21% la nivelul anului 2022, se arată în varianta finală a strategiei energetice 2025-2035.
În zona gazelor, obiectivul este ca România să devină complet independentă mai devreme. „În ce privește importurile de gaze naturale, obiectivul României este de a deveni complet independentă de importuri de gaz și de a deveni un exportator net începând cu 2027, în condițiile punerii în funcțiune de noi capacități de exploatare și stocare a gazelor naturale”, se precizează în strategia energetică.
Reamintim că OMV Petrom și Romgaz intenționează să exploateze gazele din Marea Neagră începând din 2027. Mai exact, ar începe forajul în Marea Neagră în 2025, iar primele livrări de gaze ar urma să fie făcute în 2027.
„România este avantajată de poziția favorabilă fată de capacitățile de transport în regiune și de posibilitatea de interconectare a SNT cu sistemele de transport central-europene și cu resursele de gaze din Bazinul Caspic, din estul Mării Mediterane și din Orientul Mijlociu, prin Coridorul Sudic”, se mai arată în strategie.
Cu ce va fi înlocuit cărbunele
România a stabilit anul 2032 ca termen pentru dezafectarea capacităților de producere a energiei pe bază de huilă și lignit. Capacitățile instalate de energie eoliană și solară reprezintă un element esențial al tranziției către energia verde.
Potrivit strategiei energetice, sunt necesari 19.5 GW adiționali de energie din surse regenerabile. Aceasta înseamnă o creștere de aproximativ 5 ori mai mare comparativ cu capacitățile instalate de energie eoliană și solară la nivelul anului 2021 (3 GW energie eoliană, respectiv 1,4 GW energie solară).
Capacitățile de producție a energiei electrice din surse nucleare vor rămâne relativ constante, cu introducerea unor capacități noi începând din 2029. Capacitățile pe bază de huilă și lignit sunt planificate să fie eliminate treptat până la finalul anului 2031, în timp ce capacitățile pe bază de gaz natural vor fi pregătite să utilizeze gaze verzi, precum hidrogenul, începând din 2036.