Sari direct la conținut

Amenințări cu moartea la adresa corespondentului HotNews Mircea Barbu, după reportajul de la Kursk, pe un canal rusesc de Telegram propagandist: „Rachetele Iskander sunt mai eficiente ca dosarele penale”

HotNews.ro
Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, în videoreportajul din Kursk
Mircea Barbu, corespondent HotNews.ro, în videoreportajul din Kursk

În reportajul său, publicat miercuri în România, Mircea Barbu a relatat și momentele în care cetățeni ruși din zonele ocupate îi iau peste picior pe soldații ucraineni, spunându-le „Zelenski al vostru e o marionetă”. Dar faptul că a făcut un reportaj din Kursk, dincolo de granița rusă, trebuie pedepsit „cu Iskander”, rachete letale, spun propagandiștii ruși.

Postarea a apărut azi, pe canalul de Telegram „Dva maiora”, care, conform propriei descrieri, este al „militarilor adevărați” și are peste 1,1 milioane de urmăritori. 

Ziaristul Mircea Barbu este dat în „căutare”, autorii fiind indignați că acesta „a încălcat frontiera de stat a Federației Ruse” și a publicat un reportaj în „publicația română HotNews”. Ei amintesc cazul jurnalistul de la Reuters Ryan Evans, ucis pe 25 august în Kramatorsk, Donețk. 

„Corespondentul publicației române HotNews Mircea Barbu a realizat un reportaj propagandistic privind ocuparea de către Forțele Armate ale Ucrainei a unei părți din regiunea Kursk.  Este indicativ faptul că redactorul acestei publicații explică cititorilor că este imposibil să dezvăluie numele localităților din raport „deoarece călătoria reprezintă o trecere neautorizată a frontierei de stat dintre Rusia și Ucraina. Acum nu mai ascund nici măcar intenția directă”, mai scrie în postarea de pe Dva maiora. 

„Evident, astfel de rapoarte au deja un caracter demonstrativ și sunt menite să aducă prejudicii reputației Rusiei. Dosarele penale nu mai sunt la fel de eficiente ca sistemul Iskander sau FAB-500. „Jurnaliștii” de la Reuters care s-au rătăcit în DNR (regiunea Donețk – n.r.) săptămâna trecută au apreciat deja efectul inevitabilității pedepsei. De fapt, ei nu sunt jurnaliști. Ei sunt mercenari ai informației”, se arată în textul publicației.

Mircea Barbu: „Sper că e doar o reacție de frustrare, venită din partea unor trolli pro-ruși și nu ceva mai serios”

Jurnalistul Mircea Barbu, specializat în relatările din zone de conflict, spune că „nu este nici prima și probabil nici ultima dată” când i se întâmplă așa ceva. 

„Orice fel de amenințare, mai ales una cu moartea, nu poate decât să mă îngrijoreze, normal. Sper însă că e doar o reacție de frustrare, venită din partea unor trolli pro-ruși și nu ceva mai serios. Nu e nici prima și probabil nici ultima dată când eu sau alți colegi de-ai mei care relatam din zone de conflict suntem amenințați. Din păcate, e un trend alarmant la nivel global în care jurnaliștii sunt văzuți ca ținte legitime doar pentru ca ne facem meseria și aducem informații publicului de la fața locului. Sper ca autoritățile relevante să se sesizeze și să reacționeze la astfel de mesaje”, a declarat Mircea Barbu. 

În a treia săptămână a incursiunii trupelor Kievului în Rusia, jurnalistul Mircea Barbu, trimisul special al HotNews, a însoțit militarii ucraineni în teritoriile ocupate din Kursk. Mai multe reportaje ale colegului nostru le puteți vedea aici. 

De ce HotNews și alte publicații au trimis jurnaliști dincolo de granița Rusiei

Este un fapt trecerea de către ziaristul nostru a graniței de stat, fără permisiunea Rusiei. Nu e nimic de contestat. Același lucru s-a întâmplat când jurnaliști ruși, chinezi și din alte țări au urmărit trupele ruse în incursiunea lor pe teritoriul ocupat în sens invers, teritoriu care conform legilor internaționale aparține Ucrainei. După cum Kursk aparține Rusiei. 

Numai că există o convenție tacită, în legile derulării conflictelor, că ziariștii nu doar că nu sunt ținte, ci și că reporterii pot ajunge uneori în zone unde n-ar trebui să fie, de pildă peste granițe. Toate taberele combatante admit acest lucru. De ce? Pentru că ziariștii informează oamenii în legătură cu ce se petrece, iar prezența lor în zone ”intrezise” este de interes public, adică în folosul publicului.

Dacă armatele n-ar accepta această convenție legată de presă, atunci cetățenii n-ar beneficia decât de relatările oficiale și nu ar putea primi informații independente.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro