Sari direct la conținut

Rețele de finanțare ilegală a partidelor apropiate de Ilan Șor, descoperite în Republica Moldova

HotNews.ro
Ilan Șor în timpul campaniei electorale din 2019, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia
Ilan Șor în timpul campaniei electorale din 2019, Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Inspectoratul Naţional de Investigaţii și Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova au făcut percheziții, marți, într-un dosar de finanțare ilegală a partidelor politice. Mai mulți membri din organizațiile teritoriale ale partidelor apropiate de oligarhul fugar Ilan Şor sunt acuzați de procurori că au primit bani din surse obscure și nedeclarate contabil, pentru a participa la proteste sau mitinguri legate de alegerile prezidențiale din octombrie 2024, conform publicației NewsMaker, citată de News.ro.

Acuzațiile procurorilor includ finanțarea ilegală a partidelor și activități de spălare de bani de către un grup criminal organizat. La percheziții, anchetatorii au confiscat documente scrise de mână și telefoane mobile, potrivit Poliției.

Reprezentanţilor partidelor afiliate lui Ilan Şor li s-au deschis conturi bancare la banca comercială „Promsvyazbank” din Rusia, spune Procuratura Anticorupție de la Chișinău. Banca se află sub sancţiuni internaţionale pentru sprijinul oferit armatei ruse în conflictul din Ucraina.

Procurorii au explicat că politicienii primeau banii în ruble ruseşti, care erau apoi schimbate în valută pentru a finanţa activitatea partidelor şi mita electorală. Sumele variau între 10.000 şi 155.000 ruble, adică între 100 și 1.500 de euro. Membri de partid primeau jumătate din suma transferată, restul fiind reţinut de preşedinţii birourilor teritoriale ca recompensă pentru ajutorul dat pentru că sumele erau scoase din bancomate și schimbate în lei moldovenești.

Aduceau bani în Moldova prin „cărăuși”

În primăvara anului 2024, oamenii legii au făcut peste 150 de percheziţii într-un dosar similar. Cele mai multe descinderi au fost la Aeroportul Internaţional Chişinău, după ce anchetatorii au fost anunțați că mai multe persoane care au participat, la Moscova, la crearea blocului electoral „Victoria”, format în jurul lui Ilan Şor, urmau să aducă în ţară aproximativ 800.000 de lei moldoveneşti (aproape 40.000 de euro). Banii ar fi urmat să fie folosiți pentru finanțarea partidelor politice din Moldova, în interesul „grupului criminal organizat Şor”, a anunţat atunci şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Cernăuţeanu, citat de News.ro. 

Potrivit surselor citate, suma totală găsită atunci asupra „cărăuşilor” depăşeşte un milion de euro.

La începutul lunii iulie, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a publicat o înregistrare audio cu mai multe discuţii între persoane apropiate oligarhului Ilan Şor. Potrivit înregistrării audio, persoanele respective vorbeau despre recrutarea tinerilor şi despre sumele de bani trimise de la Moscova în Republica Moldova. Conform procurorilor, ele au fost reţinute în dosarul pentru spălare de bani, finanţare ilegală a unui partid şi falsificarea rapoartelor financiare.

Politicianul fugar Ilan Şor a recunoscut într-un interviu pentru presa din Rusia că finanţează mai multe partide politice din Republica Moldova. Deşi nu a oferit un număr exact, Şor a menţionat că este gata să sprijine financiar toate partidele care îşi doresc să lupte împotriva partidului de guvernare de la Chişinău.

Ilan Șor a fondat partidul „ȘOR” și a câștigat primăria orașului Orhei în 2015. El a fost condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019. Timp de mai mulți ani, a locuit în Israel.

De la începutul anului trecut, Șor a început să plece tot mai des în Rusia, unde locuiau soția și copiii săi. Interpol Chișinău a cerut atunci Kremlinului să-l rețină și să-l extrădeze în Republica Moldova pe oligarhul fugar, însă solicitarea a fost respinsă. Între timp, el a primit cetățenie rusă. 

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro