Sari direct la conținut

Niveluri ridicate de cesiu radioactiv au fost înregistrate de Norvegia la granița cu Rusia din cauza unui incendiu în apropierea fostei centrale nucleare de la Cernobîl

HotNews.ro
Cernobil, Ucraina, Foto: Graham Harries / Shutterstock Editorial / Profimedia
Cernobil, Ucraina, Foto: Graham Harries / Shutterstock Editorial / Profimedia

Norvegia a declarat miercuri că niveluri ridicate de cesiu radioactiv (Cs-137) au fost detectate în apropierea graniței arctice cu Rusia probabil din cauza unui incendiu forestier în apropiere de Cernobîl, în Ucraina, locul celui mai grav accident nuclear din lume, relatează Reuters.

Autoritatea norvegiană pentru radiații și siguranță nucleară (DSA) a declarat marți că a măsurat niveluri „foarte reduse” de cesiu radioactiv la Svanhovd și Viksjoefjell, lângă granița arctică cu Rusia.

Autoritatea a detectat niveluri ridicate de cesiu radioactiv la Svanhovd în perioada 9-16 septembrie și la Viksjoefjell în perioada 5-12 septembrie, dar nivelurile nu au reprezentat un risc pentru oameni sau mediu, a adăugat acesta.

„DSA găsește întotdeauna cesiu la toate stațiile de filtrare a aerului din Norvegia, iar acesta provine adesea din praful urmărilor accidentului de la Cernobîl” care este stârnit de factorii meteo, se spune într-o actualizare de miercuri.

„De data aceasta cel mai probabil de vină este incendiul forestier din jurul centralei Cernobîl”.

Autoritatea finlandeză pentru radiații a mai spus că au fost detectate niveluri ușor mai mari de cesiu la toate cele opt stații de colectare.

„Cantitățile detectate sunt foarte mici”, potrivit acesteia.

Cel mai mare rezultat observat acum a fost de 11 microbecquerel pe metru cub, în ​​timp ce în mod normal măsurătorile stațiilor sunt mai mici de un microbecquerel pe metru cub, a spus autoritatea, adăugând că astfel de niveluri sunt încă foarte mici, având în vedere că concentrația medie de radon în casele finlandezilor a fost de 90 de becquerelli pe metru cub – de peste un milion de ori mai mare.

„Așadar, acestea sunt cantități cu adevărat minuscule”, se spunea.

Pe 26 aprilie 1986, reactorul nr. patru al centralei nucleare de la Cernobîl a scăpat de sub control, ceea ce a dus la o explozie și un incendiu care au distrus clădirea reactorului și au eliberat cantități mari de radiații în atmosferă.

Accidentul a răspândit Iod-131, Caesium-134 și Caesium-137 în părți din nordul Ucrainei, Belarus, Rusia, nordul și centrul Europei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu au existat alerte din partea serviciilor ruse cu privire la niveluri ridicate de astfel de izotopi în atmosferă.

INTERVIURILE HotNews.ro