Ce e, de fapt, Planșeul de la Unirii, azi în cea mai periculoasă stare de degradare. La vechiul pod peste Dâmbovița nu s-a umblat din anii ’30
Planșeul de la Unirii este urgența zero de infrastructură periculos de fragilă din București. Încă de acum câțiva ani, expertizele tehnice arătau că e nevoie de intervenții rapide de reparații și consolidare, iar între timp situația s-a agravat.
În vară, o nouă inspecție arăta că degradarea a continuat , iar planșeul are bucăți mari de beton exfoliat sau chiar distrus, armături corodadate și expuse la umiditate sau distruse complet.
Azi, autoritățile și experții au mai făcut o inspecție în subteran la Unirii, unde au parcurs un traseu de 400 de metri prin albia râului Dâmbovița. Concluzia este că structura de beton din Piața Unirii ar putea cădea oricând, mai multe porțiuni ale planșeului fiind în risc iminent de prăbușire.
Este o construcţie de pe vremea Regelui Carol, peste care, în vremurile noastre, trec zilnic zeci de mii de oameni, fie pe jos, fie la volan
Ce este, totuși, Planșeul de la Unirii? Să nu vă imaginați o imensă farfurie pe care stau Piața și Parcul Unirii. În fapt, este un pod peste canalul Dâmbovița, cu o lățime de 32 m, o grosime variabilă între 80 și 120, o lungime de 360 m, care traversează o parte din Parcul Unirii, în diagonală.
Planșeul a fost realizat în anul 1934 și făcea parte dintr-un plan futurist de acoperire a Dâmboviței în totalitate. Proiectul a fost inițiat de primarul Dem. I. Dobrescu și continuat de primarul Alexandru G. Donescu.
Citește, pe B365,ro, povestea Planșeului de la Unirii, acolo unde va începe curând probabil cel mai mare șantier din București.
Sursă foto: ID 311172800 © Aiacob9 | Dreamstime.com