Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 941: Atac masiv cu drone în mai multe regiuni ruse / Zelenski: Planul pentru victorie depinde de decizii ce trebuie luate până în decembrie

HotNews.ro
LIVE Război în Ucraina, ziua 941: Atac masiv cu drone în mai multe regiuni ruse / Zelenski: Planul pentru victorie depinde de decizii ce trebuie luate până în decembrie
Miliatri ucraineni cu un tun autopropulsat M109 pe frontul din Marinka - FOTO: Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

„Planul pentru victorie” al Ucrainei depinde de luarea unor decizii rapide de către aliați în acest an, a declarat președintele Volodimir Zelenski în timpul vizitei la Kiev a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a anunțat un împrumut UE de până la 35 de miliarde de euro. Zelenski a subliniat importanța președintelui american Joe Biden în ce privește planul său pentru victorie, despre care vor discuta săptămâna viitoare, când va merge în Statele Unite. „Majoritatea deciziilor din plan depind în special de el (Biden). Și de alți aliați, dar există anumite puncte care depind de bunăvoința și sprijinul Statelor Unite”, a spus Zelenski.

Evenimentele de joi, ziua 941 a războiului din Ucraina, LIVE:

Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că a lovit azi-noapte instalații energetice ucrainene folosind arme de înaltă precizie și drone, transmit agențiile de presă ruse.

Potrivit forțelor aeriene ucrainene, forțele Moscovei au atacat azi noapte cu patru rachete Iskander, cinci rachete X-59/69 și 16 drone Shahed.

Ucrainenii spun că prin acțiunile antiaeriene au doborât cele cinci rachete X-59/69 și 11 drone de atac, iar alte cinci Shahed s-au pierdut datorită contramăsurilor de război electronic.

Volodimir Zelenski a declarat vineri seară că nu a primit încă de la Washington și Londra „permisiunea” de a utiliza rachete cu rază lungă de acțiune împotriva Rusiei, fără îndoială de teama unei „escaladări”.

„Nici America, nici Marea Britanie nu ne-au dat permisiunea să folosim aceste arme pe teritoriul Rusiei, asupra vreunei ținte” și, prin urmare, Kievul nu a făcut acest lucru, a declarat el vineri seara mai multor jurnaliști, potrivit AFP.

„Cred că se tem de o escaladare”, a adăugat el.

Rusia spune că Ucraina a atacat-o azi-noapte cu peste 100 de drone / Un guvernator admite că „un incendiu s-a extins la obiecte explozive” – VIDEO.

Potrivit guvernatorului din Krasnodar, Veniamin Kondratyev, atacul a „provocat un incendiu care s-a extins la obiecte explozive” în districtul Tihorețky. 

Un atac cu rachete rusești asupra Krivoi Rog (regiunea Dnipropetrovsk) a ucis trei persoane și a rănit alte trei, au raportat autoritățile locale sâmbătă dimineață.

Un băiat în vârstă de 12 ani a murit în atac, a declarat guvernatorul regional Serhii Lysak. Lovitura a ucis, de asemenea, două femei, în vârstă de 75 și 79 de ani. Alte trei persoane au fost rănite, inclusiv un băiat de 17 ani și doi bărbați în vârstă de 31 și 50 de ani.

O rachetă rusească a lovit un cartier rezidențial din Krivoi Rod, a spus Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare a orașului. Cu aproximativ o oră mai devreme, forțele aeriene averizaseră că o rachetă balistică se îndrepta probabil spre oraș.

Atacul a distrus două case și a avariat alte peste 20, a declarat Lysak. De asemenea, au fost afectate o școală, garaje și mașini. (Kyiv Independent)

Ucraina afirmă că armata rusă a avut pierderi mari ieri: 1440 soldați, 21 tancuri, 38 alte blindate de luptă, 58 tunuri, 4 lansatoare multiple de rachete, 68 diferite vehicule și 10 echipamente speciale.

Volodimir Zelenski a spus că pentru planul său de pace este nevoie ca aliații occidentali să ia niște decizii în ultimele luni ale acestui an. Până acum, președintele ucrainean nu a dat detalii despre conținutul planului, deși a vorbit des despre el, spunând doar că urmărește să creeze condiții acceptabile pentru Ucraina pentru încheierea conflictului.

„Întregul plan se bazează pe decizii rapide din partea partenerilor noștri. Planul se bazează pe decizii care ar trebui luate între octombrie și decembrie și nu pe amânarea acestor procese”, a declarat el la conferința de presă alături de von der Leyen, potrivit Reuters.

De asemenea, în obișnuitul său discurs de seară, Zelenski a spus că se bazează pe sprijinul lui Biden pentru plan, menit nu numai să aducă pacea, ci și să-i întărească țara.

„Ucraina contează foarte mult pe acest sprijin. Și acest lucru este corect. Pentru că atunci când o națiune câștigă bătălia pentru independența sa și adeziunea la dreptul internațional, întreaga lume câștigă”, a adăugat el.

Sinteza celor mai recente evenimente:

–––

Evenimentele de vineri, ziua 940 a războiului din Ucraina, au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro