Sari direct la conținut

Putin le dă un bonus de 20 mii euro rușilor care merg pe front. Analist rus: „Crește prăpastia din societate între cei care câștigă bani din război și cei care produc bunuri și servicii”

HotNews.ro
Putin le dă un bonus de 20 mii euro rușilor care merg pe front. Analist rus: „Crește prăpastia din societate între cei care câștigă bani din război și cei care produc bunuri și servicii”
Militari ruși care se antrenează la Rostov-pe -Don. FOTO: Anadolu/ABACAPRESS.COM

În condițiile în care potrivit estimărilor occidentale pierderile rușilor pe frontul ucrainean ar fi ajuns la 200 mii de morți și 400 mii de răniți, Putin crește cu 25 % sumele pe care le primesc oamenii ce semnează contracte cu Ministerul Apărării. Un analist economic rus a explicat pentru HotNews ce efecte reprezintă pentru economie și societate plățile imense care se fac către armată.

  • „Este vorba despre o cincime din bugetul Rusiei, iar această sumă crește”, explică economistul Maxim Blant. 

Un rus care vrea să meargă pe front primește acum o sumă de până la două milioane de ruble (aproape 20 mii euro) la semnarea contractului cu Ministerul Apărării. Aceasta se adaugă salariului lunar de aproximativ 200 mii de ruble (1900 euro) primit de cei care pleacă la război. 

Plățile pentru cei care merg pe front au fost majorate recent cu aproape 25 %, iar experții economici din această țară avertizează că decizia va contribui la creșterea inflației și va afecta și mai mult economia rusă.

Aceste stimulente vin în contextul în care pierderile rușilor în războiul din Ucraina s-ar ridica la 200 mii soldați morți și 400 mii de răniți, potrivit serviciilor occidentale de informații, citate de The Wall Street Journal.  

HotNews a reușit să afle mai multe detalii despre cum se resimte în societatea rusă creșterea stimulentelor financiare pentru militari, după ce a vorbit cu analistul economic rus Maxim Blant, care a lucrat în Federația Rusă, dar în prezent trăiește la Riga, Letonia. 

De asemenea, am urmărit discuțiile dintre cetățenii ruși pe cele mai utilizate platforme sociale din Federația Rusă, Telegram și Vkontakte. 

„Un serviciu pentru eroii adevărați”

Vladimir Soloviov, Foto: WillWest News / Profimedia Images
Vladimir Soloviov, Foto: WillWest News / Profimedia Images

Majorarea plăților a fost anunțată în urmă cu aproximativ o lună. Iată ce scrie pe contul oficial de Telegram al liderului Republicii Karachay-Cherkess din Federația Rusă, Rashid Temrezov.

„Suma totală a plății unice pentru toți cei care au semnat un contract cu Ministerul Apărării al Federației Ruse, în Karachay-Cherkessia, pentru a servi în forțele armate ruse va fi de 2 milioane de ruble. Din această sumă, 1,6 milioane va fi plata regională, iar 400 de mii – plata federală, acordată prin decretul președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin. 

Luând în considerare salariul lunar de 210 mii de ruble pe lună, militarii care au semnat contractele, pot primi până la 4,5 milioane de ruble anual (n.r.- 43 mii euro)”, se spune în mesaj. 

Creșterea sumelor acordate celor care pleacă pe front a fost anunțată și de mai multe canale ale unor jurnaliști apropiați Kremlinului. Printre aceștia se numără și Vladimir Soloviov care a titrat pe canalul de Telegram „Un serviciu pentru eroii adevărați”.

Ce comentează rușii pe canalele de Telegram și VKontakte 

Majoritatea surselor media din Rusia nu mai au opțiunea de comentarii, atât pe site-uri, cât și pe canalele de Telegram. Totuși, pe unele canale am găsit mai multe discuții despre banii plătiți militarilor pe Telegram și Vkontakte.  

Unii își exprimă neîncrederea că banii primiți în plus vor putem fi folosiți în scop personal de cei care pleacă pe front. 

„Mulți oameni își cumpără echipamente din aceste plăți”, scrie, de pildă, Ahmat pe Telegram.

Unele femei se plâng că sumele promise sunt achitate cu întârziere: 

„Al meu a plecat pe 25.07.24 și banii de la Ministerul Apărării al Federației Ruse au venit pe 02.08.24, numai că nu au venit cei din bugetul regional, am scris o plângere guvernatorului în serviciile de stat, o vor examina în termen de șapte zile”, a scris Irina. Alți utilizatori i-au răspuns că banii vor veni în decurs de o lună. 

„Este o slujbă și orice slujbă trebuie să fie plătită”, a scris Lidia.

Sunt și femei care spun că s-ar duce pe front pentru acești bani, dar din păcate sunt luați doar bărbații. 

„M-aș fi dus și eu, ca să fiu sinceră, dar nu iau femei. Regret că am studiat pentru a fi profesoară și nu asistentă medicală”.

„Eu cred că nu este corect. Dacă o persoană are dorința și posibilitatea de a ajuta oamenii, atunci este necesar să i se dea șansa de a se realiza”, i-a răspuns Antonina.

Expertul economic Maxim Blant: „Este vorba despre o cincime din bugetul Rusiei, iar această sumă crește”

Piata Rosie din Moscova, Foto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Profimedia Images
Piata Rosie din Moscova, Foto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Profimedia Images

Maxim Blant are 54 de ani și este analist economic și publicist rus. A absolvit Institutul de Relații Internaționale de la Moscova, iar acum scrie articole în mai multe publicații și realizează o emisiune economică la postul de radio „Svoboda” („Libertate”). În prezent, locuiește în Riga, Letonia.

Analistul a explicat pentru HotNews că sumele plătite militarilor diferă în funcție de regiunile din care provin aceștia. În Moscova și Sankt Petersburg bonusurile pentru cei care semnează contracte cu Ministerul Apărării sunt de 2 milioane de ruble (20 mii euro), în timp ce în alte 10 regiuni sunt în jur de un milion de ruble.

„Putin recent a semnat un decret care prevede ca asemenea plăți trebuie să fie achitate, atât din bugetul regional, cât și din cel federal. Asta vorbește despre faptul că nu sunt suficienți oameni pentru câmpul de luptă”, a declarat Maxim Blant.

Potrivit expertului economic, un alt semn că nu mai sunt suficienți oameni pe câmpul de luptă este acela că Putin a semnat recent și un decret referitor la suplimentarea personalului Forțelor Armate. 

De la 1 decembrie, numărul militarilor crește cu 180 mii de persoane, mai spune expertul. 

„Este o lovitură dublă asupra economiei, pentru că, pe de o parte, crește numărul oamenilor care primesc banii din buget și aceștia sunt oameni care nu produc nimic, adică nici mărfuri, nici servicii. 

În același timp, pe piața muncii se formează o gaură, iar companiile care produc mărfuri sau servicii se confruntă cu problema găsirii angajaților și, respectiv, creșterii volumelor de produse”, mai susține Blant. 

Urmarea, mai spune expertul, este că Banca Centrală majorează ratele și astfel crește inflația. Un alt efect este acela că economia crește doar în contul sectorului de apărare.

„Acest lucru înseamnă că nivelul de trai nu se schimbă, în cel mai bun caz, însă în cel mai rău caz – inflația „mănâncă” o parte din veniturile populației, însă cifrele din statistică sunt minunate. 

Și cel de-al treilea moment neplăcut este creșterea fragmentării în societate, iar acest proces nu vizează antreprenori versus pensionari, ci pe cei care participă într-un mod sau altul în război, luptând sau executând comenzile de stat în sectorul apărării, și cei care produc marfa de consum larg sau se ocupă cu import. Ei sunt afectați”, remarcă Blant. 

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro