Comisia de Etică a Academiei SRI nu se autosesizează în cazul șefului SIE, acuzat de plagiat
Comisia de Etică a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) își motivează decizia prin faptul că în 2018 teza șefului SIE, Gabriel Vlase, a fost deja verificată și a indicat un coeficient de similitudine de 2,4%. Explicația a fost transmisă jurnalistei Emilia Șercan, care a dezvăluit marți că Gabriel Vlase a plagiat 66 de pagini în teza sa de doctorat.
„Noua lege a învățământului superior Deca ot Cîmpeanu a scos CNATDCU din procedura inițială de verificare a doctoratelor suspecte de plagiat și a mutat această atribuție la comisiile de etică de la universități. Plagiatorul dublu academician Sorin Cîmpeanu a justificat această schimbare prin nevoie de responsabilizare a comisiilor de etică. Și le-a responsabilizat de dracii le-a găsit”, a scris Emilia Șercan, vineri, pe Facebook.
Jurnalista a întrebat Academia SRI dacă se va autosesiza Comisia de Etică în cazul lui Gabriel Vlase, acuzat de plagiat. Răspunsul primit a fost următorul, conform acesteia:
„În anul 2018 Comisia de etică a Academiei Naționale de Informații „Mihai Viteazul” (ANIMV) a verificat teza de doctorat a domnului Gabriel Vlase utilizând softul de verificare sistemantiplagiat.ro, iar coeficientele de similitudine 1 și 2 au fost de 2,4%, respectiv de 0,2%. În aceste condiții, Comisia de etică a ANIMV nu a inițiat procedura de autosesizare”.
Emilia Șercan scrie că, practic, nu contează că a adus noi dovezi că șeful SIE a plagiat.
O investigație realizată de Șercan în PressOne arată că doctoratul șefului SIE, Gabriel Vlase, include cel puțin 66 de pagini de conținut plagiat, în multiple secvențe de pagini copiate bloc, din teza fostului ministru al Apărării Sorin Frunzăverde.
Emilia Șercan a scris, tot în PressOne, că, pe lângă doctorat, Gabriel Vlase a plagiat și cel puțin 64 de pagini într-o carte pe care a publicat-o în 2012, la editura RAO.