Țările din avangarda estică a NATO și UE pun la cale un plan comun pentru apărarea granițelor, cerând „măsuri concrete” şi finanţare
Miniştrii Apărării din cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – şi un înalt oficial din cadrul Ministerului polonez al Apărării au convenit vineri să solicite Uniunii Europene (UE) fonduri pentru a consolida apărarea frontierelor împotriva ameninţărilor hibride şi convenţionale, potrivit agenției spaniole de presă EFE.
Miniştrii Apărării lituanian, Laurynas Kasciunas, estonian, Hanno Pevkur, leton, Andris Spruds, alături de subsecretarul de stat al Ministerului polonez al Apărării, Stanislaw Wziatek, s-au întâlnit la Daugavpils, în estul Letoniei, şi au vizitat, de asemenea, un post de frontieră ce face parte din linia comună de apărare pe care cele trei ţări baltice au convenit să o consolideze, scrie Agerpres.
„Ne dorim ca UE să fie mai implicată în consolidarea teritoriului estic al UE şi în garantarea securităţii. Graniţele de est ale Uniunii sunt, de asemenea, graniţele de est ale flancului NATO”, a declarat Laurynas Kasciunas, citat într-un comunicat emis de guvernul lituanian.
„Atenţia politică a NATO şi a UE trebuie să se concentreze asupra unui plan de consolidare a liniei de apărare, cu măsuri concrete şi finanţare necesară”, a adăugat el.
Ministrul lituanian al Apărării a declarat că cei patru oficiali reuniţi la Daugavpils au fost de părere că Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia sunt avangarda frontierelor externe de est ale NATO şi ale UE, protejând împotriva ameninţărilor hibride şi convenţionale.
Din acest motiv, aceste ţări consideră că o „cooperare strânsă în cadrul acestor organizaţii este esenţială”.
„Scopul nostru este să comunicăm împreună importanţa colectivă a acestei iniţiative şi să folosim instrumentele NATO şi UE pentru a creşte aceste capacităţi”, a spus ministrul lituanian.
Presa letonă a publicat fotografii cu înalţii oficiali din cele patru ţări în timp ce inspectau obstacole antitanc din oţel la un punct de frontieră de la graniţa letonă cu Belarus.