Sentința amânată de 20 de ori în procesul fraudei bancare de proporții de la pensiunea „La Nea Vasile”, deși proprietarul a recunoscut faptele
Sentința în procesul în care este judecat cazul pensiunii „La Nea Vasile” din Vaslui, care a încasat 300.000 de euro într-o singură lună, a fost amânată din nou, ieri, de Tribunalul Vaslui. Judecătorul a rămas în pronunțare în acest dosar din noiembrie 2023.
De aproape un an de zile, verdictul în procesul pensiunii „La Nea Vasile”, în care procurorii acuză o fraudă bancară de proporții, este amânat succesiv, fiind invocată nevoia de timp pentru deliberare.
Codul de procedură penală prevede ca redactarea și pronunțarea unei hotărâri să se facă într-un termen de maximum 60 de zile de la închiderea dezbaterilor. În situații excepționale, termenul poate fi de 120 de zile.
Cu toate acestea, pe 30 septembrie când era programată sentința, aceasta a fost amânată pentru a doua zi, iar ieri judecătorul a transmis o nouă amânare, pentru data de 9 octombrie.
Unul dintre proprietari, un fost polițist, și-a recunoscut vina
În dosar sunt inculpați Larisa și Cătălin Claudiu Munteanu Toniț, cei doi proprietari care au divorțat după declanșarea anchetei și, ca persoană juridică, firma care a administrat pensiunea – SC Katlaris SRL, societate administrată în prezent de Vasile Toniță, tatăl Larisei care a dat și numele pensiunii.
La începutul procesului, Cătălin Claudiu Munteanu Tonița a anunțat instanța că dorește să fie judecat prin procedura simplificată, recunoscând întru totul acuzațiile aduse de procurori.
Bărbatul a lucrat timp de 10 ani în Poliția Română, fiind agent la posturi de poliție rurale și la Poliția Rutieră. După ce s-a retras din Poliție a candidat, fără succes, pentru un post de primar în satul natal din partea PSD.
Claudiu Cătălin Munteanu Toniță nu doar că a recunoscut faptele și a solicitat judecarea prin procedura simplificată, ci a mai folosit o „armă” pentru a scăpa cu o pedeapsă cât mai ușoară. În timpul anchetei, el a depus un denunț, reclamând procurorilor alte fapte de înșelăciune, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, Ingrid Botezatu, a precizat pentru HotNews.ro că dosarul respectiv încă nu a fost finalizat, ancheta fiind în derulare.
Larisa Munteanu a negat implicarea sa în fraudele bancare.
Încasările record ale pensiunii dintr-o zonă fără turism
Cazul pensiunii „La Nea Vasile” din județul Vaslui a ajuns în atenția procurorilor după ce reprezentanții Raiffeisen Bank au primit zeci de refuzuri la plată din partea unor cetățeni din toate colțurile lumii care reclamau retragerea unor sume de bani de pe conturile lor pentru servicii pe care nu le-au solicitat. Toate refuzurile la plată vizau același lucru: servicii hoteliere la pensiunea situată între satele Bădeana și Tutova, pe drumul european E581 din județul Vaslui, despre care cetățenii străini din SUA, Maldive, Singapore și alte țări nici nu auziseră vreodată.
Bănuind că operațiunile bancare au fost efectuate cu carduri clonate, oficialii băncii au sesizat parchetul.
Ambii proprietari au susținut în timpul anchetei că suma de 330.000 de euro încasată pe parcursul unei singure luni reprezentau servicii de cazare și masă pentru clienții care „veneau la pensiune cu autocare şi microbuze înmatriculate în Republica Moldova”.
Fraude cu carduri clonate, acuză procurorii
Procurorii au apreciat drept lipsite de credibilitate apărările celor doi.
„Nu este deloc credibil faptul că un client, în mod conştient şi benevol, ar face o plată cu cardul pentru una sau câteva nopţi de cazare la pensiunea „La Nea Vasile” pentru care să plătească o sumă, spre exemplu, de 12.000 lei sau 23.500 lei sau 36.850 lei sau 45.800 lei”, a subliniat procurorul în rechizitoriu.
Încasările record s-au înregistrat la Pensiunea „La Nea Vasile” la scurt timp după ce proprietarii pensiunii au solicitat băncii Raiffeisen amplasarea unui POS pentru plăți la distanță în vederea colaborării cu platforma Booking.
Procurorii acuză proprietarii că au folosit POS-ul în mod fraudulos. Claudiu Cătălin Tonița Munteanu a invocat că datele cardurilor bancare le-a găsit pe un site. Anchetatorii au bănuieli că de fapt au fost folosite carduri clonate, în zona Bârlad în trecut fiind descoperite mai multe grupări infracționale specializate în fraude cu carduri clonate.