Sari direct la conținut

UPDATE Accident grav în Capitală: Șase muncitori prinşi sub un mal de pământ, pe un şantier de lângă Biblioteca Naţională. Două persoane au murit / Lucrarea aparține Primăriei Sectorului 3 / Reacția lui Robert Negoiță

HotNews.ro
112, Foto: Agerpres
112, Foto: Agerpres

Un grav accident s-a produs luni în Capitală, 6 muncitori fiind prinşi sub un mal de pământ, pe un şantier de lângă Biblioteca Naţională. Două dintre persoane au fost găsite decedate, după ce au fost prinse în totalitate sub pământ, iar celelalte patru au fost salvate, fiind duse la spital. Ultima victimă a fost scoasă după mai bine de 5 ore de la producerea accidentului de muncă, nemaiputând fi salvată. Șantierul aparține Primăriei Sectorului 3.

Accidentul a avut loc în jurul orei 16:00, în curtea sediului Ministerului Culturii (în spatele clădirii Bibliotecii Naţionale), unde malul unui şant săpat s-a prăbuşit peste mai mulți muncitori angajaţi ai societăţii S.C. Algorithm Construct S3 SRL. Malul de pământ s-ar fi prăbușit când muncitorii au coborât în șanț pentru a suda o țeavă de apă.

UPDATE 21.04: Ultimul muncitor a fost scos decedat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat la Digi 24 că în accidentul de muncă au fost implicați 6 muncitori, 4 dintre ei fiind salvați de către pompieri. El a spus că în cazul celorlalți doi nu s-a mai putut face nimic, aceștia fiind îngropați practic aproape în totalitate. Arafat a precizat că intervenția pompierilor a fost una dificilă, pentru că malurile de pământ nu erau asigurate.

UPDATE 20.43: Ultimul muncitor surprins de malul de pământ a fost găsit

ISU Bucueşti-Ilfov a anuţat, luni seară, că a fost găsită şi ultima victimă a accidentului de pe şantierul din apropierea Bibliotecii Naţionale: ”A fost găsită şi ultima persoană acoperită de malul de pământ. Se lucrează pentru extragerea acesteia”.

UPDATE 20:00: Cercetarea în cazul accidentului de muncă ar trebui să dureze 15 zile lucrătoare, a declarat pentru Agerpres șeful Inspecției Muncii, Dantes Nicolae Bratu.

„Cercetarea a demarat împreună cu Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti. Cercetarea va dura 15 zile lucrătoare conform legislaţiei în vigoare, dar se poate prelungi din anumite motive”, a menţionat Dantes Nicolae Bratu, subliniind că unul dintre aceste motive este dispunerea unei expertize tehnice.

El a explicat că, fiind un eveniment colectiv, cercetarea se va efectua de către Inspecţia Muncii, ca urmare a deciziei de formare a unei comisii de cercetare, din care fac parte inspectori de muncă din cadrul Inspecţiei Muncii şi ITM Bucureşti.

UPDATE 19.24: Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a reacționat printr-un mesaj pe Facebook, spunând că instituțiile statului au declanșat o serie de anchete pentru a stabili circumstanțele în care a fost produs acest accident pe unul dintre șantierele noastre și așteptăm să vedem concluziile acestor verificări ample.

  • „Este o zi tristă și dificilă pentru comunitatea noastră.
  • În acest moment, toate rugăciunile noastre se îndreptă pentru găsirea și salvarea celui de-al cincilea muncitor prins în acest accident.
  • Din păcate, unul dintre colegii săi nu a putut, în ciuda eforturilor salvatorilor, să fie salvat. Dumnezeu să îl odihnească și suntem alături de familia îndoliată!
  • Ceilalți trei muncitori care au fost implicați în această tragedie au fost salvați și primesc toată atenția medicală necesară. Ne îndreptăm gândurile către ei, să treacă cu bine peste această cumpănă și să se însănătoșească rapid.
  • Instituțiile statului au declanșat deja o serie de anchete pentru a stabili circumstanțele în care a fost produs acest accident pe unul dintre șantierele noastre și așteptăm să vedem concluziile acestor verificări ample.
  • Închei această postare, insitând ca toate gândurile noastre să fie îndreptate către eforturile echipelor ISU de a-l găsi și salva pe cel de-al cincilea muncitor”, a scris Negoiță pe Facebook, fără a face precizări legat de lucrare.

UPDATE 18.56: ”Prin intermediului unui buldoexcavator se continuă acţiunile pentru căutarea ultimei persoane surprinse de prăbuşirea malului, în zona indicată de către constructor”, a transmis ISU Bucureşti-Ilfov.

UPDATE 18.19: Potrivit unor surse judiciare citate de News.,ro, conform informaţiilor primite de la faţa locului, lucrarea aparţine Primăriei Sectorului 3, fiind subcontractată.

UPDATE 17.55: ISU Bucureşti-Ilfov a transmis că şi cel de-al treilea muncitor care era prins până la talie a fost scos din şanţ. Acesta este conştient, stabilizat. Toate cele trei persoane salvate au fost duse la spitalele Universitar şi Floreasca.

De asemenea, în urma acţiunilor de căutare a fost găsită şi o persoană decedată, care a fost cuprinsă integral de pământ.

Pompierii caută în continuare muncitori posibil prinşi sub pământ, întrucât numărul exact al victimelor nu se cunoaşte deocamdată.

Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă București, Constantin Bujor, a afirmat că o echipă a ITM este la fața locului și a început verificări pentru a se stabili cum s-a produs accidentul de muncă.

El a precizat, la Digi 24, că primele verificări arată că nu au fost asigurate în totalitate măsurile de sprijinire a malurilor.

UPDATE 17.45:Reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov au transmis că cei doi muncitori transportaţi deja la spital au fost prinşi în pământ până la nivelul taliei. Şi cel de-al treilea este prins până la nivelul taliei.

”În acest moment salvatorii intervin pentru stabilizarea malului în dreptul unui bărbat cuprins până la talie de pământ. Este conştient. I s-a aplicat un guler cervical, poartă şi o cască de protecţie”, a declarat Daniel Vasile, purtător de cuvânt al ISU Bucureşti-Ilfov.

Acesta a precizat, de asemenea, că a mai fost găsit unul dintre cei doi muncitori despre care se presupunea că sunt acoperiţi complet de pământ.

”Se lucrează pentru căutarea celor două persoane despre care se presupune că au fost acoperite integral de pământ. În urmă cu doar câteva secunde a fost găsit unul dintre muncitori”, a mai precizat Daniel Vasile.

Operaţiunea continuă, nefiind exclusă varianta ca mai multe persoane să fie prinse în continuare sub malul de pământ.

UPDATE 17.23: Salvatorii au transmis că un bărbat de 50 de ani a fost transportat la Spitalul Universitar, iar un bărbat de 33 de ani la Spitalul Floreasca. Ambele victime sunt conştiente.

„Se lucrează pentru extragerea celui de-al treilea muncitor şi pentru căutarea celorlalţi doi dispăruți. Concomitent se stabilizează malurile şantului, care are peste 2 m adâncime”, a transmis ISU Bucureşti-Ilfov.

………………….

”Intervenim pentru extragerea mai multor persoane surprinse de prăbuşirea unui mal de pământ în zona Biblioteca Naţională”, a transmis, luni, ISU Bucureşti-Ilfov, conform News.ro.

Sursa citată a precizat că doi muncitori au fost scoşi şi se lucreaza pentru extragerea celui de-al treilea.

”Potrivit informaţiilor furnizate de şeful echipei care efectua lucrări, este posibil ca alţi doi muncitori să fie acoperiţi integral de pământ”, a mai transmis ISU Bucureşti-Ilfov.

Ștefan Dumitrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei, a declarat la Digi24 că terenul unde s-a petrecut accidentul este instabil, „profund necoeziv”, făcând parte din fosta zonă inundabilă a Dâmboviței. De aceea, în asemenea situații, trebuie luate măsuri suplimentare de precauție și întărire, de pildă, cu paleți de lemn, a pereților unui șanț, în cazul unui șantier pe un astfel de teren. În acest sens există prevederi clare în legislație.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro