Sari direct la conținut

Israel a declanșat operațiuni terestre în sud-vestul Libanului. Iranul avertizează că orice atac asupra teritoriului său „va fi întâmpinat cu represalii”

HotNews.ro
Israel a declanșat operațiuni terestre în sud-vestul Libanului. Iranul avertizează că orice atac asupra teritoriului său „va fi întâmpinat cu represalii”
Soldați israelieni la graniță cu Libanul Foto: Ayal Margolin/JINI / Xinhua News / Profimedia

Armata israeliană a anunțat marți că a început operațiunile terestre în sud-vestul Libanului, extinzându-și incursiunile într-o nouă zonă, la un an după ce au început schimburile de focuri cu gruparea armată Hezbollah Această operațiune vine în ciuda apelurilor ONU pentru o soluție diplomatică care să încheie conflictul din regiune, relatează Reuters.

Tensiunile regionale declanșate în urmă cu un an de atacul grupării armate palestiniene Hamas asupra sudului Israelului au degenerat într-o serie de operațiuni israeliene terestre și aeriene deasupra Libanului și în atacuri directe ale Iranului asupra instalațiilor militare israeliene.

Iranul a avertizat marți Israelul împotriva oricăror atacuri asupra teritoriului său, la o săptămână după ce Teheranul a lansat o rafală de rachete asupra Israelului care au provocat temeri privind un război total în Orientul Mijlociu.

„Orice atac asupra infrastructurii Iranului va fi întâmpinat cu represalii”, a declarat ministrul de externe Abbas Araqchi.

În Liban, armata israeliană a sporit presiunea asupra Hezbollah, grupare susținută de Iran, declarând că desfășoară „operațiuni limitate, localizate și țintite” în sud-vestul Libanului, după ce a anunțat astfel de operațiuni pentru zona de frontieră de sud-est.

Armata israeliană a lovit suburbiile sudice ale Beirutului în cursul nopții și a declarat că a ucis un membru de rang înalt al Hezbollah responsabil cu bugetul și logistica grupului.

Dacă se confirmă, moartea lui Suhail Hussein Husseini ar fi cea mai recentă dintr-o serie de asasinate de către Israel a liderilor și comandanților Hezbollah și a aliatului său Hamas.

În cea mai mare lovitură dată Hezbollah în ultimele decenii, Israelul l-a ucis pe liderul acestuia, Hassan Nasrallah, printr-un atac aerian în suburbiile sudice ale Beirutului la sfârșitul lunii trecute.

ONU face apel la pace

Coordonatorul special al Organizației Națiunilor Unite pentru Liban și șeful misiunii ONU de menținere a păcii în această țară au declarat marți că apelurile lor repetate la reținere „au rămas fără ecou” în anul care a trecut de la începutul schimburilor de focuri între Hezbollah și Israel.

„Astăzi, un an mai târziu, schimburile de focuri aproape zilnice au degenerat într-o campanie militară necruțătoare al cărei impact umanitar este de-a dreptul catastrofal”, au afirmat aceștia într-o declarație comună.

Atacurile au stârnit temeri că SUA, cel mai apropiat aliat al Israelului, și Iran ar putea fi antrenate într-un conflict în toată regula în Orientul Mijlociu.

Israelul a cântărit opțiunile de răspuns la atacul cu rachete balistice al Teheranului de săptămâna trecută, efectuat ca răspuns la acțiunea militară a Israelului în Liban.

Site-ul american de știri Axios a citat oficiali israelieni care au declarat că instalațiile petroliere ale Iranului ar putea fi lovite, ceea ce ar reprezenta o escaladare gravă care ar putea duce la creșterea prețurilor globale la petrol.

Vineri, președintele Joe Biden a declarat că s-ar gândi la alternative la lovirea câmpurilor petroliere iraniene dacă ar fi în locul Israelului, adăugând că, în opinia sa, acesta nu a ajuns încă la o concluzie cu privire la modul de a răspunde Iranului.

Atacurile aeriene israeliene au dus la strămutarea a 1,2 milioane de persoane.

INTERVIURILE HotNews.ro