Sari direct la conținut

Volodimir Zelenski, tur de forță prin Europa. Întrevederi cu trei lideri importanți într-o zi: „Următorul summit pentru pace trebuie să fie în noiembrie”

HotNews.ro
Volodimir Zelenski, tur de forță prin Europa. Întrevederi cu trei lideri importanți într-o zi: „Următorul summit pentru pace trebuie să fie în noiembrie”
Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski Foto: Jumeau Alexis/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Președintele Volodimir Zelenski a discutat joi propunerea sa de „plan de victorie” cu liderii Marii Britanii și Franței și cu noul șef al NATO, încercând să obțină sprijin militar pentru a se plasa într-o poziție favorabilă unor eventuale negocieri de pace, relatează Reuters.

Oficialii occidentali și Zelenski au subliniat că războiul cu Rusia se află într-un punct critic. Cu alegerile din SUA la mai puțin de o lună distanță și cu sosirea iernii în Ucraina, pe fondul unui atacuri de atacuri rusești asupra infrastructurii energetice cheie, liderul ucrainean dorește ca Occidentul să ofere sprijin suplimentar pentru a încerca să schimbe echilibrul pe câmpul de luptă.

„Următorul summit pentru pace trebuie să fie în noiembrie. Planul va fi pe masă. La începutul lunii noiembrie, planul va fi gata cu toate detaliile”, a declarat Zelenski reporterilor la Paris, întrebat despre o posibilă conferință de pace. El a respins orice discuție despre o încetare a focului.

El nu a oferit detalii specifice nici la Londra, nici la Paris cu privire la „planul de victorie”.

Zelenski a purtat anterior discuții cu șeful NATO, Mark Rutte, și cu premierul britanic Keir Starmer. În plus față de „planul de victorie”, aceștia au discutat dacă Ucraina ar putea utiliza rachete occidentale împotriva țintelor din Rusia.

Volodimir Zelensi, Keir Starmer și Mark Rutte, întâlnire la Downing Street Foto: Handout / AFP / Profimedia

Zelenski reia solicitarea să atace poziții din Rusia cu rachete cu rază lungă

Liderul de la Kiev a făcut presiuni pentru ca Statele Unite și Marea Britanie să se alăture Franței, permițându-i să utilizeze rachete cu rază lungă de acțiune donate de aliații săi în interiorul teritoriului rus, lucru despre care Rutte a spus că a fost abordat la întâlnire.

„Am discutat acest lucru astăzi, dar în cele din urmă depinde de aliații individuali”, a declarat Rutte după întrevederea din Downing Street.

Purtătorul de cuvânt al lui Starmer a declarat că nu a existat nicio modificare a poziției guvernului britanic privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune.

Rusia a declarat anterior că va răspunde dacă țările occidentale vor permite Ucrainei să lovească Rusia cu rachetele lor. Președintele Vladimir Putin a declarat luna trecută că o astfel de decizie ar însemna că țările NATO luptă direct cu Rusia și că „însăși esența acestui conflict va fi schimbată”.

Spre deosebire de Marea Britanie și Statele Unite, Franța a declarat că Ucrainei ar trebui să i se permită să folosească rachetele sale de croazieră SCALP, versiunea franceză a rachetelor britanice Storm Shadow, pentru a lovi ținte legitime din Rusia. Nu este clar dacă Ucraina a făcut deja acest lucru.

Un alt aliat, Italia, unde Zelenski se va întâlni cu prim-ministrul Giorgia Meloni la sfârșitul acestei săptămâni, este ferm împotriva utilizării de către Ucraina a rachetelor sale Storm Shadow pentru a lovi Rusia.

Zelenski merge vineri la Berlin

Întâlnirile de joi, împreună cu cea de vineri de la Berlin, au avut ca scop conturarea poziției Ucrainei și, eventual, a cerințelor acesteia pentru acceptarea unor viitoare negocieri de pace, după ce un summit din Germania al principalilor săi susținători a fost anulat atunci când președintele american Joe Biden s-a retras pentru a se concentra asupra uraganului Milton.

Zelenski a declarat, după reuniunea de la Londra, că a prezentat modul de creare a „condițiilor potrivite pentru un sfârșit just al războiului”, fără a intra în detalii.

La Paris, președintele francez Emmanuel Macron a încercat să demonstreze că țara sa sprijină în continuare Kievul în războiul său împotriva Rusiei, în ciuda dificultăților politice interne care au ridicat semne de întrebare cu privire la cât de mult ajutor va putea oferi Franța în următoarele luni.

Macron a declarat că Franța își va menține angajamentele actuale, care includ 3 miliarde de euro în sprijin în acest an. Parisul instruiește și echipează o brigadă de 3.000 de soldați ucraineni și intenționează să trimită avioane de luptă Mirage în Ucraina la începutul anului viitor.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro