Sari direct la conținut

Afaceristul Beny Steinmetz, condamnat în România în dosarul Ferma Băneasa, a fost reținut pentru a doua oară în Grecia

HotNews.ro
Miliardarul israelian Benyamin Steinmetz, Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP / Profimedia
Miliardarul israelian Benyamin Steinmetz, Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP / Profimedia

Magnatul israelian al mineritului, Beny Steinmetz, a fost reținut în Grecia, în baza unui mandat de arestare emis de România, conform G4Media, care citează surse oficiale. El a mai fost reținut anterior în Grecia și Cipru, dar s-a refuzat extrădarea în România.

Surse judiciare citate de news.ro afirmă că Benyamin Steinmetz a fost reţinut duminică, pe Aeroportul din Atena, la intrarea în ţară. El a sosit cu un zbor privat, de la Tel Aviv. 

Condamnat în 2020 la cinci ani de închisoare, dar fugit din România înainte de sentință, Steinmetz a fost prima dată reținut în Grecia, în 2021, unde a fost eliberat pe cauțiune. În septembrie 2023, a fost arestat în Cipru. În noiembrie 2023, Steinmetz a fost eliberat, iar Curtea de Apel de la Nicosia a respins extrădarea lui în România

Cine este Beny Steinmetz

În decembrie 2020, magnatul israelian Benyamin Steinmetz a fost condamnat definitiv în lipsă de către instanța supremă, la 5 ani de închisoare cu executare, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei regale de la Băneasa și a Pădurii Snagov. El a fost dat atunci în urmărire internațională de către Poliția Română și a fost emis un mandat internațional de arestare.

În 18 mai 2016, Remus Truică, Paul Philippe al României, Dan Andronic, precum şi oamenii de afaceri Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov.

Acuzaţiile vizează infracţiuni comise în perioada 2006 – 2013 în diferite forme de participare, pentru obținerea unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de prinţul Paul.

Steinmetz mai are o condamnare la închisoare în Elveția. În ianuarie 2021, un tribunal din Elveția l-a condamnat pe Steinmetz la cinci ani de închisoare cu executare pentru coruperea unor agenți publici în Guineea, într-un dosar privind licențele miniere. 

ONG Public Eye, care în 2013 a publicat o organigramă foarte complexă a grupului lui Beny Steinmetz, spunea că acest dosar este „emblematic pentru practicile prădătoare din sectorul minier” și constituie o „adevărată imersiune în mecanismele corupției internaționale, având ca fundal Guineea, una dintre cele mai sărace țări din lume”.

Tribunalul din Geneva a examinat acuzațiile privind acordarea de mită în valoare de 10 milioane de dolari (8,2 milioane euro), prin intermediul unor conturi elvețiene, către funcționari de rang înalt din Guineea, cu scopul de a acorda grupului lui Beny Steinmetz (BSGR) drepturi miniere în sudul acestei țări din Africa de Vest.

Beny Steinmetz a făcut avere în industria diamantelor la Anvers, în Belgia, între 1970 și 1997, înainte de a reveni în Israel unde a fondat grupul BSGR, centrat pe investiții în resurse naturale și imobiliare.

INTERVIURILE HotNews.ro