Sari direct la conținut

Candidatul pentru funcția de număr 2 în Parchetul General spune că justiția este „incapabilă să identifice activitățile infracționare sofisticate tehnologizate”

HotNews.ro
Candidatul pentru funcția de număr 2 în Parchetul General spune că justiția este „incapabilă să identifice activitățile infracționare sofisticate tehnologizate”
Procurorul Ionuț Ciprian Spiridon Foto: captură video

Principala vulnerabilitate a Ministerului Public este „incapacitatea de a soluționa anumite cauze penale, de identificarea unor activități infracționare sofisticate tehnologizate”, a declarat procurorul Ionuț Ciprian Spiridon în timpul audierii pentru ocuparea funcției de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Spiridon îndeplinește funcția pentru care dă acum concurs din septembrie, prin delegare. Procurorul este cunoscut pentru că a condus DIICOT Craiova la momentul dispariției și uciderii tinerelor Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu, procurorii nereușind atunci identificarea lui Gheorghe Dincă deși au existat imagini cu mașina acestuia, imediat după răpirea primei victime.

Din comisia de concurs au făcut parte ministrul Justiției, Alina Gorghiu, doi secretari de stat și doi procurori. Elena Angelica Moldovan, șefa Parchetului Curții de Apel Alba, a fost unul din cei doi procurori care i-au adresat întrebări. Procurorul i-a solicitat lui Spiridon să precizeze vulnerabilitățile din Ministerul Public.

„Am o perioadă scurtă de când exercit atribuțiile de prim-adjunct. Nu cunosc nici toți procurorii generali, trebuie să recunosc, comunicăm mai mult telefonic. Vulnerabilitățile pe care le consider principale sunt cele legate de incapacitatea de a soluționa anumite cauze penale, de identificarea unor activități infracționare sofisticate tehnologizate, de a aduce în fața justiției infractori care sunt ultraspecializați”, a declarat procurorul Spiridon.

Cât privește partea de rezolvare a vulnerabilităților, Spiridon a indicat spre experiența sa din DIICOT.

„Mă raportez la experiența mea din DIICOT unde competența se referea tocmai la aceste categorii de infracțiuni ultraspecializate, informatice, comerț electronic, unde recunosc că nu suntem toți specialiști, avem nevoie de ajutorul unor specialiști, de metodologii de investigare, de efectuarea unor acte procedurale”, a indicat procurorul.

Spiridon este propunerea făcută de Alina Gorghiu pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general. Propunerea va fi transmisă către Secția de procurori a CSM, în vederea emiterii avizului consultativ motivat.

Procurorul Ciprian Spiridon, la conducerea DIICOT Craiova, care nu a reușit să îl prindă pe Dincă deși erau imagini

DIICOT Craiova, condus de procurorul Spiridon, a anchetat încă din iunie 2019 cazul Caracal. Deși aveau imagini cu una dintre victimele lui Gheorghe Dincă – Luiza Melencu (18 ani) – în care aceasta se urca în mașina bărbatului, autoritățile nu au reușit să identifice mașina, victima sau pe Dincă. 

O lună mai târziu, Dincă a folosit aceeași mașină pentru a răpi o altă tânără – Alexandra Măceșanu (15 ani). 

Ionuț Ciprian Spiridon, în calitatea sa de șef al DIICOT Craiova la acea vreme, a motivat în instanță că autoritățile nu l-au identificat pe bărbat încă de la prima răpire pentru că nu au putut vedea în imagini numărul de înmatriculare al mașinii, a scris Europa Liberă România.

Spiridon a fost numit șef la DIICOT Craiova în 2016, iar mandatul i-a fost prelungit pentru încă trei ani în 2019.

Cazul Caracal

Alexandra Măceşanu a plecat de acasă, din comuna Dobrosloveni, în 24 iulie 2019, pentru a se întâlni cu un prieten la Caracal. Dată dispărută, a doua zi fata a sunat la 112 din casa lui Gheorghe Dincă, însă poliția a așteptat până dimineață ca să intre în curtea acestuia.

În curtea lui Dincă, anchetatorii au găsit un butoi metalic sub care se aflau cenușă și fragmente de oase umane calcinate. Cazul a adus în atenţie dispariţia Luizei Melencu, o tânără de 18 ani care fusese văzută ultima oară tot în Caracal, în 14 aprilie 2019, în timp ce era luată „la ocazie”, la fel ca Alexandra.

Curtea de Apel Craiova a decis, în mai 2023, condamnarea definitivă a lui Gheorghe Dincă la 30 de ani de închisoare, pentru omor calificat, trafic de persoane şi alte infracţiuni în cazul dispariţiei adolescentelor Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu, iar a inculpatului Ştefan Risipiţeanu la 12 ani de închisoare, pentru viol.

Procurorii au descris cum le-a răpit Gheorghe Dincă pe cele două tinere, pe care le-a luat cu mașina „la ocazie”, le-a dus apoi la locuința sa din Caracal, unde le-a violat și le-a ucis, după care le-a ars corpurile în același butoi metalic din curtea casei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro