Sari direct la conținut

Cât ar trebui să coste energia electrică din aprilie 2025, la cum arată acum datele din piață

HotNews.ro
Facturi la electricitate, Foto: Volgariver / Dreamstime.com
Facturi la electricitate, Foto: Volgariver / Dreamstime.com

Prețul energiei electrice ar trebui să se situeze în intervalul 1,03 – 1,15 lei/kWh cu TVA inclus de la 1 aprilie 2025, când piața urmează să fie liberalizată, arată o analiză realizată de Asociația Energia Inteligentă, pe baza datelor actuale de pe bursa de energie OPCOM.

În această perioadă, consumatorii de energie încep să primească pe mail și în cutiile poștale ofertele de prețuri pentru perioada de după liberalizare.

Aceste oferte, care sunt centralizate pe comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE, sunt cuprinse în prezent între 1,03 și 1,43 lei pe kWh, cu TVA inclus, pentru perioada de după 1 aprilie 2025.

Cel mai probabil în următoarea perioadă vor apărea și oferte de la ceilalți furnizori de energie electrice către clienții casnici.

  • „Costurile cu energia electrică ale unui furnizor care furnizează energie electrică în București, luând în considerare prețurile medii tranzacționate pe OPCOM, cu livrare în lunile anului următor sunt cuprinse între 0,4818 – 0,51864 lei/KWh, astfel că, dacă adăugăm tarifele, taxele, accizele și marja comercială, costul mediu pentru anul următor ar atinge un nivel de 1,0365 lei/KWh cu TVA inclus (în condițiile în care taxele, accizele, tarifele nu se modifică).
  • La acest calcul nu a fost luate în considerare costurile cu dezechilibrele, care, în anul 2024, în unele momente s-au bazat pe cele mai mari prețuri din Europa.
  • Astfel, la 1 aprilie 2025, prețul energiei electrice la consumatorul final nu poate să aibă un nivel inferior costurilor de 1,03 și probabil prețurile se vor găsi în intervalul 1,03 – 1,15 lei/kWh cu TVA inclus”, precizează analiza asociației, potrivit unui comunicat de presă.

Aceasta înseamnă o scădere a prețului energiei electrice cu circa 21% pentru cei care consumau peste 255 kWh/lună (care plăteau până acum la plafonul de 1,3 lei) și o creștere a prețului energiei electrice cu 51% pentru cei care consumau sub 100 kWh/lună (o creștere în medie cu circa 17,6 lei/lună la factura de energie electrică), adică pentru cei care plăteau plafonul de 0,68 lei.

„Menținerea unui plafon al prețului la energie electrică de 0,68 lei/kWh înseamnă vânzarea sub costuri pentru furnizori, respectiv riscul disfuncționalităților în aprovizionarea cu energie sau necesitatea de bani de la bugetul de stat pentru subvenționarea acestor prețuri, respectiv creșteri de taxe și impozite, și în fapt este în dezavantajul populației sărace”, mai precizează experții asociației.

HotNews.ro a scris, marți, că furnizorul PPC a început să le trimită celor 3 milioane de clienți notificări potrivit cărora prețul energiei va crește peste 1,3 lei pe kWh de la 1 aprilie, ceea ce înseamnă dublarea facturii pentru majoritatea consumatorilor.

Acesta este prețul pieței, au argumentat, pentru HotNews.ro, reprezentanții companiei.

„Românii ar trebui să se uite pe comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE și să aleagă furnizorul cu cel mai mic preț. Există acolo cel puțin două oferte cu preț mai mic decât plafonul de 1,3 lei”, a afirmat, la rândul său, pentru HotNews.ro, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ulterior, Burduja a scris pe Facebook că, așa cum arată acum datele din piață, nimeni nu ar trebui să plătească mai mult de 1,3 lei din momentul liberalizării pieței.

Consumatorii pot denunța contractul în orice moment, în mod gratuit

În prezent, prețul energiei este plafonat încă din 2022 pe trei paliere de consum:

  • pentru cei care au utilizat mai puțin de 100 de kWh pe lună, tariful final, cu toate taxele incluse, este 0,68 lei pe kWh;
  • pentru un consum între 100 și 300 kWh, prețul este 0,8 lei pe kWh;
  • pentru cei care consumă peste 300 kWh pe lună, prețul este de 1,3 lei pe kWh.

Din totalul de aproximativ 9 milioane de consumatori casnici din România, aproximativ 4-5 milioane se încadrează în categoria de consum mic, până la 100 kWh.

Legislația din sectorul energetic spune că un consumator își poate schimba oricând furnizorul, gratuit, în maximum 24 de ore pe platforma POSF administrată de ANRE, dacă nu este mulțumit de preț sau de condițiile contractuale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro