Sari direct la conținut

Alexei Zimin, un cunoscut chef rus și critic al războiului din Ucraina, găsit mort în Belgrad / Ce spun autoritățile și prietenii cu privire la speculațiile că el a fost otrăvit

Alexei Zimin, un cunoscut chef rus și critic al războiului din Ucraina, găsit mort în Belgrad / Ce spun autoritățile și prietenii cu privire la speculațiile că el a fost otrăvit
Alexei Zimin. Foto: ProfimediaHANDOUT image or SOCIAL MEDIA IMAGE or FILMSTILL for EDITORIAL USE ONLY! * Please note: Fees charged by Profimedia are for the Profimedia's services only, and do not, nor are they intended to, convey to the user any ownership of Copyright or License in the material. Profimedia does not claim any ownership including but not limited to Copyright or License in the attached material. By publishing this material you (the user) expressly agree to indemnify and to hold Profimedia and its directors, shareholders and employees harmless from any loss, claims, damages, demands, expenses (including legal fees), or any causes of action or allegation against Profimedia arising out of or connected in any way with publication of the material. Profimedia does not claim any copyright or license in the attached materials. Any downloading fees charged by Profimedia are for Profimedia's services only. * Handling Fee Only ***, Model Release: no, Credit line: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Omagiile curg pentru un bucătar rus stabilit la Londra, prezentator de televiziune și scriitor, după ce acesta a fost găsit mort la Belgrad. Alexei Zimin, în vârstă de 52 de ani, a murit în capitala Serbiei după ce a călătorit acolo pentru a promova o carte, „Anglomania”, în care a prezentat viziunea sa de imigrant asupra istoriei culturale a Marii Britanii, scrie The Guardian

Tată a trei copii, Zimin a fost un critic al invaziei Crimeei de către președintele rus Vladimir Putin în 2014 și și-a petrecut ultimii ani în Marea Britanie, unde a fost co-fondator al restaurantului Zima din Londra.

Ce arată primele date despre moarte sa 

Autoritățile din Serbia au declarat că nu există „circumstanțe suspecte” legate de moartea sa și că sunt în curs o autopsie și un raport toxicologic, conform BBC.

Zimin s-a bucurat de succes în țara sa natală ca gazdă a unui show culinar pe canalul NTV, care a fost anulat după ce a postat mesaje anti-război pe rețelele sociale în urma invaziei Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.

Mikhail Fishman, un jurnalist liberal rus și cineast de renume stabilit la Amsterdam, prieten al lui Zimin, a spus că acesta era „mult mai mult decât doar talentul său literar și culinar.”

„Gătea, cânta, scria, vorbea – întruchipa viața însăși, o poftă de viață. Era inteligent, spiritual, plin de bucurie. Ne cunoaștem de aproape 30 de ani, poate chiar mai mult, și nu cred că cunosc pe altcineva care să facă lucrurile să pară atât de confortabile și calde”, a spus el. 

„Nu cred că a fost otrăvit”

În contextul speculațiilor despre moarte, Fishman a spus că nu crede că Zimin ar fi fost otrăvit. 

Alexander Baunov, cercetător principal la Carnegie Russia Eurasia Center, a spus că Zimin „întruchipa cu adevărat spiritul unui om renascentist”: „Se implica în toate – de la scris la artele culinare – și reușea în toate cu un succes remarcabil. Abordarea sa era profund umanistă, condusă de bucurie și o grijă autentică pentru oameni. Pe plan exterior, era la fel de cald și vesel.”

Zimin era căsătorit cu Tatiana Dolmatovskaya, o creatoare de costume care a lucrat anterior la Vogue Rusia.

Zimin fusese redactor-șef al GQ Rusia înainte de a lucra la Le Cordon Bleu Londra și a deschis un restaurant, în Moscova, precum și o revistă de gastronomie și o rețea de fast-food.

Ce a spus el după invazia rusă în Ucraina

Într-o postare pe rețelele sociale la trei luni după invazia Ucrainei de către Vladimir Putin, Zimin a spus: „Rusia va fi liberă, într-un fel sau altul, sau în al treilea, mai misterios mod.”

Zimin era la Belgrad pentru a promova cartea sa, descrisă ca „o perspectivă personală asupra istoriei culturale a Regatului Unit, cu anecdote și povești prin ochii unui imigrant”.

INTERVIURILE HotNews.ro