VIDEO Totul despre alegerile din Republica Moldova. Concluziile misiunii Parlamentului European
Alegerile din Republica Moldova au fost libere și democratice, creând, prin rezultatul lor, premisele pentru reformă, este concluzia misiunii Parlamentului European de monitorizare a scrutinului. Printre deficiențele semnalate au fost aspecte privind accesul candidatilor la mass media, inconsistența deciziilor comisiei electorale, precum și deficiențe legate de votul din diaspora.
La data de 11 iulie 2021 au avut loc alegeri legislative anticipate în Republica Moldova. Acestea au fost observate de către o delegație a Parlamentului European care a urmărit respectarea angajamentelor internaționale și a legislației interne în cadrul procesului electoral. A fost prima misiune a Parlamentului European de observare a alegerilor de la izbucnirea pandemiei de COVID-19.
Concluziile au fost prezentate de David McAllister (PPE), deputat în Parlamentul European, Președinte al Comisiei pentru afaceri externe (AFET) și Șeful delegației Parlamentului European pentru observarea alegerilor parlamentare din 11 iulie din Republica Moldova, și Siegfried Muresan (PPE), deputat în Parlamentul European, Președinte al Delegației la Comisia parlamentară de asociere UE-Moldova (DMD) și membru al delegației Parlamentului European pentru observarea alegerilor parlamentare din 11 iulie din Republica Moldova.
- David McAllister: Vom urmări foarte atent toate evoluțiile postelectorale de la Chișinău.
- Siegfried Mureșan: Prin acest vot dat acum s-au creat premisele pentru o reformare ambițioasă în R. Moldova
Cele mai importante declarații:
David McAllister:
- PE a trimis o delegație compusă din șase membri. Obiectivul nostru a fost să ne asigurăm că sunt respectate angajamentele internaționale și legislația internă în cadrul procesului electoral
- UE urmărește cum vor decurge lucrurile în perioada post electorală și va asigura tot suportul.
Siegfried Mureșan:
- Am monitorizat alegerile în toate colțurile țării.
- Concluzia noastră este că aceste alegeri au fost libere, democratice.
- Am monitorizat campania electorală și avem câteva observații. Accesul egal a tuturor candidaților la mass-media ar trebui îmbunătățit în viitor. De asemenea, votul din diaspora, e nevoie de o îmbunătățire a legislației.
- UE a oferit un pachet de redresare de 600 de milioane de euro.
- Este un pachet de investiții care vor merge mână în mână cu reformele.
- Vom colabora strâns pentru implementarea rapidă a acestui pachet de ajutor economic.
Cum va decurge relatia cu UE și cu Federația Rusă?
Siegfried Mureșan:
- UE a dorit să ajute R. Moldova. Din păcate autoritățile din ultimii ani au fost un obstacol. Acum avem un guvern cu care putem lucra.
- Avem pentru prima dată o majoritate pro-europeană.
- Relația cu Federația Rusă nu a jucat un rol important în această campanie electorală. Noi, de la Parlamentul European ne vom concentra pe relația cu R. Moldova.
Suntem mai aproape de desideratul R. Moldova de a se alătura UE?
Siegfried Mureșan:
- Cel mai important lucru pentru R. Moldova este reformarea sistemelor publice, îmbunătățirea sistemului de educație si sănătate, întărirea statului de drept.
- Prin acest vot dat acum s-au creat premisele pentru o reformare ambițioasă în R. Moldova
David McAllister:
- Vom urmări foarte atent toate evoluțiile de la Chișinău.
Care au fost cele mai grave nereguli pe care le-ați observat?
Siegfried Mureșan:
- Nu am văzut încălcări grave în procesul electoral. În regiunea transnistreană am văzut persoane aduse cu autoturisme la secția de votare.
- Regretăm inconsistenta între comisiile electorale centrale.
- Nu a fost un fenomen de masă.
- După ieșirea de la urne unor cetățeni li s-a solicitat buletinul de identitate. Acolo a fost clar o incercare de control.