Sari direct la conținut

Cine a câștigat dezbaterea de la Micutzu pentru un loc în finala prezidențială: fuga Elenei Lasconi de temele grele și gafa netaxată a lui George Simion

HotNews.ro
Cine a câștigat dezbaterea de la Micutzu pentru un loc în finala prezidențială: fuga Elenei Lasconi de temele grele și gafa netaxată a lui George Simion
George Simion și Elena Lasconi, în podcastul lui Micutzu

Dezbaterea prezidențială organizată joi după-amiază de Cosmin Nedelcu (Micutzu), la care au participat doar Elena Lasconi și George Simion, deși au fost invitați șase candidați în ordinea procentelor din sondaje, a fost o adevărată finală pentru calificarea în turul al doilea al alegerilor.

Aproape 20 de mii de oameni se uitau la un moment dat în timp real la prestația celor doi candidați – o audiență foarte bună având în vedere că transmisia live de pe YouTube a fost în mijlocul zilei, începând cu ora 14, când oamenii, de regulă, sunt la serviciu. Până în duminica alegerilor, cu siguranță că înregistrarea podcastului va fi urmărită de multe sute de mii de votanți. Care ar putea, la o adică, decide cine intră în turul al doilea cu Marcel Ciolacu. 

Întrebări mai contondente decât la TV

Prima observație ar fi aceea că dezbaterea din podcastul lui Micutzu nu a semănat deloc cu cele de la TV. S-a adresat unui alt public, în mare parte diferit de cel al Digi 24 sau Antena 3, cu altfel de întrebări, mai directe decât la TV și, aș îndrăzni să spun, în multe momente, mai bune. 

În general, discuțiile din podcasturile de pe YouTube au întrebări mai contondente, iar răspunsurile invitaților trebuie să fie la fel. Spre deosebire de televiziune, pe YouTube știi în orice moment câți oameni se uită la tine și câți te-au abandonat pe drum. Iar un youtuber bun cunoaște că publicul lui nu are prea multă răbdare, deci trebuie să fie interesant în orice minut.

De exemplu, subiectul războiului din Gaza. 

„Israelul e văzut ca un stat agresat deși 70.000 au murit în Gaza. Aveți în plan să schimbați abordarea României în această privință?”, a întrebat Micutzu și a insistat cu aceeași întrebare, sperând să primească poziționări clare.

Cei doi s-au eschivat însă, în mod strategic, pentru că o poziționare tranșantă pe o parte sau de alta ar atrage automat pierderea voturilor din cealaltă parte. Publicul lui Micutzu ar fi dorit însă o clarificare din partea celor doi, dar nu a primit-o.  

6 invitați din care 4 au refuzat să vină

A doua observație este legată de decizia celor care au ales să nu participe la podcast. 

Alături de Elena Lasconi și George Simion au mai fost invitați Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană și Cristian Diaconescu, adică primii șase în majoritatea sondajelor de opinie.

Absența celor patru (Diaconescu și-a anulat participarea în ultimul moment) arată că între candidați sunt două lumi diferite: oamenii vechiului sistem politic, conformiști, care preferă să evolueze, în general, la televiziunile clasice cu moderatori și în formate cunoscute. Și dacă se poate, singuri, fără contracandidați. Simion și Lasconi încearcă să arate că sunt „altfel”, fac parte din politica nouă.

În ceea ce-i privește pe Ciolacu și Ciucă, având în vedere că au refuzat și participarea de la dezbaterea Digi 24, cu Liliana Ruse și Cosmin Prelipceanu, ar fi fost chiar surprinzător să vină la Micutzu, un actor de comedie imprevizibil.

În ceea ce-l privește pe Geoană, absența lui poate fi catalogată ca o surpriză, având în vedere că a plecat favorit în această cursă, iar acum nu mai prinde în sondaje nici măcar top 5. Dar, probabil că nici fostului înalt funcționar de la NATO nu-i convin mediile necunoscute și imprevizibile.

Simion este mai confortabil în lumea lui Micutzu decât Lasconi 

Acum, dintre Simion și Lasconi ar fi cinstit să recunoaștem că primul este mult mai confortabil în mediul online, pe YouTube, chiar și acolo unde nu există votanți AUR. În plus, Simion a arătat că știe foarte bine care este publicul lui Micutzu, dar și cine sunt influencerii relevanți din acest mediu. I s-a adresat lui Faiăr, încercând să-i intre în grații, doar pentru a se pune bine cu audiența mare a acestuia. 

Simion a vorbit despre problemele societății civile și le-a luat apărarea partidelor mici, precum Demos sau SENS (cu care ideologic nu împărtășește absolut nimic) pentru că nu reușesc să strângă numărul de semnături pentru a candida la parlamentare.

Simion a promis că dacă va ajunge la putere va încerca să reducă numărul de semnături (200 mii pentru președinte și 100 mii pentru parlamentare) necesare candidaturilor. Este una dintre solicitările societății civile pe care, iată, liderul AUR a preluat-o bucuros.

Lasconi pare că fuge de subiectele grele

A patra observație ar fi aceea că Simion are pe multe subiecte importante poziții ideologice, asumate, clare, în timp ce Elena Lasconi pare că încearcă să fugă de (prea) multe teme care nu-i sunt confortabile.

Un exemplu în acest sens este cel al căsătoriilor între persoanele de același sex.   

„Poziția mea e clară, eu am votat la referendumul pentru familie, căsătoria e între un bărbat și o femeie”, a spus George Simion. Elena Lasconi se pronunță pentru parteneriatul civil și despre posibilitatea ca un cuplu gay să adopte un copil „ca ultimă soluție”.

Pentru că nu are o poziție foarte clară pe acest subiect, candidata USR se refugiază în subiecte colaterale. Spune că și în acest moment este legal ca un bărbat sau o femeie să înfieze un copil. „Ancheta socială verifică interesul major al copilului. E legal”, a spus Lasconi. Sigur, numai că subiectul în discuție era cu totul altul. 

Gafa lui Simion cu Antonescu

Aș mai spune aici că ambii candidați dovedesc faptul că nu stăpânesc multe subiecte, absolut necesare unui candidat la prezidențiale, dar în mod clar Simion știe să mascheze mult mai bine acest lucru. În același timp, Lasconi nu are reacție nici când i se ridică mingea la fileu.

De exemplu, când liderul AUR a spus că este „treaba istoricilor să decidă dacă Ion Antonescu a fost un erou sau nu”. Ar fi putut replica că legea e cea care a decis în cazul mareșalului Antonescu, cultul acestuia fiind interzis.

În concluzie, cred că decizia celor doi de a participa la dezbaterea organizată de Micutzu a fost una excelentă pentru democrație. 

Este clar că unul dintre ei a pierdut foarte multe voturi azi, în timp ce celălalt a câștigat. Vom vedea duminică cine e primul și cine e al doilea.  

INTERVIURILE HotNews.ro