Sari direct la conținut

Cel mai bogat om din Europa a depus mărturie într-un dosar de spionaj care a pus sub lupă compania sa

HotNews.ro
Cel mai bogat om din Europa a depus mărturie într-un dosar de spionaj care a pus sub lupă compania sa
Bernard Arnault, cel mai bogat om din Europa, a fost însoțit în sala de judecată, FOTO: Julien de Rosa / AFP / Profimedia Images

Bernard Arnault, președintele și CEO-ul conglomeratului de produse de lux LVMH, a depus mărturie joi într-un tribunal din Paris cu privire la presupusa supraveghere ilegală ordonată de un asociat de încredere al său în urmă cu aproape un deceniu, într-un dosar în care este implicat un fost șef al serviciilor de informații franceze, relatează Reuters.

În dosar este inculpat Bernard Squarcini, care a condus serviciile de securitate internă ale Franței între 2008 și 2012. După ce a părăsit funcția guvernamentală el a fost angajat LVMH pe post de consultant în securitate.

El este acuzat că a colectat ilegal informații despre persoane private și a încălcat legile privind confidențialitatea, ajutând compania lui Arnault să combată rețelele specializate în produse contrafăcute și să monitorizeze activiștii de stânga care plănuiau proteste împotriva LVMH.

Avocații lui Squarcini au declarat că acesta se va declara nevinovat.

Cu o avere de peste 150 de miliarde de dolari, Bernard Arnault este unul dintre cei mai bogați oameni din lume și cea mai bogată persoană din Europa. În ultimii ani el a ocupat de mai multe ori prima poziție în clasamentul miliardarilor planetei, în special în perioade când acțiunile sectorului tech au scăzut la unison, trăgând în jos averea lui Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg.

Arnault, în vârstă de 75 de ani, nu este acuzat de nicio infracțiune în cadrul acestui proces în condițiile în care LVMH a plătit în 2021 o sumă de 10 milioane de euro pentru a închide pe cale amiabilă o investigație penală legată de implicarea companiei în dosar.

Cu toate acestea, cazul a scos la lumină marile eforturi pe care le-a depus LVMH pentru a-și proteja imaginea. În aprilie anul trecut compania fondată și condusă de Arnault a devenit prima companie europeană care a trecut vreodată de o capitalizare pe bursă de 500 de miliarde de dolari.

În prezent ea este a doua cea mai valoroasă companie din Europa, în spatele doar a Novo Nordisk, gigantul farmaceutic danez a cărui valoare a explodat recent datorită celor două medicamente ale sale care ajută la pierderea în greutate, Wegovy și Ozempic.

Bernard Arnault a spus că nu el l-a angajat pe fostul șef al serviciilor de informații franceze

Răspunzând joi în instanță întrebărilor acuzării, Arnault a spus că nu era la curent cu acțiunile întreprinse de Pierre Gode, mâna sa dreaptă la LVMH, care a decedat în 2018. Anterior, miliardarul declarase că Gode a fost cel care l-a angajat pe Squarcini.

„Nu este treaba mea să judec ce ar fi putut face domnul Gode. Nu am fost absolut deloc informat”, a declarat Arnault într-o sală de judecată plină, adăugând că LVMH are o politică clară de respectare a legii.

„Îmi imaginez că a acționat conform regulilor (companiei)”, a spus el despre Gode, avocatul și consilierul care a fost mâna sa dreaptă timp de ani de zile la LVMH.

Procesul, care durează două săptămâni, l-a adus pe Arnault în centrul atenției într-un moment în care imperiul său vast al luxului se confruntă cu o scădere a vânzărilor și cu o reorganizare a conducerii de vârf pentru a face loc copiilor miliardarului.

Fiul cel mare al său, Antoine Arnault, și alți doi directori executivi au fost prezenți în sala de judecată pentru a urmări mărturia acestuia.

Procurorii afirmă că LVMH a plătit o firmă să spioneze persoane incomode pentru ea

LVMH a plătit firmei de consultanță a lui Squarcini, Kyrnos, 2,2 milioane de euro pentru servicii care includ presupusa investigare a antecedentelor unor persoane suspectate că au contrafăcut produse de lux ale unor mărci din portofoliul LVMH.

Squarcini l-ar fi monitorizat de asemenea pe François Ruffin, un activist francez devenit între timp politician, și pe membrii publicației sale de stânga Fakir, în timp ce aceștia făceau planuri să intre peste o adunare a acționarilor LVMH, și pregăteau filmul lor documentar satiric, Merci Patron.

Filmul, care a câștigat premiul César pentru cel mai bun documentar în 2017, urmărește membrii unei familii care și-au pierdut locurile de muncă la un furnizor al LVMH.

Întrebat despre Ruffin în instanță, Arnault a spus că a văzut filmul și i s-a părut „foarte amuzant”.

INTERVIURILE HotNews.ro