Război în Ucraina, ziua 1016: Cel mai înalt comandant militar american a vorbit cu șeful armatei ruse / Tratatul militar Rusia – Coreea de Nord a intrat în vigoare / O delegație ucraineană s-a întâlnit cu doi dintre consilierii de top ai lui Trump
Cel mai important responsabil militar american, generalul C.Q. Brown, a vorbit la telefon cu șeful Statului Major al Rusiei, Valery Gerasimov, a anunțat miercuri armata americană. Brown, care a preluat șefia Comandamentului Întrunit anul trecut a vorbit pentru prima dată cu omologul său rus, discuția fiind solicitată de Ministerul Apărării de la Moscova. Cei doi „au discutat o serie de probleme de securitate globală și regională, inclusiv conflictul în curs de desfășurare din Ucraina”, a spus un purtător de cuvânt al lui Brown. Apelul a avut loc pe 27 noiembrie, dar „la cererea generalului Gerasimov, generalul Brown a fost de acord să nu anunțe în mod proactiv apelul”.
Evenimentele de joi, ziua 1016 a războiului din Ucraina, LIVE:
Războiul din Ucraina: Lecţia amară a Memorandumului de la Budapesta, semnat în urmă cu 30 de ani – analiză EFE
Faptul că aliaţii săi nu au respectat Memorandumul de la Budapesta pe care Ucraina l-a semnat exact acum 30 de ani, în baza căruia s-a angajat să renunţe la armele sale atomice în schimbul protecţiei din partea puterilor nucleare, continuă să arunce o umbră lungă asupra căutării unor garanţii de securitate cu adevărat fiabile împotriva agresiunii ruse, scrie joi,într-o analiză, agenția de presă EFE.
Cel puțin șase primari ucraineni sunt ținuți prizonieri de Rusia, afirmă Volodimir Zelenski
Cel puțin șase primari și lideri de comunități ucraineni se află în continuare în captivitatea rusă, a afirmat joi președintele Ucrainei.
El a confirmat că Evhenii Matvieiev, primarul unui oraș ocupat de ruși în regiunea Zaporojie, a murit în captivitate în Rusia. Guvernatorul regiunii Zaporojie, Ivan Fedorov, anunțase miercuri că Matvieiev, primarul orașului Dniprorudne, a fost torturat până la moarte, trupul său fiind returnat recent Ucrainei.
Forțele ruse au ocupat orașul Dniprorudne din sud-estul regiunii Zaporpjie în primele zile ale războiului, l-au răpit pe primar și l-au supus torturii, a spus Fedorov. „În timpul ocupaţiei, el nu şi-a părăsit oraşul şi nici oamenii, a făcut totul pentru a asigura viaţa comunităţii”, a adăugat Fedorov.
(Cei șase) „sunt dintre miile de ucraineni care sunt nevinovați dar care se află în captivitate de ani de zile. Și nu numai din 2022, ci și din 2014”, a spus Volodimir Zelenski. Președintele a asigurat că Ucraina face tot posibilul pentru a obține eliberarea cetățenilor săi.
Peste 19.500 de copii ucraineni rămân în captivitatea Rusiei, în timp ce doar 3.767 au putut fi eliberați până acum. (Kyiv Independent)
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, i-a transmis joi preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că aliaţii au făcut o „prioritate” din livrarea mai multor sisteme de apărare antiaeriană şi de muniţii Ucrainei şi din a face acest lucru cât mai rapid posibil.
Rutte l-a sunat pe Zelenski pentru a-l informa cu privire la rezultatul reuniunii miniştrilor de externe din NATO din această săptămână de la Bruxelles, conform unui mesaj postat de şeful NATO în social media. „Prioritatea noastră este un sprijin sporit pentru Ucraina. Mai multă apărare antiaeriană, mai multă muniţie şi cât mai rapid”, a declarat fostul premier olandez.
În discuţia telefonică avută cu Mark Rutte, Volodimir Zelenski a reiterat „importanţa invitării Ucrainei în NATO” şi întărirea în timp util a brigăzilor ucrainene de luptă cu muniţie, arme şi echipamente, precum şi „consolidarea apărării Ucrainei împotriva terorii aeriene ruse în această iarnă”. (Agerpres)
Fără o zonă de influență a Moscovei, cere Kievul
Condiția Kievului pentru pace: Fără o zonă de influență a Moscovei în afara frontierelor Rusiei
Ucraina nu va accepta o soluţionare a războiului prin îngheţarea frontului sau prin recunoaşterea unei zone de influenţă a Moscovei în afara frontierelor ruse, a declarat joi ministrul ucrainean de externe Andrii Sibiga în cadrul consiliului ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).
Moscova anunță ce a discutat Gherasimov cu omologul său american
„În 27 noiembrie, la iniţiativa părţii ruse, a avut loc o convorbire telefonică” între Valeri Gherasimov şi Charles Brown, a indicat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat. „În cadrul acestui schimb, partea americană a fost informată despre desfăşurarea exerciţiilor (militare) în estul Mediteranei” de către armata rusă.
Blinken, discurs dur contra șefului diplomației ruse la reuniuna OSCE din Malta: „Regret că domnul Lavrov a părăsit sala”.
Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a avut joi un discurs extrem de dur la adresa omologului său rus, Serghei Lavrov, pe care l-a acuzat că răspândește un „tsunami de dezinformare”.
Polonia critică dur prezența lui Lavrov în Malta
Rezervele valutare ale Ucrainei au crescut la 39,9 miliarde de dolari la 1 decembrie, susținute de ajutorul financiar internațional din partea aliaților occidentali ai Kievului, a informat joi banca centrală.
Aceasta a precizat într-un comunicat că guvernul a primit luna trecută ajutoare financiare de aproximativ 6,7 miliarde de dolari. (Reuters)
Comisia Europeană a cerut TikTok „să înghețe și să păstreze” datele și probele legate de alegerile din România.
Ordinul vine ca urmare a informațiilor primite de Comisie în contextul alegerilor din România, inclusiv a informațiilor recent declasificate care indică interferențe străine din partea Rusiei, a anunțat joi un comunicat al Comisiei Europene.
Polonia a criticat dur prezența lui Serghei Lavrov la reuniunea OSCE din Malta.
„Dl Lavrov vine aici să mintă despre invazia rusă și despre ceea ce face Rusia în Ucraina. Iar eu nu am de gând să ascult aceste minciuni. Nu am de gând să stau la aceeași masă cu dl Lavrov”, a declarat joi ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, un aliat al Ucrainei.
Un purtător de cuvânt al Maltei, țara gazdă a summitului, a transmis că Lavrov a fost supus unei înghețări a activelor în UE, dar nu i s-a interzis să călătorească și că ministrul rus de externe a fost invitat pentru a „menține deschise anumite canale de comunicare”. (AFP)
Soldații nord-coreeni au fost repartizați la posturi de observare și puncte de control în regiunea Kursk din Rusia, ca un „al doilea eșalon” neimplicat în lupte directe, a transmis Centrul Național de Rezistență al armatei ucrainene, potrivit Kyiv Independent.
Subordonate Brigăzii a 11-a de asalt aeropurtat a Rusiei, forțele nord-coreene păzesc zonele în care sunt concentrate trupele ruse, a afirmat Centrul. Desfășurarea lor a permis Kremlinului să realoce mai mulți soldați ruși pe poziții de linia întâi.
Separat, un purtător de cuvânt al serviciilor de informații militare ucrainene a declarat presei că 2.000 de soldați nord-coreeni au fost repartizați unităților de pușcași marini și aeropurtate ale Rusiei care luptă pe front.
„Dacă ele (trupele nord-coreene) s-au alăturat unităților angajate în ostilități active, atunci putem spune cu siguranță că s-au alăturat luptei”, a declarat purtătorul de cuvânt Andrii Cherniak pentru Radio Free Europe/Radio Liberty, adăugând că acest lucru nu înseamnă neapărat desfășurarea pe poziții de pe linia frontului.
„Poate că nu sunt în poziții avansate, dar permit agresiunea împotriva Ucrainei, asigură uciderea membrilor serviciilor ucrainene”, a adăugat el.
Zelenski anunță sancțiuni împotriva a 19 oficiali din Georgia
Volodimir Zelenski a anunțat joi sancțiuni împotriva a 19 oficiali georgieni, printre care premierul Irakli Kobakhidzé și miliardarul Bidzina Ivanișvili, cel mai puternic om din Georgia, o țară zguduită de proteste proeuropene.
„Acestea sunt sancțiuni împotriva părții din conducerea georgiană care cedează Georgia lui Putin”, a spus Zelenski într-un discurs video. (AFP)
Fluxurile de țiței rusesc către Republica Cehă prin conducta Drujba au rămas oprite și joi, a transmis rafinăria Unipetrol.
Un purtător de cuvânt a spus că Unipetrol, o unitate a companiei poloneze Orlen, nu cunoaște motivul întreruperii, care a fost confirmat pentru prima dată marți.
Producția de la rafinăria Litvinov, care utilizează țiței rusesc, a fost făcută din rezervele companiei, care ar putea fi de ajuns pentru o săptămână înainte ca firma să apeleze la rezervele de stat, a spus el. (Reuters)
Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 1.580 soldați, 13 tancuri, 22 alte blindate, 21 tunuri, 97 diferite vehicule și 2 echipamente speciale.
Serghei Lavrov, prezent într-o țară UE, la o reuniune a OSCE
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, va efectua joi, în Malta, prima sa vizită într-o țară din Uniunea Europeană după începutul invaziei în Ucraina, unde se va afla și omologul său ucrainean, transmite AFP.
Secretarul de stat american Antony Blinken va participa, de asemenea, la reuniunea Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) de la Ta’Qali, Malta, dar nu intenționează să se întâlnească cu Lavrov.
Diplomatul rus, sancționat de UE, nu a mai vizitat Uniunea de la deplasarea sa la Stockholm din decembrie 2021, tot pentru o reuniune a OSCE, potrivit presei ruse.
O delegație ucraineană s-a întâlnit miercuri cu reprezentanți de rang înalt ai președintelui ales Donald Trump, potrivit unei surse Reuters.
Delegația ucraineană a fost condusă de Andrii Iermak, un consilier important al președintelui Zelenski.
Reprezentanții ucraineni s-au întâlnit la Washington cu cel nominalizat de Trump pentru funcția de consilier pe probleme de securitate națională la Casa Albă, Mike Waltz, și cu emisarul său pentru Ucraina, Keith Kellogg, a declarat sursa, fără a oferi alte detalii.
Echipa de tranziție a lui Trump nu a răspuns la o solicitare de declarații cu privire la această întâlnire, mai notează Reuters.
„Tratatul de parteneriat strategic extins” convenit de liderii Coreei de Nord și Rusiei în iunie a intrat în vigoare miercuri prin schimbul de „instrumente de ratificare“ la Moscova, a transmis joi agenția de presă nord-coreeană KCNA.
Tratatul a fost semnat în timpul vizitei președintelui rus Vladimir Putin la Phenain din iunie și a unei întâlniri cu Kim Jong Un și include un pact de apărare reciprocă și asistență militară imediată în cazul în care oricare dintre cele două se confruntă cu o agresiune armată.
Acesta „va servi ca o puternică forță motrice care va accelera stabilirea unei ordini mondiale multipolarizate independente și corecte, fără dominație, subjugare și hegemonie”, a transmis KCNA.
Vizita lui Putin și acordul privind continuarea cooperării militare dintre cele două țări au avut loc în contextul implicării tot mai mari a Phenianului în conflictul din Ucraina, cu peste 10.000 de soldați nord-coreeni desfășurați pentru a lupta alături de Rusia. Niciuna dintre cele două țări nu a recunoscut desfășurarea de soldați sau transporturile cu mii de containere cu muniție nord-coreeană, precum și obuziere și lansatoare de rachete. (Reuters)
Sinteza celor mai recente evenimente:
- Călin Georgescu anunță că va opri ajutorul militar pentru Kiev, va interzice exporturile de cereale ucrainene prin țara noastră și nu vede de ce România trebuie să respecte angajamentul NATO privind cheltuielile de apărare.
- Ambasadorul UE la Chișinău ironizează agenția de spionaj rusă: „Când ruginesc antenele, nu se aude bine”.
- Viktor Orban, după o nouă întâlnire cu Papa Francisc: „Trebuie profitat acum de oportunitatea de a face pace în Ucraina”.
- Olaf Scholz: Refugiații ucraineni ori își găsesc de muncă ori să se întoarcă acasă. Cancelarul german a declarat miercuri că refugiaţii ucraineni şomeri trebuie să fie încurajaţi să îşi găsească un loc de muncă.
- Un viceministru rus a făcut cunoscut că autorităţile au primit aproximativ 48.000 de cereri de teste ADN din partea membrilor familiilor unora dintre soldaţii care luptă în Ucraina, aflaţi în căutarea rudelor lor dispărute.
- Peter Szijjarto, bucuros că Ucraina nu a primit invitația de aderare la NATO: „Apărarea colectivă nu trebuie sacrificată pentru o ţară terţă. Ei luptă pentru libertatea lor, nu pentru alţii”.
- „Biciul și zăhărelul”. Planul lui Donald Trump pentru încheierea războiului din Ucraina începe să se contureze – analiză Reuters.
- Critici dure ale secretarului general NATO la adresa companiilor de armament: produc prea puțin, câștigă prea mult.
- Ungaria a cerut autorităţilor americane să scutească banca rusească Gazprombank de la regimul sancţiunilor când vine vorba de plăţile pentru gazele naturale ruseşti.
- Rusia va folosi „mijloace militare şi mai puternice” dacă presiunea Occidentului continuă, amenință adjunctul lui Lavrov.
- Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat miercuri că aliații Ucrainei trebuie să ofere suficient ajutor militar pentru a „schimba traiectoria” războiului „odată pentru totdeauna”.
- Rusia: De ce vrea Banca Centrală să mărească iar dobânda-cheie, deja aflată la maximul ultimelor două decenii.
- Ucraina a acuzat miercuri Rusia că l-a torturat până la moarte pe primarul unui oraș din sudul țării, care a fost reținut de forțele ruse în 2022 și al cărui corp a fost returnat recent de Moscova.
- De ce votul prezidenţial din România poate zgudui NATO. „Georgescu ar putea copia cartea pe care o joacă Viktor Orbán” – analiză Politico.
- „În acest an au avut loc 500 de incidente suspecte în Europa”, dezvăluie ministrul ceh de externe / În câte pare să fi fost mâna rușilor.
––-
Informațiile de miercuri privind războiul au fost LIVE aici pe HotNews.ro